Inledning

Att LUPEF fyller 25 har väl inte kunnat undgå någon såhär långt in i detta jubileumsnummer. Men hur gammal är egentligen Panorama? LUPEF har länge haft en tidning, även om formen har varierat genom åren. Namn som Politrucken, MotPol och PK magazine har prytt dess framsida men Panorama – Lunds bredaste studenttidning, kom till år 2010.

Vilka var grundarna till tidningen så som den ser ut i dag? Varför valde de namnet Panorama? Och vad fick dem att återinföra papperstidningen, efter ett år som enbart digital tidning? Jag ger mig ut på en upptäcktsfärd på Facebook och hittar Tim Isaksson och Fredrik Sundqvist, personerna bakom historiens första Panorama.

Tim tar över som redaktör
Tim tog över posten som redaktör för tidningen under våren 2010, en och en halv termin efter att han börjat Politices kandidatprogrammet. Intervjun görs över Facebooks videochatt eftersom han numera är stationerad i Kambodja där hans fru arbetar på FN. Själv distansjobbar han för Göteborgsbaserade A Win Win World som ägnar sig åt att hitta smidiga lösningar för miljö, företag och privatpersoner. Det kan handla om att göra det enkelt att ta klimatsmarta beslut, till exempel genom att ha grön el som förhandsval istället för kolkraft.

– Det var faktiskt lite genom Panorama jag utvecklade mitt klimatintresse. Eller, i tidningen fick jag utlopp för mitt nyväckta klimatintresse kanske jag ska säga. Det stora klimatmötet i Köpenhamn hölls under hösten 2009, ungefär samtidigt som jag gick med i redaktionen.

Nya medlemmar, internet och namnbyte

Tims första fokus som redaktör var att värva nya skribenter till redaktionen, som när han tillträdde bestod av tre-fyra personer. Genom att presentera sig på föreläsningar, LUPEF:s Get Active och Hälsningsgillet i AF-borgen fick han med sig ett gäng som var redo att börja skriva lagom till kommande höst.

Nästa fokus blev att göra tidningen tillgänglig online, och att byta namn från PK Magazine (som stod för Pol. Kand. Magazine) till Panorama.

– Med det nya namnet ville vi understryka tidningens bredd. Framför allt kändes namnet PK Magazine lite töntigt, men det var ju även ett namn som stängde ute personer från andra utbildningar. Vi ville fortfarande ha en stark anknytning till Pol. Kand, men inte att den exklusivt skulle vara för oss.

En grupp nyvärvade skribenter jobbade ihop sig under hösten och publicerade kontinuerligt artiklar på hemsidan under olika teman de gemensamt valde ut.

– Vi startade upp hemsidan och lade papperstidningen på paus ett litet tag, säger Tim.

Fredrik går med i Panorama
En av de nya redaktionsmedlemmarna var Fredrik Sundqvist, förstaterminsstudent på Samhällsplanerarprogrammet. Jag träffar honom i Malmö, där han arbetar som omsorgspedagog med pedagogiskt ansvar på ett boende med lågfungerande autism. Fredrik beställer en dubbel espresso och jag en lemonad och slår oss ned på ett café nära stationen.

Fredrik hade fått upp ögonen för tidningen under Tims värvningsturné genom föreläsningssalarna. Snabbt blev han mer och mer involverad i tidningen.

– Jag blev väl lite som Tims påläggskalv, det var ganska naturligt för mig att ta över när Tim gick av som redaktör våren 2011.

Från webb till papper

Efter ett år som webbtidning återgick Panorama till att bli papperstidning. I ett medielandskap som alltmer lämnar tryckta pappersark till förmån för digitala plattformar, undrar jag vad som fick redaktionen att ta steget tillbaka till papperstidning. Tim svarar:

– Panoramas syfte var ju att vi skulle utvecklas, få testa på och lära oss olika saker. Vi var sugna på det, helt enkelt, och lyckades även nå ut till fler när papperstidningen kunde ställas ut i tidningsställ på Eden och Ekonomicentrum.

Fredrik håller med.

– De som digitaliserar sig gör det av intresse att tjäna pengar. Vi drevs av studenter som ville lära sig saker, och vi ville lära oss göra en papperstidning. Det är häftigt att känna ”det här har jag publicerat”. Retrokänslan är också där när man kan bläddra i tidningen.

Det första pappersnumret av Panorama trycktes i ”kanske lite överdrivet många” exemplar och skickades hem till LUPEFs medlemmar, precis som detta jubileumsnummer gör. Efter det första numret gjordes upplagorna lagom stora att endast ställas ut i tidningsställen på universitetet.

Nostalgi i rösten

Hos både Tim och Fredrik hör jag en värme när de talar om sin studietid, och inte minst om sina år i Panorama. Men vilka praktiska erfarenheter har de egentligen fått användning för i arbetslivet?
-Att fungera i grupp, diskutera och komma fram till saker och kompromissa är väldigt lärorikt, säger Fredrik. Förmågan att skriva snabbt är också användbar, på mitt nuvarande jobb skriver jag handlingsplaner och instruktioner dagligen.
– Jag arbetar ju med miljöfrågor på olika sätt och detta intresse fördjupades som sagt tack vare Panorama. Men även på tidigare jobb, som kommunikatör till exempel, har jag fått användning för mina erfarenheter inom research, intervjuer och kanske framför allt skrivhantverket, säger Tim.

Avslutning
Intervjuerna med de forna redaktörerna är bland de första jag gör för Panorama, eller för någon tidning alls för den delen. Både Tim och Fredrik är minst lika intresserade av mig som jag är av dem, vilket är väldigt tacksamt för en nervös reportageskribent. Vi utbyter idéer och tankar om tidningen, LUPEF och vad det blev av folk sedan.

Det märks att de lade ner mycket jobb på tidningen, och att de hade det väldigt roligt under tiden. En beskrivning av Panorama jag fortfarande kan skriva under på.

Kategorier: Krönikor

7 kommentarer

Kommentarer är stängda.