Passionen, politiken och smärtan

Otaliga gånger bönade och bad jag familjens största sagoberättare, min farmor, att återge historien om hur det gick till när min pappas familj kom till Sverige. En för ett barn rafflande historia, med många oväntade vändningar och osannolika bikaraktärer, men som egentligen bara är ett rått, brutalt och smärtsamt porträtt av ett land som fortfarande läker.

Schengen – en vittrande hörnpelare i det europeiska projektet

På Europaparlamentets hemsida går det att läsa: “Schengenområdet är en hörnpelare i det europeiska projektet” och “en av de mest påtagliga framgångarna för den europeiska integrationen”. Efter att ha rest runt i Europa och blivit stoppad på majoriteten av gränserna jag passerade, befarar jag att Schengenområdets glansdagar är förbi. Och jag oroar mig för vad en vittrande hörnpelare innebär för det europeiska projektet.

En bön för ljusare arkitekturtider

Trampandes på min cykel stöter jag gång på gång på vägar, torg och husfasader där jag helt enkelt inte kan låta bli att högt utbrista; “vem kom på den här uppenbart korkade idéen?”. Utan att någon har bett om det, får ni därför här några eldiga rader om varför några på Lunds stadsplaneringskontor bör få sparken med omedelbar verkan.