Foto: Aline Forsström

April, april handlar inte bara om ‘pranks’, utan det handlar också om ‘fools’. Man tror att de största ‘foolsen’ är de som går på spratt, men de stämmer inte. Nej, det är de som frivilligt ställer sig i kö för att köpa biljetter mer än 24 timmar innan dem släpps. Panorama anser att det är viktigt att ge denna grupp en röst och gav sig därför ut för att intervjua några modiga dårar som har valt att övernatta för att norpa några av Västgöta och Hallands nations eftertraktade kvalborgsbiljetter.

Det är en tidig, regnig morgon i Lund när några av de första studenterna sätter upp sina tält mellan Västgöta och Hallands nation den andra april, för att göra sig redo för en lång vistelse. Biljetterna till spektaklet ska nämligen inte släppas förrän klockan nio morgonen därpå.

Vid klockan tolv har flera hundra studenter hunnit vallfärda från sina hem för att frivilligt sitta under bar himmel. Regnet har avtagit när Panorama stöter på Lupefs balgeneral Frida Martini längst bak i kön. Tillsammans med sin pojkvän Benjamin har hon slagit läger och väntar ivrigt på att biljetterna ska släppas.

Vi vill fira Valborg på riktigt, som man gör i Lund, säger Frida.

Paret sitter i varsin brassestol och skrattar till när jag frågar hur det är att köa under så dåliga väderförutsättningar.

Inget dåligt väder, bara dåliga kläder! utbrister de.

Listan för deras packning sträcker sig lång: pastasallad, brassestolar, jättemycket snacks och cola ska livnära dem under de kommande timmarna.

Colan kommer att vara den drivande kraften, säger Benjamin.

Jag tackar och säger farväl till slutet av kön, för att raskt röra mig vidare mot dess startpunkt.

Kön slingrar sig likt en orm mellan VGs och Hallands. Vid begynnelsepunkten sitter Linus och Linnéa, som precis har lagat tacos i sitt stormkök. De berättar att de kom hit halv tio kvällen innan, 36 timmar innan biljettsläpp, för att de ville vara först i kön

Vi har mycket packning och underhållning i tältet, svarar Linnéa när jag frågar hur de ska överleva i mer än 24 timmar.

De är bara se till att planera så man har det man behöver äta och att man är bekväm, trots gyttjan, säger Linus.

De berättar stolt att de båda har fått varsin kölapp med nummer ett på: Linus för medlemmar, Linnéa för icke-medlemmar. Detta är det enda evenemanget de kommer att köa för, och vilket därför göra mödan värd att stå i kön för att ‘maxa Valborg’. Trots regnet och kylan verkar det inte påverka Linnéa och Linus humör. De använder ordet ‘mysigt’ för att beskriva köandet.

Några tält bakom Linus och Linnéa träffar jag läkarstudenterna Marcus, Sanna och Lisa. Det är deras sista Valborg i Lund och likt alla andra vill de maxa sin Valborg, på lundasättet. De ska fixa biljetter till hela deras gäng, berättar Lisa.

Vi vill ha en sista rolig Kvalborg tillsammans.

Gruppen har tillsammans tre olika tält som står uppradade bakom dem. Förutom liggunderlag, sovsäckar och ett glatt humör, så är också Foodora till stor hjälp för att uthärda den kommande natten.

Vi har massa, massa snacks för att hålla oss till klockan nio, inflikar Marcus.

Det är ett väldigt rutinerat sällskap jag möter. Förra året köade de också till Kvalborg, och tyckte verkligen att det var värt det.

Jag frågar vad gruppen ser mest fram emot med Kvalborg. Sanna säger att det hon ser mest fram emot är att hela gruppen ska vara samlade.

Men också att det är lite sol, lite vin och lite musik!

Runt kön finns det folk i gula vaktjackor som övervakar och ser till så att allt går rätt till. Några som är med och vaktar är Anton, Victor och Hedda. Anton är ProQurator Ekonomi på Västgöta nation, medan Hedda och Victor sitter i Hallands quratel, där Hedda erhåller posten som notarie och Victor är qurator. Trots det tråkiga vädret tycker alla tre att det är bra att det är många som köar och tar tillfället i akt att ha kul.

Frågan om varför man inte har använt mer moderna metoder kommer på tal, då flera nationer har valt att ha ett digitalt biljettsläpp istället för det traditionella köandet. Gruppen är eniga om att det finns fler fördelar med att ha ett fysiskt biljettsläpp. Hedda säger att det är lättare för stora kompisgrupper att försäkra att alla får biljetter om man köar. Med ett digitalt biljettsläpp så är det också slumpen som bestämmer vem som får biljetter, istället för den som har väntat längst.

Om man har suttit här i 74 timmar så kommer man ju få biljett, säger Victor.

Anton flikar in med att ett teknologiskt släpp har även sina nackdelar.

Man har ju sett att dessa appar inte alltid kan genomföra ett biljettsläpp. Vi tycker att man ska bli belönad för att man har köat så pass länge.

Med de orden, så lämnar jag gruppen. De arbetar ju trots allt. Jag avundas nästan de som står i kön, eftersom de alla har en så tydlig ambition: att maxa Valborg.

Sedan går jag hem igen och kryper snabbt ner i min varma säng. Mitt avund byts ut mot medlidande.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Aline Forsström, Skribent

Kategorier: Webbvecka