Bild: Lukas Rychvalsky, Pixabay

Han är bara 15 år, killen som går in på en skola i Eslöv med syftet att döda. Han har skrivit en lista på vilka han ska döda och på sin arm gjort en skiss över hur klassrummen ligger i korridoren. Efter attacken är meningen att han själv ska dö genom ”suicide-by-cop”, alltså att polisen skjuter honom. ”Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna” säger han efteråt i polisförhör.

Lyckligtvis dör ingen i attacken och killen själv övermannas av polisen utanför skolan. Ändå är det hela en stor tragedi. Dels för att attacken överhuvudtaget ägde rum, dels för att personen bakom attacken är ett barn. Det högg till i mig när jag läste hans ord om att ingen verkar lyssna, för det vittnar om ett misslyckande från de vuxna som funnits i hans omgivning. Hade någon lyssnat på honom hade attacken kanske aldrig ägt rum.

Nu var det inte min mening att denna text skulle handla om vuxna som inte lyssnar på barn, men lika väl blev händelsen i Eslöv en påminnelse. För under ytan finns det åsikter som majoriteten av oss inte vill befatta oss med. Det kan handla om högerradikala, vänsterradikala, misogyna eller islamistiska åsikter och synsätt, sådana vars linje inte förs på landets ledarsidor.

När vi dömer ut dessa åsikter, oavsett om åsikterna uttrycks av en partiledare eller i en Flashbacktråd, måste vi vara försiktiga med att inte döma ut människan som ger uttryck för åsikten. Den som uttrycker dessa åsikter är lika mycket människa som du och jag, även om åsikten i sig inte platsar i ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle.

Därför är det viktigt att varje människa har någon som lyssnar. För den som ingen lyssnar på kommer till slut att göra allt den kan för att bli lyssnad på. Vi måste lyssna också till dem som vi helst inte vill lyssna till, innan de ropar så högt att någon kommer till skada. Att lyssna är också första steget till ett samtal, som kanske kan vara det bästa skyddet mot åsikterna under ytan. Genom samtalet ger vi den som bär på dessa åsikter möjligheten att omvärdera och omformulera sin världsuppfattning.

Jag vet inte mycket om den 15-åriga killen från Eslöv, annat än att han verkar ha hamnat riktigt snett i sin världsuppfattning. Jag hoppas att han och alla andra som hamnat under ytan, från och med nu och för alltid, kommer få någon som lyssnar till och pratar med dem. En dag är det kanske du eller jag som står framför en av dessa. Då hoppas jag att vi är starka nog att dra dem upp över ytan.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jakob Schwarz, skribent

Kategorier: Krönikor