Den stilige mormonen Mitt Romney är en av huvudkandidaterna till att bli det Republikanska partiets presidentkandidat. Ni skall inte vara överraskade om den stormrike före detta företagaren och guvernören nästa höst utmanar den demokratiske Presidenten Barack Obama om platsen bakom skrivbordet i det Ovala rummet.

Av: Fredrik Sundqvist

Politisk karriär

I oktober 1993 blev Romney medlem i det Republikanska partiet och i februari året därpå offentliggjorde Romney sin kandidatur för den amerikanska Senaten. Han kom att utmana veteranen Ted Kennedy som hade suttit på sin post sedan 1969. 1994 ansågs Ted Kennedy vara ovanligt sårbar då hans systerson bara något år innan hade åtalats för våldtäckt, något som kom att fläcka ner hela Kennedyklanens rykte. I det Republikanska partiets primärval kom Romney att vinna stort, med över 80 % av rösterna, mot utmanaren John Lakian. Romney ansågs komma som en frisk utomstående fläck, med gott om kapital i ryggen och som dessutom hade en högt ansedd för detta politiker till fader. I mitten av september, bara månader innan valet, visade undersökningar att det var dödläge mellan de två kandidaterna. Kennedy svarade med att en lång rad attacker mot Romney som främst fokuserade på Romneys konstanta åsiktsförändringar främst i frågan om abort och om hur arbetarna på olika industrianläggningar behandlades, anläggningar som då ägdes av företaget Bain Capital som drevs av Romney. Detta gjorde att Kennedy lyckades roffa åt sig ett ordentligt försprång som han behöll in över mållinjen och vann med 58 % mot Romneys 41 %.

Romneys nästa stora försök att bli professionell politiker kom år 2002 då han ställde upp i guvernörsvalet i Massachusetts. Den sittande republikanske guvernören Jane Swift hade gjort en lång rad politiska snedsteg och skapat ett stort antal personliga skandaler. Detta gjorde att hennes stöd inom partiet var lågt och dessutom förespråkade partitopparna i Massachusetts Mitt Romney. Vid undersökning visade det sig att Romney hade 50 procentenheter mer stöd inom partiet än vad Jane Swift hade, vilket ledde till hade Swift deklarerade att hon inte tänkte söka omval. Det Demokratiska partiet försökte hävda att Mitt Romney inte var berättigad att kandidera då han för tillfället var Chef för Salt Lake Citys Olympiska kommitté. I juni 2002 fastslog delstaten Massachusetts att Romney var berättigat att delta vilket på allvar satte igång valprocessen. Romney bedrev återigen en politisk kandidatur som en outsider, hans anhängare tryckte på hans skicklighet som företagare och på framgångarna med anordnandet av 2002 års Olympiska spel i Salt Lake City. Vid själva valet i november månad vann Romney med 50 procent av rösterna mot sin demokratiske motståndare Shannon O´Brien, som bara lyckades samla ihop 45 procent av rösterna. De resterande rösterna gick till en tredje kandidat, Jill Stein som kandiderade för Green Party.

Redan 2004 började Romney diskuteras som en möjlig presidentkandidat till år 2008 års presidentval. När Romney vid 2004 års Republikanska partikonvent fick möjligheten att tala inför hela partiet så stärktes hans stöd som framtida presidentkandidat än mer. Strax efter partikonventet bestämde sig Romney för att på allvar satsa på att bli president och i december månad 2005 annonserade han officiellt att han inte tänkte söka omval som guvernör i Massachusetts.

