Lupef

Lunds universitets politiska och ekonomiska förening, är en politiskt och religiöst obunden förening som är ideell och riktar sig till alla studenter med ett intresse för politik, ekonomi och samhällsdebatt. Föreningens syfte är att bevaka studenternas intressen samt att stimulera till politisk och ekonomisk debatt vid Lunds universitet.

Senaste inläggen

Ljus och mörker – ett pendlande folk

Ljus och mörker. Få länder upplever mer extrema skillnader mellan ljus och mörker under året än Sverige. Men hur påverkar detta oss? Gör det oss lyckligare? Och är det något vi kan använda för att förbättra både oss själva och andra?

En bön för ljusare arkitekturtider

Trampandes på min cykel stöter jag gång på gång på vägar, torg och husfasader där jag helt enkelt inte kan låta bli att högt utbrista; “vem kom på den här uppenbart korkade idéen?”. Utan att någon har bett om det, får ni därför här några eldiga rader om varför några på Lunds stadsplaneringskontor bör få sparken med omedelbar verkan.

Min religiösa upplevelse

Få vågar prata om det, men det finns en standard i Lund att direkt hitta sina bästa vänner, helst under första veckan. Men så är inte verkligheten för många och den sociala pressen är konstant närvarande. När man inte presterar socialt och det sociala kontaktnätet brister, blir Lund lätt den värsta staden i världen.

Pengar på gott och ont

När axlar sänks, bänkarna på solsidan blir upptagna och man ständigt besöker väderappen för att se hur många grader det är. Då vet man att våren är påväg. Ljusare morgnar, kvällar och framtid. Det finns inget som säger emot lyckan av ljusare tider, för det kostar väl inga pengar? Sommaren är ju ändå den mest idylliska tiden på året, eller?

Ljuset av musiken

72 timmar och 47 minuter. 1166 låtar. Det är så många låtar jag lyckats samla på mig på spellistan jag gjorde hösten 2016. Att höra en låt spelas som man har ett speciellt minne till är lite som att gå in i ett hus man bodde i när man var liten. Är det inte fantastiskt att man kan ha så starka minnen till en låt?

Att i mörkret vänta på ljuset

Ibland kan det vara svårt att se ljuset när man befinner sig i ett stort mörker, men det är ingen anledning till att ge upp. Det finns tusen bra saker med livet som gör det värt och om du anstränger dig riktigt noga för att se dessa, finns ljuset precis runt hörnet.

Historiens pånyttfödelse

I en mörk samtid känns ljuset långt bort. Men låt oss då påminnas om historiens vändpunkter och att världen faktiskt avancerar, om än långsamt.

Jag ler åt krokusen

Klimatet. Pandemi. Krig. Politisk extremism. Inflation. Ofta kan jag känna det, trycket över bröstet som inte vill ge med sig när trycksvärtan är som mörkast på löpsedlarna. Men jag pausar musiken i lurarna och ser - på träden syns små rosa knippen. Det är en klarblå reva bland molnen och stora pölar med ljus på marken. Jag är påväg hem och det är då jag ser dem.

Fromm, Carlbring & öl

Den disiga lundakvällen börjar i Lundabryggeriets ölkällare. Ett stenkast från Allhelgonakyrkan, ett ljusår dyrare än Ericssons. Fromm och Carlbring har enats kring ännu en ursäkt för en ölkväll. Galopper skall beställas, recensioner skall skrivas, en vinnare skall koras.

Du har bara ett liv

I en värld full av intryck och uttryck är det lätt att påverkas alldeles för mycket av vad andra tänker och tycker om en. Just därför är det viktigt att påminnas om hur värdefullt detta livet är och vad man faktiskt har möjlighet att åstadkomma.

Hemlängtan

Med förändringar, stora som små, får man chansen att titta tillbaka och reflektera. Vad döljer sig egentligen bakom det tveeggade svärdet som är att flytta hemifrån? Och vad gör man när nyhetens behag övergår till tråkig vardag?

Lupef

Kontoret

AF-borgen, våning 4

Mail

Redaktör, Moa Paloviita 

tidningen@lupef.se