Natten till den tredje januari ägde det första primärvalet av det Republikanska partiets  presidentkandidatval rum i delstaten Iowa. Under hösten kunde ni i Panorama läsa om de olika kandidaterna och vi har för avsikt att även under valet ge er korta uppdateringar om vad som händer, hänt och vad som står näst på tur. I dag kan ni uppdatera er i det aktuella läget och vad som komma skall.

Av: Fredrik Sundqvist

Sedan artiklarna om presidentkandidaterna skrevs har starfältet decimerats ordentligt. Herman Cain, den svarte affärsmannen, drog i början av december tillbaka sin kandidatur efter avslöjanden om att han sexuellt trakasserat kvinnor vid tidigare arbetsplatser. I slutet av december drog Gary Earl Johnsson tillbaka sin kandidatur för det Republikanska partiet och offentliggjorde samtidigt att han i stället kommer agera som det Libertarianska partiets kandidat. Sedan tidigare har även Tim Pawlenty dragit tillbaka sin kandidatur.

Mycket tyder på att ytterligare kandidater kommer dra tillbaka sina kandidaturer efter nattens resultat i Iowa, det är mer regel än undantag att just så sker. Jon Huntsman fick enbart 0,6 % av rösterna och måste nu anses som en före detta presidentkandidat. Michelle Bachman, drottningen av Tea Party-rörelsen, har troligen även hon fått sin nådastöt efter resultatet i Iowa, den delstat där hon själv växte upp. Bachman lyckades enbart få 5 % av rösterna. Det finns även de som tror att Texas-guvernören Rick Perry är ute ur racet efter att han i natt slutade på en femte plats med 10,3 % av rösterna, personligen tror jag att han kommer hålla ut ytterligare något primärval men att hans chanser till den totala segern är körda. På fjärde plats slutade den tidigare storfavoriten Newt Gingrich som lyckades skrapa ihop 13,3 % av rösterna, vilket är anmärkningsvärt då han i början av december ledde flera opinionsmätningar utförda i Iowa. Men Gingrich bör anses som långt ifrån borträknad då han är en erfaren politiker som under nästan hela hösten varit en av huvudkandidaterna, lägg där till att John McCain enbart slutade fyra i Iowas primärval för fyra år sedan men till sist blev partiets kandidat. Den gamle Ron Paul kom på tredje plats med 21,5 % av rösterna och är i högsta grad med i racet. Nattens vinnare kom att bli den store favoriten Mitt Romney som fick 24,6 % vilket var lika många procentenheter som nattens stora överraskning Rick Santorum lyckades skrapa ihop, Romney lyckades dock knipa segern med 8 caucus rösters marginal. Santorums resultat är extremt anmärkningsvärt då han för en dryg månad sedan hade ett stöd på omkring 3-4 %.

Nästa primärval hålls New Hampshire den 10 januari, även här anses Mitt Romney vara den store favoriten och mycket tyder på att han kommer plocka hem även den delstaten. En av anledningarna till att Romney troligen kommer vinna nästa primärval är att New Hampshire är en relativt liberal delstat vilket kommer gynna affärsmannen Romney som i republikanska ögon ofta anses som ett liberalt alternativt, speciellt om man jämför med de andra favoriterna. Nattens uppstickare Santorum kommer med största sannolikhet få det tufft om en vecka då han är en väldigt konservativ kandidat.

http://2012.republican-candidates.org/

Av: Fredrik Sundqvist