Bild: Tony Mucci, Unsplash

Att skriva är kul, likaså ta en öl med kompisarna eller att gå på date med drömpartnern. Men, det är inte alltid det blir helt som man tänkt sig. Det kan ju vara svårt att göra sig förstådd eller uppfattas på det sättet man vill. Ofta funderar jag på hur man egentligen tar makten över sitt eget uttryck?

Här om dagen hade jag en intressant diskussion med en kompis. Den handlade om hennes första intryck av mig och hon berättade för mig att det hänger på det sju första sekunderna. Du har sju sekunder på dig att skapa ett perfekt första intryck av sig själv. Personligen så tycker jag inte att det är rättvist. Efter dessa sju snabba sekunder så har personen redan skapat sig ett intryck av dig. Jag förstår inte hur man kan dra så snabba slutsatser, även om jag omedvetet också gör det om andra. Hjärnan älskar ju stereotyper. 

Om jag är mig själv, inte gör mig till eller försöker krysta något jag inte alls känner mig hemma med. Då borde det logiskt sätt bli rätt i slutändan. Frågan är bara hur jag kan ta makten över mitt uttryck och kunna visa vem jag är utan att andra uppfattar mig fel. Bara tanken av att jag har en chans på mig, gör mig nervös. Denna känslan antar jag att många har känt. Känslan av att känna sig maktlös och inte kunna styra sitt uttryck. Att sitta på en arbetsintervju, en arbetsintervju för jobbet du bara måste få. Ett enda misstag eller missförstånd med chefen och hon eller han har redan räknat bort dig. Det kan räcka med att du har haft en dålig dag. Du blir dömd efter ditt ansiktsuttryck eller din klädsel, hår eller tonläge. Utan att egentligen ha någon makt över det. Hur du uppfattas av någon annan är helt omöjligt att ha makt över.

En fundering som jag har haft är hur stor roll den gemensamma nämnaren spelar i intrycket av en annan person. Att ha något gemensamt med den andra personen kan vara en stor faktor i hur man uppfattas. När man har något gemensamt så är det ett hyfsat självklart ämne att börja prata om. Genom det gemensamma kommer man oftast in på andra saker och därifrån leder man en god konversation. Tycker du också om att läsa romaner, eller kanske är du intresserad av fotboll? Ja isåfall kanske ämnet på den senaste boken du läste leder oss in på en diskussion om hur vi ser på kritiken mot Thomas Eriksons “Omgiven av idioter” eller problematiken kring dagens fotbollskultur..

Personligen tror jag inte att du kan ta kontroll över ditt uttryck till den nivån att du alltid kan styra över hur andra människor uppfattar dig. Definitionen reptilhjärna tycker jag är passande. Det har gjorts forskningsprojekt kring denna reptilhjärna och vikten av ett första intryck. I ett av dem jämfördes personers intryck av bilder på samma person, men med olika hårlängd, hårfärg, samt med och utan smink. Det var tydliga skillnader, vilket visar vilken kraft det första intrycket faktiskt har. En kvinna med kort, mörkt hår sågs som mer kompetent och intelligent, medan en långhårig blondin sågs som mindre kompetent.

Mentalisering är en typ av förmåga att kunna förstå känslor och tankar. Både sina egna och andras. Alla människor tänker olika och under hela våra liv försöker vi förstå oss på varför det är så. Vi försöker förstå varför man reagerar eller agerar som man gör. Som det man brukar få höra, att man inte ska göra sig till eller förändras för att anpassa sig till någon annans preferenser. Det går inte att komma ifrån någon annans första uppfattning av dig. Det enda viktiga man kan göra är att vara sig själv.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fredrika Broomé, Skribent