Jag älskar svensk politik, och jag älskar att följa svenska politiker. Inget gör mig gladare än att läsa om vad våra partiledare har för sig. Vare sig det är Annie Lööf som startat youtubekanal, Stefan Löfven som sitter i intervjusoffan bredvid Benjamin Ingrosso eller Ebba Busch som blivit bjuden på fika av Jimmie Åkesson. Låt oss stanna vid Ebba ett tag; En av riksdagens färgstarkaste partiledare. Det märks tydligt att hon gjort ett gediget jobb i att försöka framstå som lite skön (lite för skön kanske), titta bara på hennes uppträdande i Så ska det låta. Vare sig man är lika intresserad av svensk politik som jag eller inte, är det omöjligt att ha missat de många kontroverser som hon varit inblandad i det senaste halvåret: låt oss titta på några! 

Vi backar bandet, det är höst 2020. Ebba Busch har, precis som oss alla, haft ett tufft år och hon behöver slappna av. Vad är ett bättre sätt att let off some steam, än att gå ut på stan med några kompisar och festa till det rejält? “Ingenting”, säger Ebba! Efter att influencern Margaux Dietz i en podd berättat om att hon efter en blöt kväll fick skjuts hem av Buschs säpovakter var kontroversen ett faktum. I alla stora tidningar skrevs det debattartiklar om frågan, och åsikterna var flerdelade. Många kritiserade Ebba för att: 1. Ha festat under en pandemi. 2. Att ha lånat ut sina skattefinansierade säpovakter till en influencer, och låtit dem agera taxi. Är Ebba en hemsk person för att hon festade till det? Nä, det tycker jag inte. Jag tror att vi alla förstår viljan  att släppa loss lite, och jag skulle inte banga på att gå på en rejäl fest. Däremot är det lite osmidigt av en toppolitiker att göra det under en pandemi, självklart kommer det bli kontroversiellt. Det är också otroligt osmidigt att låna ut sina livvakter till Margaux Dietz, men det fattar ju vem som helst. 

Låt oss gå vidare till kontrovers nummer två: huset. I Augusti 2020 säljer pensionären Esbjörn Bohlin sitt fallfärdiga hus med attraktivt läge till Ebba Busch. Mäklaren är ingen mindre än Theo Dietz (Ja, det är Margaux bror). Nyskilda Ebba vill köpa tomten då den ligger nära där hennes ex-man bor, för att barnen ska få nära till sin pappa. Esbjörn sätter dock käppar i hjulet för detta, då han dagen efter köpet meddelar att han har ångrat sig. Esbjörn försöker ringa Ebba för att avbryta köpet, men hon svarar inte, och när han inte dyker upp den sextonde december för att slutföra kontraktet hotar Buschs advokat med rättsliga åtgärder. I oktober avslöjar Expressen husaffären, och pensionären går ut i media och säger att Ebba tjatat sig till köpet. Flera olika parter hotar med rättsliga åtgärder, Ebba lämnar in stämningsansökan i november, och polisanmäls i februari för förtal av Esbjörns juridiska ombud. Frågan har blivit kontroversiell just eftersom Ebba Busch är partiledare för Kristdemokraterna, ett parti vars huvudfråga sägs vara att bry sig om de äldre. Många menar att det då är konstigt att hon drar igång en rättslig process mot en gammal man. Ebba själv säger i DN att det faktum att hon driver processen visar att hon bryr sig om de äldre, hon menar att Esbjörn endast ångrat köpet eftersom andra övertalat honom, och att hon kämpar för att hans beslut ska få gälla. Nu är inte jag jurist, och jag vet inte vem som har rätt i sak, det kan mycket väl vara Ebba. Jag förstår att hon vill ha huset, och om hon anser sig ha juridisk rätt till det är det ju egentligen inte så konstigt att driva frågan. Det som däremot är konstigt, är faktumet att just Ebba väljer att göra det. Hon är smart, och borde förstå vilka förödande konsekvenser för opinionen det kommer att få. En toppolitiker som går i strid mot en gammal man, det klingar inte väl med KD:s påstådda människosyn. Kanske är Ebbas åtrå för till huset större än hennes vilja till valsegern? 

Nu till den tredje och sista skandalen jag kommer ta upp: fikastunden. Ebba Busch har fyllt år, och lägger upp en bild på sig själv, leende hållandes en bullpåse och en kaffekopp på instagram. I bildtexten skriver hon: “ Perfekt till resan hem till Uppsala. Tack @akesson.jimmie”. Jimmie åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, hade alltså skickat en digital fika till Ebba, som hon glatt hämtade upp på närmaste Pressbyrån. Många blev arga, hur kunde Ebba ta emot en fika av någon som Jimmie? Någon som nyligen kallat invandrare för kulturbelastningar. Vissa menade att Ebba, genom att lägga upp fikabilden, normaliserar Jimmie Åkesson och hans politik. Andra menade att det här är överdrivet, att mottagandet av en fikastund kanske just är en fikastund, och att det inte behöver vara politiskt. 

Något de här tre situationerna har gemensamt är det symboliska värdet i Ebbas handlingar. Att gå på en fest, ta någon till rätten när man anser sig ha rätt, eller att äta fika som en kollega bjudit på är i sig inte saker som någon skulle höja på ögonbrynet åt. Det är inte sakerna hon gjort som orsakat kontrovers, det är deras inneboende värde. När folk ser bilder av Ebba på fest, och hör om Margaux säporesa ser de inte sång och dans och att hjälpa en kompis hem, de ser någon som inte bryr sig om pandemin, och ett slösande av skattemedel. När folk läser om Ebbas husaffär ser de inte viljan att köpa ett hus, de ser en gammal man som säger sig ha blivit orättvist behandlad, och en toppolitiker som inte verkar bry sig om det. När folk ser fikaselfien ser de inte en trevlig fikastund, de ser normaliserandet av rasism och ett tydligt ställningstagande. Som politiker måste man vara vaksam med vad man gör, eftersom allt tolkas som politiskt. Det är som politiker Ebba varit på fest, som politiker hon försökt köpa ett hus, och som politiker hon mottagit fikat. Jag förstår att det måste kännas jobbigt att inte ses som privatperson, att alltid tvingas vara i sin yrkesroll. Ebba Busch frågar “Är det rimligt att man bara för att man är offentlig person ska anses vara rättslös?” i saken om hennes husköp. Ska hon, trots att hon kanske egentligen har rätt, behöva ge upp, bara för att hon är politiker?

Svaret på den frågan är nej, det måste hon inte göra om hon inte vill. Det hon däremot borde göra är att inse att hennes beslut och handlingar får djupare konsekvenser än en vanlig persons beslut och handlingar. Borde hon handla därefter? Det är en fråga endast Ebba Busch själv kan svara på.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hilda Molin Oliv, Skribent