I denna tredje artikel om det Republikanska partiets presidentkandidater kan ni läsa om Minnesota-sonen Tim Pawlenty. Tim är med sina 51 år en ungtupp i årets starfällt men trots det är han en väldigt erfaren politiker med nära två decennier i den politiska sfären.

Av: Fredrik Sundqvist

Politisk karriär

Tim Pawlentys första politiska post tillträdde han 1993 då han blev invald i delstaten Minnesotas representanthus. Själva valet vann han med 49,1 % av rösterna vilket var en övertygande seger. 1998 fick det Republikanska partiet majoritet i delstatens representanthus och Tim Pawlenty kom då att bli utsedd till Majority leader.

2002 ville Pawlenty ta nästa steg i sin politiska karriär genom att kandidera till guvernör i delstaten Minnesota, men efter att partitopparna i delstaten gjorde det klart för honom att de hade för avsikt att stötta företagaren Brian Sullivan som republikanernas kandidat så ändrade sig Tim. Han tycktes dock anse att det trots allt var dags att ta nästa steg i politiken och valde då att söka stöd för en post i Senaten. Men även dessa planer grusades när dåvarande vice president Dick Cheney bad honom stiga åt sidan till fördel för St. Pauls borgmästare Norm Coleman. Tim valde efter detta nederlag att ta upp kampen med Brian Sullivan om att bli det Republikanska partiets guvernörskandidat. Det kom att bli en jämn och hård kamp som till sist vanns av Tim Pawlenty. I det generella valet senare det samma år kom Pawlenty att möta två tuffa motståndare, dels den rutinerade senatorn Roger Moe som kandiderade för partiet Democratic-Farmer-Labour Party (DFL) och den tidigare demokratiske kongressledamoten Tim Penny som kandiderade för Independece party of Minnesota. Så sent som i oktober månad visade opinionsmätningarna att de tre mer eller mindre hade likvärdigt stöd, men desto närmare valet de kom desto mer stöd verkade Pawlenty få och när valet väl hölls van han en relativt säker seger med 43,8 % av rösterna.

Tim ställde upp i omvalet 2006 och även i detta val utmanades han hårt. Den tuffaste utmanaren var Minnesotas chefåklagare Mike Hatch som kandiderade för DFL, vid själva valet kom skillnaden dessa två emellan att vara mindre än en procent. Det fanns även två andra betydande utmanare vid detta val dels Peter Hutchinson som kandiderade för Independence Party och Ken Pentel för Green Party.

Den tredje januari i år ersattes Tim Pawlenty som guvernör av demokraten Mark Dayton, efter att Tims andra och sista mandatperiod tagit slut.

Vid sidan av politiken

Tim Pawlenty är en riktig Minnesota-kille. Han är född och uppvuxen i Minnesotas huvudstad St. Paul, han studerade vid University of Minnesota där han tog en examen i politics och senare vid University of Minnesota Law School där han tog en examen i juridik.

Innan han gick in i politiken arbetade han som arbetskraftsadvokat och sedermera som vice ordförande för ett mjukvaruföretag. Han har även arbetat med stadsplanering för den lilla staden Eagan, även den går att finna i Minnesota.

Kul att veta

Tim Pawlenty har det dinosaurieklingande smeknamnet T-Paw.

Vid presidentvalet 2008 var det många som trodde Tim Pawlenty skulle utses till John McCains vice presidentkandidat då han dels var guvernör och dessutom hade stöttat den gamle McCain även när de flesta experter dömt ut honom, men McCain valde till slut Sarah Palin. McCain har efter valet erkännt att Pawlenty var en av de sista han valde bort tillfördel för Sara Pailin.

Pawlenty har för vana att vägra attackera konkurrenter om de inte är närvarande. Bland annat vägrade han att attackera Mitt Romney i frågan om vården vid en livesänd tv-sändning då Romney inte var närvarande.

Skulle Tim Pawlenty bli president så skulle en flytt in i Vita Huset innebära att han för första gången i sitt liv bor utanför staten Minnesota.

2010 var han en av tre amerikanska guvernörer som officiellt ställde sig bakom den kristna, konservativa lobbygruppen Family Research Counsil.

I februari 2008 skrevkolumnisten Robert Novak i tidningen Washington Post att Tim Prawlenty var den mest konservativa guvernören i Minnesota sedan Theodore Christenson var guvernör på 1920-talet.

Politiska åsikter

Tim kallar sig själv för en ”social conservative” men i allmänhet brukar han kallas för en konservativ. Bland annat märker man det på att hans ekonomiska politik är väldigt klassisk för amerikanska konservativa politiker. Han är i så hög utsträckning som möjligt emot statlig styre av samhället i ekonomisk mening, om man vill överdriva kan man hävda att det enda han anses staten skall ha ekonomiskt ansvar över är infrastrukturen.

Han anser att Medicare och United State Social Security bör få minskade statliga anslag för att man på så vis ballansera den statliga budgeten.

Han anser att abort bara skall vara tillåtet vid extremfall så som våldtäkt, incest och utifall kvinnans liv är i fara. Han är även emot samkönade giftermål såväl som civilt registrerade äktenskap.

Tim tror på klimatförändringarna men han är undrande till hur allvarligt problemet egentligen är.

Av: Fredrik Sundqvist