Alla ”vet” att Jesus föddes julen år 0 och att det är därför vi firar jul. En födelse är i sig inte en politisk handling, om inte modern föder sitt barn för sin politiska övertygelses skull. Så vitt jag vet så födde inte Maria Jesus för sin egna politiska övertygelses skull, så självfallet är inte födelsen i sig en politisk händelse. Men denna födsel är troligtvis den enskilda händelse som under de senaste 2000 åren har förorsakat flest politiska händelser i mänsklig historia.

Religion är den enskilda faktor som har skapat allra flest krig och allra mest hat någonsin, titta bara på Nordirland, korstågen militant islamism. Men jag vill inte skriva en artikel om dessa hemskheter en dag som denna utan jag kommer fokusera på de goda ting som kristendomen har givit oss.

Ett av de allra tydligaste exempel på hur kristendomen har påverkat vår omvärld är vår moral och vårt rättsväsende. För hur man än vrider och vänder på det så ligger kristendomens tankar och idéer till grund för uppbyggnaden av vår moral och vårt lagsystem. Jag ser mig själv som en ateist men jag kan ändå erkänna att hur jag ser på andra människor och vad jag ser som rätt och fel grundar sig i kristendomens tankar.

Ett annat exempel i samma anda på kristendomens inverkan på vår värld är FN-deklarationen för mänskliga rättigheter. Det som ligger till grund för de mänskliga rättigheter är hämtade ur bibels ord om hur man skall behandla andra människor. På samma sätt så är det kristendomens moral som ligger tillgrund för den Svenska välfärden.

av Fredrik Sundqvist

GOD JUL ÖNSKAR VI PÅ PANORAMA

Kategorier: