Bild: Unsplash

Vi är nu på sluttampen av årets mörkaste period. Bokstavligen. Dagarna blir kortare och bristen på soltimmar blir allt mer påtaglig. Höst och vinter kommer med en viss mysighetsfaktor, absolut, men samtidigt är det många som ser november som en transportsträcka till ljusare tider. Jag vill därför slå ett slag för årets kanske viktigaste händelse, nämligen vintersolståndet. 

Från och med vintersolståndet blir dagarna ljusare för var dag som går, och kulmen nås vid midsommar, den högtid som vi så självklart firar. Baksidan med midsommar är att dagarna därefter blir kortare. Kanske är det pessimistiskt att lägga fokus på det, det går ju minst lika bra att uppskatta allt det roliga som hör midsommar till och inte fundera på det som händer efteråt. 

Oavsett om, hur eller varför vi firar midsommar kan jag inte låta bli att förundras över att högtidens motpol, vintersolståndet, nonchaleras. 

Kanske beror det på att vintersolståndet infaller runt 21 eller 22 december, då folk har fullt upp med att ladda upp inför en annan stor högtid. Vi har helt enkelt inte tid att pressa in ett vintersolståndsfirande när vi ett par dagar senare ska fira jul, och en vecka senare ska skåla in ett nytt år. Må så vara. Det intressanta är att nordborna tidigare hade andra prioriteringar, och firade jul med koppling till just vintersolståndet. Det råder visserligen delade meningar om hur och när den förkristna julen egentligen firades, men mycket tyder på att midvintern och vintersolståndet stod i centrum. Vikingarnas blot och firande tycks ha varit starkt kopplat till att ljusare tider var på ingång. De var alltså i min mening helt rätt på det, men en viss Jesus omkullkastade sedermera firandet. Även om festligheterna fortsatte fick alltså vintersolståndet ta ett steg tillbaka till förmån för den kristna julen. 

Samtidigt som det numera är 24 december som är den stora dagen, har vintersolståndet förpassats till en notis i kalendern. Man firar givetvis de högtider man själv önskar, men det är min bestämda åsikt att dagen då vintersolståndet infaller borde uppmärksammas mer, inte minst med tanke på hur många som tilltalas av vändningen. Rimligtvis borde det vara en röd dag. Allmän flaggdag kan inte heller vara så mycket begärt. Uppladdningen inför årets viktigaste högtid har pågått sedan midsommarafton. Den 22 december kl 04.27 vänder det. Glatt vintersolstånd på er! 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Moa Arvidsson, Skribent