Den här terminens nykomna studenter möter en stad som ser något annorlunda från tidigare terminer. Det finns, som bekant, vissa begränsningar av nöjesutbudet. Nationerna är stängda, barerna får inte servera alkohol på kvällen, spexen ligger på is och likaså sittningar och baler. Den paus som studentlivet just nu har kan kännas outhärdlig, men även i de mörkaste av tider finns det ljuspunkter. Ett nöje kvarstår som vi alla kan ägna oss åt tills vaccinet börjar cirkulera i blodomloppet (och efter det i all evighet!), och det är att äta god mat. Jag välkomnar såväl nyinflyttade veganer, köttätare med gröna nyårslöften samt alla som bara är ute efter göttiga matställen till denna helt subjektiva lista över några av Lunds bästa veganställen. 

LUNCH

Matlådor må vara studentplånbokens bästa vän, men ibland behöver man unna sig ett riktigt gott mål mat mitt på dagen för att orka arbeta ända fram till fem. 

 • Govindas Vegetariska är ett klassiskt val, lämpligt beläget precis bakom samhällsvetenskapliga biblioteket (även kallat sambib) på Bredgatan 28. Här serveras en förmånlig buffé-lunch, som när temperaturerna utomhus väl börjar stiga passar utmärkt för att tas med och ätas på bänkarna bakom sambib eller i solen vid domkyrkan. 
 • Om du är sugen på en bra sallad finns detta att tillgå på Grönt o’ Gott på Stora Gråbrödersgatan 3. Du kan antingen bestämma innehållet själv eller välja en färdig sallad från menyn. Viktigt att komma ihåg är att detta ställe tenderar att ge upphov till köbildning vid lunchrusningen, så det passar bäst att besöka vid en tidig eller sen lunch. 
 • Slutligen har vi allas vårt kära Café Ariman på Kungsgatan 2C. Här serveras lätt lunch som exempelvis dagens soppa, som alltid är vegetarisk och ofta vegansk. Ariman är i mångas ögon i första hand ett ställe för barhäng, men eftersom det är en skymf att inte nämna Ariman i en tipslista om Lund så får de ändå vara med på den här matlistan. Så är det.

SNABBT

Snabbt och billigt är ledord i studentlivets höga tempo. Snabbmat var för veganer tidigare begränsat till pommes eller… hamburgare utan kött, bröd, ost och sås (alltså saltgurka). Så är inte längre fallet. Veganen i Lund behöver inte gå hungrig, varken klockan 10, klockan 18, eller klockan 2. 

 • Lundafalafel är det lilla hålet i väggen på Stora Södergatan 5. Om du bor i Malmö kan du antagligen inte bry dig mindre om falafel i Lund. Men om inte så är detta ett tryggt val för en go falafelrulle med hummus. De är kökets storlek till trots alltid typ fyra personer som samarbetar för att snabbt avverka köerna av falafelhungriga människor och säkra kvalitén på din rulle. Håll beställningen kort och ha swish redo så kommer du ha en rulle i handen inom 5 minuter. 
 • Det finns flera pizzerior i Lund som erbjuder veganpizzor, men i min mening är Kryddan på Södra Esplanaden 14 den bästa. De har en gedigen meny bara för veganpizzor, med alla möjliga toppings, vegost och god sås. Prova kebabpizzan, du kommer inte att ångra dig. Om man är gullig får man dessutom godisklubbor. Enligt egen utsago har de varit verksamma på samma adress i 15 år, vilket är nästan lika länge som några av er novischer har levt. Respekt. 
 • Sist men inte minst har vi Max på Kung Oscars väg 14. Jag tror inte jag behöver säga mer än så. 

MIDDAG

Dina föräldrar är på besök. De vill äta middag med dig men är skeptiska mot veganrestauranger. Du har en dejt på gång och vill äta ute men vet inte var. Din kompis från Göteborg är här och kräver en kvalitetsmiddag med tillhörande timslånga samtal. Dessa tre ställen går hem i alla situationer. 

 • Herbivore på Bredgatan 2 är det veganigaste av alla ställen på denna lista. De serverar växtbaserad “comfort food” både lunch och middag för överkomliga priser, och har dessutom after-work. Här kan du exempelvis få Macaroni and No-Cheese eller klassisk ramen. De har också en hel hög med sällskapsspel, som ihop med drinkar och god mat kan göra att kvällen blir… väldigt lång.
 • Tugg serverar hamburgare för alla smaker på Klostergatan 9. Har både kött och veg. Den veganska burgaren innehåller hummus, oumph och picklad rödlök. Nam. 
 • Ishiri på bytaregatan 14 i Lund bjuder på mat från Thailand och Sydostasien. Veganutbudet är litet men naggande gott. Passar bra för såväl finlunch som familjemiddag. 

FIKA

 • Viktigt meddelande! Fettisdagen närmar sig! Patisseriet är med på denna lista enkom för att de nyligen har börjat servera veganska semlor igen. Och det är anledning nog. Detta café finner du på Klostergatan 3. Semlan kan avnjutas framför deras stora fönstervägg som vetter ut mot en av Lunds flitigast frekventerade gator, varför du med enkelhet kan vinka in intet ont anande vänner och bekanta för en pratstund. 
 • Creperiet är sockergudens gåva till veganerna. Som namnet avslöjar serverar de crepes och galetter. Här på Klostergatan 14 kan du till exempel få en vegansk crepe med vaniljglass och chokladsås, med en kopp kaffe på det. På helgerna är det bra att boka bord för det är inte ett opopulärt ställe. 
 • Sist men inte minst har vi Ebbas skafferi på Bytaregatan 5. De håller tyvärr tillfälligt stängt, men vill man stötta dem kan man köpa deras veganska matkasse för hemleverans. I vanliga fall har de ett stort utbud av fika och mackor samt goda varmrätter, allt växtbaserat. På somrarna öppnar de sin grönskande innergård. Jag kan knappt vänta. 

Jag tror att alla kan hitta något som retar smaklökarna i detta inlägg. Håll bara koll på eventuella oregelbundna öppettider, och kom ihåg att de flesta ställena även erbjuder avhämtning av mat. Maten är godare om den avnjuts under säkra omständigheter. Gå dit. Unna dig. Varsågod.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Alva Mårtensson, Skribent