Formellt sett offentliggjorde Romney inte sin presidentkandidatur förrän den 13 februari 2007 men vid det laget var det sedan ett par år tillbaka redan känt att han skulle kandidera. Romney var länge en av favoriterna till att vinna partiets primärval men han utmanades hårt av framförallt John McCain och Mike Huckabee. Det hela kom att få sitt avgörande den 5 februari på den så kallade på Super Tuesday, då inte mindre än 21 olika primärval hålls på en och samma dag, denna dag står 901 olika delegater på spel vilket är ungefär 40 procent av det totala antalet delegater. John McCain kom att gå segrande ur Super Tuesday och mer eller mindre säkra sin post som partiets presidentkandidat. Två dagar efter Super Tuesday offentliggjorde Mitt Romney att han drog tillbaka sin presidentkandidatur och visade sitället sitt stöd för vinnaren John McCain. Romney fick näst flest antal röster, knappt före Mike Huckabee som dock lyckades vinna fler delegater än Romney och därmed sluta på andra plats. Sedan 2008 har Mitt Romney framför allt fokuserat på att resa land och rike runt för att vinna stöd för kommande presidentval, ett val som han är en av huvudfavoriterna till att vinna.

Vid sidan av politiken

Mitt Romney gick på Stanford University i ett år. Vid sidan av skolan arbetade han som säkerhetsvakt för att finansiera resor hem så att han kunde hälsa på sin flickvän och framtida hustru Ann. Direkt efter sitt första avslutade studieår på Stanford University valde Mitt att flytta till Frankrike för att arbeta som en missionär för mormonkyrkan. Mitt kom att arbeta som missionär i inte mindre än 30 månader.

Efter hemkomsten från Frankrike började Mitt studera vid Brigham Young University, ett universitet ägt av mormonkyrkan. Han kom under sin studietid att bli president för den föreningen Cougar Club med enbart manliga medlemmar. Mitt kom att skjuta upp sitt sista studieår för att istället arbeta på sin mors misslyckade kampanj att bli Senator. 1971 tog Mitt sin examen i det engelska språket och i humanvetenskap från Brighamn Young.

Efter att tagit examen från Brighamn Young ville han börja arbeta, vilket hans fader, som vid detta tillfälle arbetade i President Nixons administration som stadsbyggnadsminister, motsatte sig. Fadern fick som ha ville och Mitt började studera juridik vid ett nystartat specialprogram som hölls av både Harvard Law School och Harvard Business School. Mitt kom att ta sin juridikexamen 1975 och var en lovordad student.

Mitt hade efter avslutade studier mängder av olika erbjudanden och kom att välja att arbeta för Boston Consulting Group (BCG) då han ansåg att ett arbete som konsult åt företag skulle förbereda honom för ett framtida arbete som chef.

1977 kom Mitt att börja jobba för ett annat konsultföretag vid namn Bain & Company som var startat av Bill Bain och en lång rad människor som tidigare varit anställda hos Boston Consulting Group. Då Mitt var skicklig på sitt arbete kom han redan året därpå att utses till vice ordförande för företaget.

Suget efter att skapa något eget gjorde att Mitt 1984 tillsammans med Bill Bain skapade ett dotterbolag till Bain & Company med namnet Bain Capital. Företaget kom att arbeta med att köpa in sig i företag och på den vägen reformera företagen för att sedan sälja ut sig själva när företagsvärdet hade ökat.

I början av 90-talet gick det väldigt dåligt för Bain Capitals moderbolag Bain & Company vilket ledde till att Romney blev ombedd att komma tillbaka för att vända på trenden, i januari 1991 utnämndes Mitt till VD. På bara ett år lyckades han rädda företaget och i slutet av 1992 gick Romney tillbaka till Bain Capital igen. I februari 1999 slutade Romney arbeta för Bain Capital för att i stället bli ordförande och VD för 2002 Salt Lake City Olympic Games Organizing Committee. Ett arbete som kom att bli hans sista innan han på allvar började arbeta som politiker.

Kul att veta

Mitt Romneys valslogan till senatorsvalet mot Ted Kennedy 1994 påminner i hög grad om President Obamas slogan till det senaste presidentvalet:

”Ultimately, this is a campaign about change.”

Romney spenderade över 7 miljoner dollar ur egen ficka vid senatorsvalet 1994, samtidigt spenderade Kennedy över 10 miljoner dollar ur sin kampanjfond vilket gjorde det till det 1994 års näst dyraste val efter Dianne Feinstein mot Michael Huffingtons i senatorsvalet i Kalifornien.

