Bild: Carson Masterson/unsplash

Har er dejt fortfarande regelbunden kontakt med sitt ex eller tror en folkvald politiker inte på evolutionsteorin? Små egenheter döljer ofta större problem, så håll er vaksamma! Oavsett om det är partiledardebatten eller tredje dejten som väntar.

Red flags. Ni vet de små tecknen på att den söta personen mitt emot dig på första dejten kanske inte är så perfekt som hen hittills har verkat. Den otåliga knäppningen efter en servitör. Erkännandet att hen fortfarande har regelbunden kontakt med sitt ex. Sprickan i fasaden. Stenskottet som kan få hela vindrutan att krackelera. 

Vi har alla varit där. Konversation flyter på som Höje å, ni älskar samma band och sedan: uttalandet. En passionerad utläggningen om astrologi. Raljerandet mot användningen av deodorant. Frågan om det sjätte sinnet faktiskt är umami? De må vara småsaker, men de tåls att hålla sig uppmärksam på. Det som verkar som en oskyldig egenhet kan visa sig vara mycket mer än så. Är det en kille som “hatar män” eller en tjej med bara en kudde i sängen? Då kan det vara dags att avboka det där bordet på Gatostretto och skylla på att du har tvättid. 

På samma sätt kan det, i vår nuvarande inrikespolitiska situation, vara värt att hålla ögonen öppna för likartade varningstecken. De små indicierna att den söta folkvalda politikern på andra sidan tv-skärmen kanske inte är just så oskyldig som hen hittills har verkat. Dessa ledtrådar kan variera från det oskyldiga till det extrema. Att en politiker på jakt efter ett högt ämbete inte tror på evolutionen kan man kanske blunda för. Att ifrågasätta public-service likaså. Att ha tillhört ett ungdomsparti med kopplingar till fascismen ter sig mer extremt. När någon försöker förklara varför judar och samer inte är svenskar bör du hugga efter mobilen för att skriva på första bästa namninsamling. 

Det går att hävda att detta är två helt olika sorters red flags, men de måste inte alltid skilja sig åt. Ett erkännande att man lyssnar på Avanzapodden ser jag som ogiltigförklarande, oavsett om det handlar om en folkvald politiker eller potentiell sexpartner. Ännu en som täcker båda aspekter: abortmotstånd. Uttryckt på en dejt rekommenderar jag att du lämnar baren innan hen har hunnit kolla upp från sin trippel-IPA. Uttryckt av en politiker råder jag dig att ringa upp det republikanska partiet och informera dem att någon har norpat deras partiprogram. Abortmotstånd är den politiska versionen av att gå omkring på stan beväpnad. Det utgör en stor hälsorisk för dina medmänniskor och bara för att det är trendigt i USA betyder det INTE att du bör hålla på med det i Sverige. 

Men “nej!” säger ni. Jag överreagerar, överanalyserar, överkomplicerar. Den här personen är precis så snäll och söt som jag ursprungligen trodde, problemen med den politiska tillhörigheten i ungdomsåren är i det förflutna och hen verkar verkligen gilla mig! Problem är lättare att ignorera än att ta itu med, men: jag höjer ett varningens finger! Flera missade signaler kan ge långtgående konsekvenser. Så oavsett om det är partiledardebatten eller tredje dejten som väntar, håll er vaksamma mina vänner! Man vet aldrig vad som döljer sig bakom det där strålande leendet…

Red flag-lista från våra läsare

 • Hon hänger bara med killar för tjejer ‘är för mycket’
 • Han brygger öl eller sprit
 • Hon har en kombucha-odling eller en surdeg
 • Han äger ingen nagelklippare/nagelsax
 • Han har en ‘liggkudde’
 • Han har ingen systrar
 • Hon berättar ofta att hon ‘gör musik’/‘proddar’
 • Hon har över 1000 följare på instagram
 • Han har lakan från sitt pojkrum (typ spiderman)
 • Hon tar om sina bilder ett flertal gånger på BeReal (och tror att ingen ser det)
 • Han intresserar sig av matlagningsknivar
 • Han har ingen matta under soffan
 • Han tvättar inte duschhanddukar eftersom ‘de blir rena av att torka min nytvättade kropp’
 • Han har en New Yorktavla med svartvit bakgrund och neongul taxibil/ Londontavla med svartvit bakgrund och röd buss
 • Morsan köper alla hans kläder

Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hampus Ågren, Skribent