Foto: Olle Hedberg

Under påskhelgen var det dags för allsvensk fotbollspremiär. Ett vårtecken som innebär folkfest, bira och lycka för många av oss. Dock delas inte den här bilden av alla.

Det här är otroligt, otroligt allvarligt. Jag tror folk hemma sitter och tycker det är galet.

Cecilia Gralde, Aktuellt

Onsdagen den 27:e mars gästas SVT-programmet Aktuellt av ordföranden för Svenska fotbollsförbundet Fredrik Reinfeldt, generalsekreteraren för svensk elitfotboll Johan Lindvall och kammaråklagaren Marie Bastin. Ämnet som ska diskuteras är förra säsongens stök på läktarna. Enligt den något ensidigt ihopsatta panelen beskrivs läget på de allsvenska läktare så här:

  • Antalet allvarliga händelser ökar
  • Okontrollerade sprängladdningar skjuts ut från läktarna
  • Få vågar ta med barn till stormatcher
  • Rekordmånga personer är portade från matcherna
  • Över 100 poliser skadades förra året i samband med fotboll.

Så här ser läget i svensk fotboll ut alltså, enligt den något uppeldade panelen. Programledaren dras med av upprördheten och även polis Per Engström, sektionschef på den nationella operativa avdelningen (NOA) ger samma bild när han intervjuades av Sveriges Radio.

Den andra bilden, den om gemenskapen, den om samlingsplatsen där höger-vänster, fattig-rik och svennebanan-utländsk bakgrund möts, kramas och sjunger fram sitt lag, den om engagemanget och den om den alltmer brinnande föreningsdemokratin var inte lika viktig att ta upp. I en tid då engagemanget i politiska ungdomsförbund rasar. Stämningen på matcherna, sångerna, ljudnivån som är av europeisk toppklass. Den var det tyst om.

Vem tar med sina barn på Stockholmsderbyn i dag? Det är inte så många som gör det.

Marie Bastin, Aktuellt

Efter den beryktade debatten i Aktuellt där Marie Bastin säger att det inte är många som tar med sina barn till Stockholmsderbyn, medverkade kammaråklagaren i en intervju med Aftonbladet. När hon konfronteras med fakta som säger att AIK sålde 9 000 biljetter till barn i sitt senaste derby mot Djurgården, att klubbar utökar sina familjeläktare och slår biljettrekord för barn, säger hon att det är hennes personliga åsikt att småbarnsföräldrar inte tar med sina barn på derby. När journalisten frågar ifall man verkligen kan uttrycka sig faktamässigt fel i Aktuellt, säger Bastin att hon har rätt att uttrycka sin åsikt. Den här personen sitter med i en utredning som består av “experter” kring läktarvåldet. Jag vet inte hur ni känner, men en personlig åsikt kan faktiskt vara helt fel.

Min personliga åsikt är att man inte kan slänga ur sig “fakta” i Aktuellt som faktiskt inte stämmer, och sedan kalla det för sin personliga åsikt när man blir konfronterad. Min personliga åsikt är att debatten om våra älskade allsvenska läktare är ett skämt. Min personliga åsikt är att debatten i Aktuellt under onsdagen den 27e mars är ett skämt.

Jag anser att debatten i Aktuellt är ett skämt för att panelen består av tre personer som mer eller mindre håller med varandra. Jag vet inte hur ni har haft det i er skolgång, men när jag skrev till exempel argumenterande texter behövde jag presentera både för- och motargument för min sak. Skulle det vara så illa att faktiskt ta med en riktig fotbollssupporter? Enligt Bajen Fans ordförande Marcus Beckford själv, blev han uppringd för att SVT först ville ha med någon från supporterhåll, men SVT valde sedan att säga tack, men nej tack. Varför?

Istället får väl jag ta på mig att presentera en nyanserad bild av läget som faktiskt råder på svenska läktare. Då slipper i alla fall medlemmarna i Lupef vara missinformerade.

  • Det var tre av 555 elitfotbollsmatcher på herrsidan som urartade. Det motsvarar 0.54%.
  • AIK, Malmö, Elfsborg och Hammarby beskriver att fler och fler kvinnor och barn går på matcher.
  • Ett annat ord för okontrollerade sprängladdningar är: ”fyrverkerier”.
  • Supportergrupperingar från alla allsvenska lag gick inför säsongen ihop för att jobba emot kastandet av bengaler in på plan eller på motståndarnas läktarsektioner.
  • Under förra säsongen var supportrarna till ett krisande AIK inblandade i mest “stök”. Ändå har de 4,6 eller 4,7 av 5 i trygghetsmätningar.

Min personliga åsikt är att faktan ovan också hör hemma i en nyanserad debatt. Själv har jag gått på många matcher i Sverige, ett flertal Stockholmsderbyn, och jag har aldrig känt mig otrygg. Jag har däremot sett och känt en kollektiv glädje som inte finns någon annanstans. Jag har sett hur alla delar av samhället samlas på ett sätt som inte finns utanför fotbollen. Jag har sett hur människor som är utstötta hittar ett sammanhang, och jag har sett Djurgården förlora massvis med derbyn. Fotbollen berör!

Jag vill göra det klart att jag är för public service och tycker att SVT producerar många bra program. Men den här gången, och i den här debatten som helhet, hade de behövt någon som faktiskt kan ett och annat om ämnet. Den här gången blev det bara ett skämt. Jag vill också klargöra att supportrar som ger sig på poliser, kastar bengaler och fyrverkerier och går in på plan är idioter, men faktum är att dessa personer utgör en ytterst liten minoritet på de allsvenska läktarna. I det stora hela är våra läktare bland det finaste vi har.

Till sist vill jag citera Sveriges främste fotbollsskribent Erik Niva, som skrev detta efter Allsvenskans efterlängtade återkomst:

Utsålda läktare och massiva bortaföljen, tifon som nog fan är bäst i hela Europa numera. Helt okej fotboll, händelserika matcher och måljubel som går att lita på. Allsvenskan har funnits i 100 år – typ – men jag tror aldrig att den har engagerat lika många, lika starkt som nu.

Erik Niva, X

Källor:

https://www.svtplay.se/video/89d1mqP/aktuellt/ons-27-mar-21-00?position=1450&id=89d1mqP , hämtad 3 april 2024

https://sverigesradio.se/artikel/polisen-om-valdet-och-ordningslaget-pa-laktarna, hämtad 3 april 2024

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/GMv1E6/allsvenskan-klubbarna-rasar-efter-orden-i-svt-s-aktuellt, hämtad 3 april 2024

https://twitter.com/ErikNiva/status/1774835912494502056, hämtad 3 april 2024


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Olle Hedberg, Skribent