Mitt och Ann Romneys första son Tagg föddes när de bägge fortfarande studerade vid Brigham Young University, familjen bodde då i en källarlägenhet under väldigt sparsamma förhållanden. Ytterligare två söner kom att födas under Mitts juridikstudier vid Harvard.

Bill Bain, Mitt Romneys förre kollega och chef vid såväl Bain Capital som Bain & Company, sa följande om den då 30 årige Romney:

”He had the appearance of confidence of a guy who was maybe ten years older.”

Föräldrarna till Mitt Romney är såväl intressanta som välkända. Tidigare har vi nämnt att hans moders Lenore Romneys misslyckade senatorskampanj men hans fader är en än mer intressant och välkänd person. George W. Romneys politiska karriär innefattar såväl guvernör för delstaten Michigan som en presidentkandidatur. Dessutom var han under fyra års tid stadsbyggnadsminister under Richard Nixons första mandatperiod, detta innebär att han avgick innan dess att Watergateskandalen var i full blom. Lägg till framgångsrik industrimagnat inom bilbranschen så får ni ett par stora skor för en son att fylla.

Inspirationen till namnet Mitt Willard Romney, som är hans fulla namn, fick hans föräldrar dels från hotellägaren J. Willard Marriott, som var fadern bäste vän, och faderns kusin Milton ”Mitt” Romney som för övrigt var quarterback för det amerikanska fotbollslaget Chicago Bears mellan åren 1925-1929.

Politiska åsikter

Mitt Romney kan mycket väl vara fältets störste förespråkare av miljöpolitik. Han anser det vara viktigt att USA sätter utsläppsmål och kämpar för att minska människans påverkan på miljön.

Romney utger sig för att vilja återbygga den amerikanska ekonomin genom fritt entreprenörskap, hårt arbete och investeringar i innovation. Han vill minska skatterna och statligt slöseri av skattemedel, vidare vill han även minska på statliga regleringar och statliga stimuleringsprogram. Ökad handel, energiproduktion, humankapital och arbetskraftens flexibilitet är enligt Romney grundpelare för att kunna återbygga den amerikanska ekonomin.

Följande citat belyser Romneys åsikter i frågan om vården, det skall dock tilläggas att han av republikaner ofta har kritiserats för att han under sin tid som guvernör i Massachusetts inrättade ett vårdsystem i delstaten som många anser likna Obamacare.

”Our next president must repeal Obamacare and replace it with market-based reforms that empower states and individuals and reduce health care costs. States and private markets, not the federal government, hold the key to improving our health care system.”

Likt de flesta republikaner anser Mitt Romney att energipolitiken är grunden för den amerikanska ekonomin. Romney vill bygga en ledning från Kanada så att USA kan ta del av den kanadensiska oljan.  Han vill låta företag ta del av energireserven vilken jag tolkar som att han vill låta företag utnyttja oanvända energikällor. Han vill även investera i ny energiteknik så att man till fullo kan utnyttja de miljövänliga energikällorna.

Mitt Romneys åsikter i frågan om abort har svängt mellan olika tidpunkter något som han ofta har kritiserats för, i hög grad var det just det som ledde till att han förlorade senatorsvalet mot Ted Kennedy 1994. För ungefär 10 år sedan var han väldigt klart för abort vilket han i dag inte längre anser sig vara. I dag anser han att livet böjar vid befruktning och att man därför skall undvika abort, han anser dock att det finns undantag som är viktiga att belysa. Undantagen handlar främst om fara för kvinnans liv, våldtäkt och incest.

“The threats we face are complex, but the one unifying thread that forms Mitt Romney’s strategy to address them is this: when America is strong, the world is safer. It is only American power—conceived in the broadest terms—that can provide the foundation for an international system that ensures the security and prosperity of the United States and our friends and allies.”

Ovanstående citat är grundsynen för Mitt Romneys utrikespolitik. Han anser den amerikanska militären vara extremt viktig för att hålla fred på jorden och Amerika säkert. Han motsätter sig President Obamas minskade budgetanslag till militären och vill i stället höja anslagen avsevärt.

Av: Fredrik Sundqvist