Erkänn att en del av dig trodde att den här texten skulle vara en ångestladdad (fast egentligen mer skryt typ) berättelse om en sexuell eskapad, men där har ni fel! Snusk!

[01:48] “Samling kl. 11, Lund C”, Gabbe till Olle natten innan.
[02:36] “Bajen!”, Olle till Gabbe.

“Manne” har tagit med sig sina växjöpolare och vi är ett gäng utomstående bajare, boråsare och djurgårdare som velat hänka på. Lite märkligt är det, men det är så det ser ut när man pluggar i Lund; kompisgängen blir en härlig mix av folk från överallt och då får man nöja sig med att kolla på när polarens fotbollslag spelar. Det brukar bli kul ändå! Ändå bira och fotboll liksom?

På dagens agenda:
Malmö FF – Östers IF, första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen, 13:00, 17/2, 2024. 

Tågresan dit, förväntningarna och solen som skiner för första gången på en månad. Vi går runt i Malmö utan att någon av oss faktiskt har koll på vart vi ska, letandes efter närmsta ölhak. Efter några minuters gång från Triangeln hittar vi två ställen precis bredvid varandra. Vi hamnar på Vegan Bar, precis bredvid ett smockfullt MFF-hak. Just där och då hymlar man inte om sin hemstad, Stockholm. Vi sänker snabbt två storstark och försöker desperat bygga upp denna match som någonting spännande, fastän vi alla vet hur matchen kommer sluta. “Bollen är rund, allt kan hända!”, “det går fort i hockey” och liknande sanningsord basuneras ut kort och tvärs. Det loggas in och det skapas konton på diverse mindre graciösa spelsajter. Någon förklarar att den ena sajten har bättre förutsättningar, “du får 100 kr i startbonus på den här!”. Inget av spelen gick hem.

Det började bli dags att ta sig mot matchen. Mitt i ett hav, eller rättare sagt en damm (det är ändå Svenska Cupen), av malmösupportrar gömmer vi oss och kommer till slut fram till arenan. Favoritsysslor såsom att gå över trafikerade vägar där det inte finns övergångsställen och visksjunga diverse “hata Malmö”-ramsor ägnas åt innan vi tar plats på Eleda Stadions bortasektion. Vi märker till vårt stora förtret att vårsolen är på den andra sidan av arenan, vilket innebar att vi hade två timmars stillastående i februarikyla framför oss.

Med varsin “trefemma” i hand gav vi oss in i klacken och försökte febrilt lära oss de småländska ramsorna. “Vi är jojo-laget Öster, vi åker upp, vi åker ner” blev en stor favorit. Capon (det italienska namnet för klackledare) gjorde sitt bästa för att få igång klacken, men det blev lite svårt när rösten gav upp i minut 70. 

Det ryktades om “bränning”, och mycket väl var det ett gäng maskerade individer som fattade tag i ett par bengaliska eldar eller ”pjäser” och brände på. Det blir ganska mäktigt, men det tycker inte ordningsvakten (som hatar kul) vilket gör att Österklacken skanderar “1, 2, 3, snutjävlar”. Olle hänger på, Gabbe är mer avvaktande. 

Ni kanske tror att vi ska ägna oss åt någon slags nördig matchanalys här, men nej. Det får Gabbe göra på sin fritid. Vad det gäller matchen så gjorde bonnalaget Öster en klart godkänd match, men Malmö var numret större och vann med 2-0. Men en fotbollsmatch kan du vinna på två sätt, på planen och på läktaren. Malmö vann på läktaren också. 

“Fotbollsmatcher är bara en plats där arga människor får göra sig av med ilska och skrika glåpord!” Ja? Är det så fel då? Säger vi och lyssnar på glåpord som skriks till bluffen Oliver Berg och Malmös tränare påminns om gången hans ex-fru begick äktenskapsbrott med hans dåvarande lagkamrat i Kalmar FF år 2008: “Vem kn****r hon nu? Vem kn****r hon nu? Jag bara undrar! Vem kn****r hon nu?” Lite sjukt är det, men vad fan?

Efter slutsignalen och lite hets mellan klacken och familjeläktaren precis bredvid, beger vi oss hem till Lund för att se Hammarbys platta fall mot Västerås, men det är en annan artikel. 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribenternas egna.

Olle Hedberg, Skribent

Gabriel Hof, Skribent