Foto: Nora Rudebeck
En reseguide till Oslo, Ven eller Öland
Självklart ska ni det! Våren är påväg: Solen flörtar, knoppar brister och kläderna kastas av. Passa på att planera era resor, för snart kommer köandet för Valborgsbiljetter att ta all er tid. Tur för er så kommer här ett gäng fenomenala resetips för både vårens och sommarens bravader från tre på redaktionen. Begränsade koldioxidutsläpp, och snällt för plånboken.
Så, vart är DU påväg? Är det kanske till…
Oslo
Förra sommaren åkte jag av en slump på en weekend till Oslo. Jag var skeptisk till en början, och oroade mig för plånboken, skyskraporna och norskan. Men Oslo lyckades motbevisa alla mina onda aningar, och sedan dess har jag inte kunnat prata om något annat. Här är därför mina bästa tips för en “langhelg” till vår hurtiga grannlands huvudstad, där det faktiskt går att komma undan billigare än man tror!
Oslo är först och främst en perfekt stad för att vandra omkring i. Börja dagen med en picknick på (!) Operahuset, ta en tupplur i Botantisk hage och vandra runt mellan pittoreska second hands, bokhandlar och caféer i Grünerløkka. Traska längst med den slingrande ån från Nedre foss mot centrum, hitta den pampiga gågatan och följ den upp på kullen till det Kongelige slott och upplev vaktombytet, för att sedan traska ner till det rika kvarteret Aker brygge med framtidsvisionerande arkitektur. Avsluta med ett välförtjänt dopp i fjorden vid den nysådda badstranden på Tjuvholmen, längst ut på udden.
Att bo i Oslo är inte det billigaste, men om du inte har alltför höga bekvämlighetskrav och är öppen för äventyr, finns det billiga lösningar att hitta. En snabb googling ger dig nämligen det mest norska man kan tänka sig: Norska staten har använt sina oljepengar till att bygga ihop två öar till en, ute i Oslos fjord. Den nyskapade ön heter Langøyene och erbjuder badstränder, fotbolls- och volleybollplan och två skogspartier där vem som helst kan slå upp ett tält under några dagar. Gratis! Det finns tillgång till flera toaletter med rent kranvatten som en liten golfbil åker varje dag runt och städar. Att åka ut till tar ungefär 20 minuter, kostar cirka 40 kr och färden görs med en knäpptyst elbåt som går hela dagen. Prisvärt boende? Ja, tack!
Några nämnvärda guldklimpar
- Ta trikken (spårvagnen) upp till i Holmekollenbakken, där man på toppen kan uppleva en otrolig utsikt över hela Oslo.
- Känn dig kulturell på Munchmuseet, där bland annat tavlan Skriet hänger.
- Lite hungrig? Besök Oslo Street Food för färgglad och livlig stämning mitt i Oslos hjärta, där det på fredag och lördagkvällar även finns en DJ som spelar.
- Om du inte får nog av öar, kan man även öhoppa bland öarna i Oslos fjord. Det går båtar kors och tvärs under hela dagarna.
Hur tar man sig dit?
- Buss Malmö – Oslo (7 timmar)
Det finns exempelvis många nattbussar till rimliga studentpriser.
Minna Falklöf Malmer, Skribent
Ven
Mellan Sverige och Danmark ligger en liten ö som jag har spenderat alla mina somrar på så länge jag kan minnas, och innan jag kan minnas också, för den delen! Ön heter Ven och många som har växt upp runt om i Skåne känner nog till den sedan innan, men för er som har missat ska jag nu berätta om en av mina favoritplatser på denna jord!
Ven är verkligen inte stort, när jag var liten brukade jag och min familj roa oss med att en gång varje sommar gå ”ön runt”, något jag skrev en väldigt dramatisk reseberättelse om när jag var 10 år. Att gå ön runt (inräknat picknick- och badpauser) tog cirka 5 – 6 timmar, så det är mest en liten lerklump som ligger där mitt i Öresund.
