Bild: Unsplash, Hans Braxmeier

Jag ångrar mig alltid angående allt. Hela tiden. Beslutsångesten är alltid närvarande, oavsett om det handlar om vad jag ska ha för fyra tillbehör i min sallad på Grönt och Gott eller vad jag ska göra med resten av mitt liv. Vissa beslut blir oåterkalleliga ganska fort. Jag hinner bara byta val av salladstillbehör i mitt huvud så många gånger innan jag står först i kön och hasplar ur mig en av alla de kombinationer som cirkulerat i mitt inre. 

När det kommer till vad jag ska göra resten av mitt liv däremot är beslutet aldrig taget för alltid. Jag kommer alltid kunna ångra mig så länge det finns liv kvar att leva. Nästa termin ska jag skriva min kandidatuppsats och efter det är det bara en praktiktjänst kvar innan jag har gått alla terminer som ingår i mitt program. Beslutet att flytta till Lund för att börja plugga på universitetet gjorde möjligheten att återvända och fortsätta mitt liv som innan påtagligt mindre. Jag blev snabbt bekväm med att slippa ta några större beslut om vad jag skulle göra med resten av mitt liv, eller iallafall i tre år framöver.  

Det visade sig dock att jag fortfarande var fullt benägen att ångra mig. Aldrig är man nöjd och jag började fort tvivla på om Pol.kand verkligen var något för mig. Med majoriteten av programmet avklarat tvivlar jag fortfarande. Problemet är sällan att jag tycker att beslutet jag tagit är dåligt. Det handlar snarare om att det finns en möjlighet att ett annat beslut hade kunnat vara bättre. Jag vet inte om jag hade varit en lyckligare människa om jag pluggade psykologi just nu. Eller om jag inte studerade på universitetet över huvud taget. 

Det bästa sättet att hantera tillvaron på kanske helt enkelt är att bara förlika sig med att man kommer ångra sig. Vi förväntas så ofta stå fast vid beslut idag som tagits innan vi visste det vi vet nu. Om man svider om och byter bana ses spåret man byter från som förlorad tid. Jag menar att man alltid ska testa om man har möjligheten. Det finns ingen anledning att fortsätta läsa filosofi för att du valde det för ett år sedan om du numera drömmer om att plugga litteraturvetenskap. Byt hårfärg oftare. Ändra klädstil och bli vegan. Börja äta kött igen. Ångra dig mer för du kommer alltid kunna ångra dig igen. 

Det finns visserligen aldrig någon återvändo. Du kommer aldrig kunna göra ett beslut ogjort. Du kommer aldrig kunna vrida tillbaka klockan och välja något annat än vitlöksaioli som salladsdressing till din sallad. Däremot är vägen aldrig helt och hållet utstakad. Du kommer kunna ångra dig, för att sen ångra dig en gång till. 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingrid Norén, skribent

Kategorier: Krönikor