Som student kan det ibland bli att man endast går på nationer, och ibland har svårt att överge den trygga atmosfären och även den billiga ölen på nationerna. Lund är väl inte direkt känt för ett fantastiskt festliv utanför nationerna. Men det finns trots allt en del uteställen som helt klart är värda ett besök då man tröttnat på nationerna eller bara vill testa något nytt ställe och kanske träffa Lunds urinvånare. Här kommer några tips på uteställen som jag rekommenderar.

Rauhrackel

Det är inte det lättaste att hitta denna lilla österrikiska pub. Belägen i en källare på baksidan av kulturen inte långt från ÖGs. Men trots svårigheterna med att hitta puben är den värd att leta efter. En mysig liten pub där du kan välja och vraka bland de österrikiska och tyska ölsorterna. De serverar även mat. Något som rekommenderas är att beställa in 1 meter öl, för 230 kr får du en meter lång träplanka fylld med olika ölsorter att testa på.

Paradiset Biljard

Om du vill kombinera öldrickande med biljard så är det hit du ska gå. Paradisets biljardklubb ligger mellan Samvetet och Eden. Här finns flera biljardbord, men om du vill vara säker på att få ett bord kan du alltid ringa och boka.

Tegners

Precis till vänster om AF-borgen ligger Tegners. Lunds enda uteställe värt att bära namnet, utan att låta för mycket som en reklamslogan. På lördagar i jämna veckor är det T-bar goes big, då är båda dansgolven öppna med samtliga barer och tillhörande utrymmen. Rekommenderas varmt! Alla 20+ med studentlegg kommer in. De har även vanliga T-bar varje fredag. Men då är bara första baren öppet, lika mycket folk men på en femtedel av ytan har tyvärr en tendens att bli lite som att stå i en vänthall till ett försenat tåg.

Kulturkrogen

Varje onsdag kör de Quiz på Kulturen. Tjugo frågor inom olika ämnen. Ganska populärt, så kom tidigt och känn dig inte dum ifall du inte kan svaret på alla frågorna, inte ens den mest allmänbildade får alla rätt. Vinnande laget får en middag och förloraren får en skål nötter.

Grand Hotell

Det kan verka lite skrämmande för den fattiga studenten att besöka Lunds lyxigaste hotell. Men konstigt nog är priserna inte högre än på andra ställen. Ett trevligt ställe, med ganska lugn stämning. De har ett stort utbud och kompetenta bartenders så passa på att beställa in någon ovanligare drink. Se dock upp för första lördagen varje månad då de har klubb här, medelåldern är där lite högre än den du är van vid.

Mejeriet

Ligger i slutet av Stora Södergatan. Har olika temakvällar, bland annat salsa.

Herkules

Ligger på stortorget. Har nattklubb ett par dagar i veckan, dansgolvet ligger i källaren.

&bar

Trevlig bar belägen på Mårtenstorget.

av Joakim Carbonnier