Enligt sägnen är Ven faktiskt bokstavligen en lerklump från början. Ön hamnade där den ligger idag när ett danskt troll vid namn Hvenhilde (Hven = äldre stavning av Ven) hade klampat över sundet för att sno jord från Sverige till Danmark, men behövt skynda därifrån när hon blev påkommen av de svenska trollen som jagade bort henne. Hon fick så bråttom att hon inte märkte att hon på vägen tillbaka till Danmark tappade en lerklump mitt i sundet, och där ligger den kvar, än idag!
Ven har genom historien varit både danskt och svenskt, men har tillhört svenskt territorium sedan år 1660. Dock vistas minst lika många svenskar som danskar på Ven, och den man som har gjort Ven mer internationellt känd är en dansk, astronomen Tycho Brahe, som hade sitt observatorium på ön. Jag har fler än en gång hört danskar utbrista ”det er vores lille ø”, och det är väl faktiskt lite så. På pappret är Ven svenskt, men det ligger mitt i sundet och när jag är där kan få känslan att jag befinner mig mitt i världen. Öresund är en väldigt trafikerad båtled och när jag var liten stod jag ofta på trappen till mina morföräldrars hus med en kikare och försökte identifiera de olika fartygens flaggor, de kom från runtom hela världen. Sundet är kopplat till Östersjön och Nordsjön och Atlanten och alla andra hav.
Så är det ju med alla havsöar, att de alla på sätt och vis ligger i ett och samma hav, men på något vis känner jag det extra mycket just på Ven. Kanske för att det ligger så tryggt och inbäddat mellan två landmassor och jag förknippar det med varma barndomssomrar, samtidigt som det är kopplat till hela vida världen och jag associerar det med de första äventyren jag fick göra på egen hand när jag var yngre.
Det här skulle egentligen vara en reseguide till Ven, men jag kom av mig och det blev mer av en Ven-kuriosa och kärleksförklaring. Men jag ska ge er några snabba tips för att leva upp till förväntningarna.
Topp tre badplatser (utan inbördes ordning)
- Norreborgs hamn
- Stahe
Nu delar jag faktiskt med mig av en hemlig pärla, för den finns nämligen inte på alla kartor. Den hittas genom att cykla längs kusten norrut från Norreborgs hamn och när vägen svänger och du ser fyren rakt fram i åkern har du stranden på höger hand. Det är en stenstrand, men om man vadar ut cirka 5 meter är det prima sandbottnen. Dessutom kan du ligga och sola på ett av de gamla betongforten och det är sällan mycket folk där. Perfekt dejtplats faktiskt, tips, tips!
- Kyrkbacken
Slutligen har jag fem hedersomnämnanden + avgörande tips
- Det bästa stället att äta lunch på är enligt mig Pumpans café som ligger längs med stora vägen och uteserveringen ligger i mitten av en lummig trädgård. Mycket är lokalproducerat och de gör jättegod pizza och hembryggd äppelmust!
- Kolla solnedgången från St: Ibbs kyrka ovanför Kyrkbackens hamn! Precis vid kanten finns ännu ett betongfort där du kan sitta och ha utsikt över Danmarks kust och se solen gå ner.
- Camping vid kusten! Om du vill spendera mer än bara en dag på ön och vill bo mer budgetvänligt så kan du tälta på Vens camping. Jag hade mitt första sommarjobb där, så jag är lite ärrad, men rekommenderar det absolut ändå.
- Om du inte har fått nog av Vens historia än, finns Tycho Brahe muséet att besöka, där du bland annat kan se en replika av Brahes observatorium.
- Spela fotbollsgolf på Gamlegård! Det är en mix av fotboll och minigolf, och en bättre version av åtminstone minigolfen.
- Avgörande tips: Cykel är utan tvekan det bästa sättet att ta sig runt på ön, så ta med din egna eller hyr en knallgul Vencykel på cykeluthyrningen ovanför Bäckvikens hamn. Där går det till och med att hyra tandemcyklar!
Hur tar man sig dit?
