Bild: Houstička/Wikipedia Commons

Det nystartade partiet Nyans har beskrivits som Sveriges första invandrarparti, en politisk anomali och som ett hot mot det öppna samhället. Partiet är långt ifrån okontroversiella. Men vilka är egentligen Nyans och vad vill de?

Om du likt mig har försökt hänga med i nyhetscykeln i och med höstens val har du kanske hört talas om det omtalade partiet Nyans. Den före detta justitieministern Morgan Johansson har beskrivit partiet som ett hot mot det öppna samhället. Av professorn i statsvetenskap Peter Esaiasson har partiet beskrivits som en politisk joker som flugit under radarn i majoritetssverige och statsvetaren Åsa Lundgren som Sveriges första invandrarparti. Men vilka är egentligen partiet Nyans?

Partiet Nyans startade 2019 av Mikael Yüksel, en före detta lokalpolitiker för Centerpartiet i Göteborg. Nyans beskrivs ofta som ett parti riktat mot muslimer men menar själva att det är ett parti som vill värna alla minoriteters intressen. Några av deras huvudfrågor är att motverka afrofobin, islamofobin och antisemitismen i det svenska samhället. De vill också granska ”LVU-missbruket”, det vill säga att socialtjänsten påstås utnyttja lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga för att kidnappa barn från deras muslimska föräldrar. Just och endast för att det är muslimer.

Nyans mest kontroversiella förslag är dock att de vill förbjuda koranbränning. Detta genom att skriva om grundlagen om yttrandefrihet. Partiet skriver i sin politik A-Ö i kapitlet om yttrandefrihet: 

”Partiet Nyans anser inte att förnedring och hån av religioner eller deras heliga skrifter och profeter skall omfattas av yttrandefriheten. Partiet Nyans tycker snarare att det då rör sig om hatbrott. Partiet Nyans vill därför se över den berörda lagstiftningen för att förebygga splittring i samhället.”

I oktober förra året skrev Yüksel även en debattartikel i Göteborgs Posten där han menade att Lars Vilks berömda konstverk Nimis bör brännas ner eftersom det är  en symbol för islamofobi. ”För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar” skriver Yüksel. Ett elände tack vare Vilks andra gärningar. 

Detta är dock långt ifrån partiets enda kontrovers och partiet har varit kontroversiellt sen de bildades. Yüksel behövde lämna Centerpartiet när det kom fram att han haft samröre med den högernationalistiska och terroristanklagade turkiska partiet Gråa vargarna. 

Partiet hamnade i blåsväder precis innan valet när en av dess toppkandidater, Bashir Aman Ali i Rinkeby påstod att muslimer i Sverige kan fängslas utan rättegång. Ett påstående som kritiseras av flera politiker för att vara utan belägg och en polariserande konspirationsteori. Aman Ali är även tidigare dömd för grova ekobrott 2019 för att försökt starta en islamsk bank genom att föra ut miljontals kronor från den muslimska friskolekoncernen AL-Azhars. 

En granskning som Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad gjorde i augusti i år visar att en femtedel av Nyans tjugofem kandidater i Skåne har spridit hat och konspirationsteorier mot shiamuslimer och judar på sociala medier. Partistyrelsen har tagit avstånd från kandidaterna och de flesta har hoppat av. 

Partier som Nyans är lite av en anomali i den svenska politiken. Det menar statsvetaren Sofie Blombäck, som forskar på nystartade partier på Mittuniversitetet, eftersom det enligt henne är ovanligt i svensk politik med partier med en religiös basis. En skillnad mot resten av Europa, fortsätter hon. 

Nyans kan jämföras med det nederländska paritet Denk, som likt Nyans har kampen mot rasism och islamofobi som huvudfråga. Som nystartat parti 2017 lyckades Denk vinna tre platser i det nederländska parlamentet. Framgången har förklarats med att partiet ”fyller ett politiskt vakuum genom att kombinera progressiva och konservativa attityder i värdefrågor på ett helt nytt sätt”, skriver statsvetaren Åsa Lundgren i Kvartal. Nyans stämmer in på denna beskrivning fortsätter hon. Nyans är en blandning mellan V, MP och C progressiva invandring och mångkulturalismpolitik och Sverigedemokraternas passivitet gällande miljöpolitik och feminism. 

Har Nyans då lyckats reproducera Denks framgång? Inte riktigt. Nationellt fick de dryga 0,4 procent av väljarna med 28 352 röster. I Malmö 2,1 procent av rösterna, en del under spärren på 3 procent som behövs för att komma in i kommunfullmäktige. Däremot med 2,03 procent av rösterna kommer partiet in i Botkyrka kommun. Yüksel står som förstanamn trots att han inte bor där men kommer flytta dit för att bli kommunfullmäktige. Dock man vet aldrig vad som kommer hända i nästa val eller i framtiden. Kommer partiet Nyans bli en politisk kraft att räkna med? Eller kommer partiet glömmas bort som inget annat än en avvikelse? Det får tiden utvisa. 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Samuel Rivera, Skribent