Foto: wiki commons & Mira Wohlfahrt Kämpe
Mira Wohlfahrt Kämpe studerar fred och konflikt vid Lunds universitet, är engagerad i Lupef – och har nyligen blivit ordförande för Amnesty Lund. I ett samtal vid Eden berättar hon om drivkrafterna bakom sitt engagemang, planerna för föreningen och vad det innebär att axla ansvaret för en så viktig rörelse.
Vi sätter oss ner på trapporna utanför Eden. Eftermiddagssolen, vårblommorna och körsbärsträdet några meter bredvid oss talar för den stundande våren och allt som kommer med den. De sista månaderna av terminen är alltid fullspäckade för en student och att prioritera mellan studierna och allt annat är ofta en utmaning. Mira, som sitter med i två ideella föreningars styrelse, har mycket att göra.
“Vill du berätta lite, hur kom det sig att du började engagera dig i Amnesty?”
– Jag pluggar ju det jag pluggar, och tycker det är intressant att följa Amnesty och läsa deras tidning, jag har gjort det i flera år, säger Mira.
Mira uttrycker en stark beundran för Amnesty och dess historiska insatser, särskilt deras arbete för att hjälpa frihetsberövade och politiska fångar som Nelson Mandela, något hon beskriver som starkt.
Det var genom en annons i nyhetsbrevet som Mira sökte till Amnesty Lunds styrelse. Hon sökte dock inte till ordförandeskapet, utan skickade bara in att hon var intresserad, tanken var först att bara engagera sig i föreningen. Efter en intervjuprocess kom nomineringen till ordförande, och Mira tackade ja. Hon klev på i mars.
“Det är så himla kul att träffa dessa människor som gör allt detta på sin fritid…det är väldigt inspirerande och trevligt!”
För tillfället är de fyra personer i styrelsen, men i de fyra grupperna är det betydligt fler. Mira beskriver sin uppgift som ansvarig för utskotten; hon ser till att allt rullar på. Hon är även ansvarig för allt det praktiska som ekonomin samt kontakten med Amnesty Sverige.
“Vad ser du i framtiden, vad har du för ambitioner med ditt ordförandeskap?”
– Knyta ihop det lite mer, det är så himla kul att träffa dessa människor som gör allt detta på sin fritid, engagerar sig för andra människor…det är väldigt inspirerande och trevligt! Det hade varit kul att knyta ihop alla dessa grupperna lite mer.
Mira beskriver hur det varierar i åldrarna mellan de olika grupperna och att det hade varit roligt att ha gemensamma evenemang för att blanda föreningarna mer och skapa utrymme för en gemensam diskussion. I nuläget är de kanske runt 80 personer i föreningens facebookgrupp, men Mira har svårt att uppskatta hur många som är aktiva. Ytterligare något hon vill arbeta för är mer samarbeten med andra föreningar, något som redan är igång. Redan på Söndag 13/4 kommer Amnesty Lund och Föreningen för Fred och Konflikt ha en loppis för att samla in pengar för Amnesty.
– Jag är fortfarande väldigt ny, så jag vill verkligen bara lära känna föreningen.
Mira berättar att hon vill få bättre koll på sin förening och de människor som engagerar sig i den, men även Amnesty som stort.
– Jag har varit ett fan länge, eller vad man ska säga, jag har länge läst deras tidning, så har jag nu börjat lära mig mer om deras historia. Jag gillar verkligen den föreningen. Jag vill rekrytera folk också.
Det sista säger Mira med ett förväntansfullt leende på läpparna.
“Om man är intresserad, var kan man vända sig?”
– Studentgruppen är väl de som främst Panorama riktar sig till. De har anordnat utställningar, filmvisningar, demonstrationer och så.
Mira fortsätter att gruppen belyser de orättvisor och de kränkningar som sker både nationellt och internationellt. De engagerar sig i aktioner för Palestina och Gaza under 2024 och har arbetat med individfallet Dr. Gubad Ibadoghlu i Azerbeidzjan. Han har nu flyttats från fängelse till husarrest. Vill man engagera sig där så kan man gå med i facebookgruppen eller maila till adressen i slutet av artikeln.
– Kvinnorättsgruppen har varit vilande ett tag och startades upp för inte så länge sen, så de har massa projekt som de jobbar på nu, de är verkligen engagerade.
Gruppen är nystartad och Mira beskriver med entusiasm hur hon tror att det kommer hända väldigt spännande sker från det hålet.
– Grupp 160 riktar sig till äldre medlemmar. De anordnade bland annat ett panelsamtal med Karin Aggestam på Human Rights festivalen förra året i december.
De har även gjort två utställningar, en om byn Nabi Saleh på Västbanken och en om Xinjiang i Kina. De arbetar även med individfallet Ilham Tohti som dömdes i Kina för sitt fredliga engagemang för Uigurernas rättigheter.
Till sist finns även Butiksgruppen, som driver en av de tre Amnesty-butiker som finns i Sverige. De skickar postordrar för webbshopen och har öppet fem dagar i veckan, allt tack vare helt ideellt arbete. Alla pengar går oavkortat till Amnesty International.
För de som vill engagera sig i styrelsen kommer information om lediga poster skickas ut i februari nästa år, och de kommer att väljas in vid årsmötet månaden därefter i mars.
Det märks att Mira är etablerad och engagerad i vår studentförening också, under samtalet är det många bekanta ansikten som går förbi och hälsar. När en kille cyklar förbi ler Mira och vinkar avslappnat innan hon fortsätter resonera kring sitt ordförandeskap.
Hon berättar att valberedningen sökte efter någon med studentperspektivet, men samtidigt betonade de att styrelsen inte bara kan bestå av studenter. Att studenter kommer och går så mycket är en nackdel för Amnesty. Det är också en anledning till att Mira sitter som ordförande i två år. Mira ser detta som en fördel.
– Det är också skönt för mig att sitta två år för det känns som man kommer hinna göra mycket med denna förening, jag är jätteglad att det är två år
Tiden går så fort, och hon hade känt att hon kanske inte hade hunnit med det hon hade velat göra om det var en kortare mandatperiod, menar hon. Mira resonerar kring hur hon inte vill ha ett studentperspektiv på sitt ordförandeskap, studentföreningen finns för de studenter som vill engagera sig och hon ser det snarare som uppfriskande av att kunna röra sig ut från studentsynen.
– Första gången jag träffade de här Amnesty-medlemmarna som inte är studenter blev jag så himla glad att det är äldre som engagerar sig precis som vi studenter gör och fortsätter med det hela livet… de har ett annat perspektiv på det som verkligen behövs.
Samtalet avslutas och vi ska lämna vårsolen, in på Eden, till vårt eget styrelsemöte.
Vill du engagera dig i Amnesty Lund?
Studentföreningen: maila Joelle via amnestylund.studentgroup@gmail.com
Kvinnoföreningen: maila Madeleine via wramnestylund@gmail.com
Grupp 160: maila Inger via inger.blennow@gmail.com
Styrelsen: maila Mira via styrelsen.amnestylund@gmail.com eller hör av dig till Mira direkt på messenger!
Det går även att gå med i facebook grupperna Amnesty Lund Student Group och Aktiva medlemmar inom Amnesty Lund
Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna
Vera Kettner, Skribent