- Tåg Lund C – Landskrona station (15 min)
- Buss Landskrona station – Landskrona Skeppsbron (ca 7 min)
- Färja Skeppsbron – Bäckvikens hamn (30 min)
Nora Rudebeck, Skribent
Öland
Solen och vindarnas ö, ett vackert paradis och en av östkustens pärlor. Jag själv har praktiskt taget vuxit upp på Öland och ser det lite som mitt andra hem. På denna 14 mil långa ö kan du finna äventyr av alla slag, allt från att rida på kameler till att besöka kungens palats.
Mitt absolut bästa Ölandstips är att ta bilen upp till norra Öland till den lilla byn Vedborm och besöka Vedborms alpackagård. Här kan du, för en billig peng, få stifta bekantskap med 21 alpackor och få klappa och mysa med dessa fantastiska djur. Alpackor är väldigt rogivande, harmoniska djur och efter ett besök här kommer du känna ett lugn ända in i själen. Är det istället kameler som är ditt “spirit animal” hade jag styrt bilen mot Ormöga kamelranch, där du kan rida på och klappa fina kameler istället. Gillar du fish & chips borde du verkligen besöka Kårehamns fisk och havskök där du finner den absolut bästa Fish & chipsportion jag någonsin smakat. Den bästa fikan finner du däremot i stora rör på Mormors Stenugnsbageri & kaffestuga som erbjuder otroliga kadermummabullar och oändligt med påtår på kaffet. Här kan du sitta och avnjuta din kadermummabulle i mormors härliga trädgård och blicka upp mot träden.
Om du skulle befinna dig i Ölands största stad Borgholm hade jag traskat upp till och kikat lite på Solliden där vår käre konung brukar befinna sig på somrarna. På Solliden kan du både åka linbana och äta crepes och på sommarkvällar erbjuds konserter av olika slag. Härifrån är det även möjligt att traska över till Borgholms slott, en gammal slottsruin byggd på 1600-talet med en spännande historia bakom sig. Min käre morfar sa alltid att anledningen till att det alltid är sol på Öland faktiskt är för att Borgholms slott “klyver” alla moln itu och släpper igenom solen. Borgholms slottsruin har inga torn över huvud taget så jag tvivlar på sanningshalten i detta påstående, men morfar hade rätt i att det alltid är fint väder på Öland.
Som sagt kallas Öland Solen och vindarnas ö och har en unik natur och växtlighet som du inte finner någon annanstans på jorden. Du utforskar Ölands finaste områden bäst med cykel eller till fots och visst kan du tro att det finns mycket att utforska. Bland annat det Stora alvaret som är ett naturreservat på södra Öland och är ett av världens mest unika naturlandskap och enastående vackert. Min kära mor talar alltid om Ölandsljuset, ett skärt, disigt ljus som förekommer när man blickar ut över det platta, vackra alvaret. Ett fenomen som knappast kan beskrivas med ord eller ens med bild utan måste upplevas i egen hög person.
Några stjärnor som lyser extra starkt
- Restaurang Brasseriet på Borgholms storgata – Ölands största stad Borgholm kryllar av restauranger men den står ut från mängden. Det är dessutom det enda stället som bjuder in till lite latjo lajban om kvällarna.
- Jordhamn – en liten kommun på den västra sidan av Öland som har en vacker stenstrand för de som avskyr sandstrand, eller vill bygga roliga torn med stenarna
- Konditoriet på Storgatan i Borgholm. Även känt som “nya kondis” där man kan finna mjuka, fluffiga sockerkringlor alldeles varma direkt från ugnen. Knip åt dig en snabbt för framåt eftermiddagen är de slut.
- Evas kroppkakor – för den som vill ge sig på att testa en traditionell Öländsk maträtt bör bege sig till Evas kroppkaksbod. En delikatess för vissa, däribland mig själv, och en mardröm för andra. Serveras med grädde, smör, lingonsylt och kanske en liten nubbe.
Hur tar man sig dit?
- Tåg Lund C – Kalmar C (ca 3 timmar)
- Buss Kalmar C – Borgholm (ca 1 timme)
Går att köpa billiga biljetter i Skånetrafikens app.
- Bil Lund – Borgholm (ca 3,5 timmar)
Ett fördelaktigt alternativ för den som vill utforska ön med bil.
Fredrika Andersson, Skribent
Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribenternas egna.