Berlin, som alla pratar om. Staden du bara måste besöka. Jag och en vän tog i mellandagarna vårt pick och pack och begav oss för tre dagar i Berlin. Trots den mycket långa och lite skakiga resan med Snälltåget la jag märke till en sak. Så fort jag klev av tåget på Berlin Bahnhof stod det klart för mig att Berlin verkligen är en metropol.

En metropol som pulserar med energi och mystik och välkomnar en med öppna armar. Det är en stad full av kontraster. En stadsdans mellan det förflutna och nutiden, där varje gathörn berättar en historia och varje målning på en mur väcker känslor. Så började min resa genom Berlins labyrint av upplevelser. Jag är inte den som har rest världen över, är speciellt kultiverad eller kan tala många språk. Men Berlin försäkrade mig verkligen om att det inte finns ett ideal av just den stilen. Under två dagar hann vi med en del. Först dagen var vi två lite halvtrötta själar som gled runt på Berlins gator och klurade på vad vi skulle hitta på. Den 26 december är nämligen en riktig helgdag i Tyskland, och inte ens en Aldi var öppen. Vi hann kolla in East Side Gallery, sen den omtalade julmarknaden på Alexanderplatz, vilket var ett måste.

På julmarknaden fick jag äntligen testa den populära currywursten. Vidare begav vi oss till Förintelsemonumentet samt Brandenburger Tor. När vi anlände till Checkpoint Charlie så fick detta mig att börja tänka. Berlin har genomgått omvälvande förändringar som har format stadens karaktär och kultur. Delningen av staden och den efterföljande återföreningen har lämnat en djup prägel på Berlin, med märkbara skillnader mellan östra och västra delen även idag. Staden har genomgått en fascinerande resa genom historien och har formats av olika händelser och inflytelser. Mångfalden och alla kulturella element gör Berlin till en unik och levande stad.

Dag två började med ett museibesök på Bodemuseum, som ligger på Museum Island i centrala Berlin. Bode är känt för sin imponerande samling av europeisk konst och skulpturer från medeltiden fram till 1800-talet. Jag hade hört talas om Mustafa’s Gemüse Kebap, men när vi väl anlände dit insåg vi att det var den värsta turistfällan, med flera meters kö… Så det blev en döner på stationen. En döner som förvånansvärt var 10/10! Därefter blev det ett obligatoriskt besök på Primark och kvällen fortsatte med några öl och ett otroligt häng på en bar som heter Wiener Blut i stadsdelen Kreuzberg. På baren satt vi båda och fascinerade oss över bar och klubbkultur i Berlin. Berlin är känt för sin kosmopolitiska och mångkulturella atmosfär, delvis tack vare den betydande invandringen av människor från hela världen. Detta har bidragit till stadens rika kulturliv, inklusive mat, musik, konst och mode. Modet stack utan tvekan ut, i jämförelse med Sverige och andra länder i Europa.

Dag tre och även dagen för hemresa inleddes med frukost, secondhand shopping och ett besök av Charlottenburg. Charlottenburg har en otroligt exklusiv atmosfär, men när vi gick där på gatorna kunde vi båda enas om att detta var en av våra favoritplatser. De exklusiva byggnaderna bröts av när butiker och restauranger med mat från världen som dök upp. Alla olika typer av människor syntes till, och gågatan vi följde fram till Charlottenburgs slott speglade en blomstrande konst och kulturstad.

Det kan absolut låta som världens största klyscha. Men jag tror starkt på att små resor i vardagen kan lära dig så otroligt mycket. Bara efter några få dagar i ett annat land har jag lärt mig mängder av historia, besökt en storstad och en kultur jag aldrig tidigare upplevt. Både när det kommer till konst, klubbkultur och historia. Med det sagt tycker jag att alla som läser detta borde ta er tiden, tiden att upptäcka mer av världen!


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fredrika Broomé, Skribent