Bild: Katie Rainbow / unsplash

Inte sällan när transfrågor diskuteras händer det att man ska definiera vad en kvinna respektive en man är. En kvinna är en kvinna. En man är en man.

Jaha? En häst är en häst. En stol är en stol. Är en häst en stol? Varför inte? Den har fyra ben, en rygg och är gjord för att sitta på. Det är rätt svårt att definiera något alla känner till, även om man vädjar till att de ”fattar vad man menar”.

Jag hade en rätt dum diskussion med mina bröder i julas där vi försökte definiera vad en korv är. Vi hade inga problem med att vegokorvar skulle räknas in, det behövde inte vara kött, men det skulle vara ätbart. En sådan syltkorv man köper för att fylla på sin glasburk då, räknas den? Nä, skalet ska vara ätbart också, men då klarar sig baguette fortfarande, banan också om man är välvillig. till slut landade vi i definitionen ”ätbart, malet, i ätbart skal eller ha skalliknande rörelsemönster vid förflyttning, gott i/med bröd”. Vad är det för jävla definition? Och vad spelar det för roll, alla vet ju vad en korv är. Jag är nästan mer benägen att gå på min ena brors förslag ”man kan damma den i ett french bröd med vitlökssås”. Det blir väldigt fort luddigt hur man än vrider och vänder på det, och det här är bara korv. Min poäng är att det är sjukt svårt att definiera ord, och att definiera vad som utgör en kvinna eller man är definitivt inte undantaget. 

För varje dum definition av ordet kvinna exkluderas en som är trans, en som genomgått hysterektomi, en som hamnat i klimakteriet, en som har naturligt höga testosteronnivåer och fler av en av miljoner anledningar som gör att människor skiljer sig åt. 

Transpersoners existens måste tryggas, och vi får inte låta transfob retorik styra diskursen. 

Det viktiga är inte att du kan otvivelaktiga definitioner av kön, för det kan absolut inte transfoberna, det viktiga är att du står upp för transpersoners rätt till ett värdigt jävla liv.

Transfobin ska och måste bekämpas, och efter vi lyckats med det vill jag käka en god korv med bröd, vilken korv som helst.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna

Ivar Harby Samuelsson, skribent

Kategorier: Krönikor