Foto: Clara Tornbrant

Det finns mycket som står mellan den ressugna och den där perfekta destinationen, från en knapp studentbudget till en knepig flygaversion. Här kommer en reseguide i bokform, för den som är sugen på att hålla nere kostnaderna eller bara föredrar att stanna på vardagsrumssoffan. Obs: Kan också läsas som en lista över mina favoritböcker!

För den som längtar efter irländska landskap: Genom blå hagar, Claire Keegan (2023) 

En novellsamling i åtta delar med gröna slätter, karga klippor och irländsk folktro. Läsaren möter en präst som grubblar över en kärleksaffär, en kvinna som lämnar sin familj bakom sig och en utstött sergeant som äter apelsin. (204 s.)

För den som vill glassa på Rivieran: Bonjour tristesse, Françoise Sagan (1954)

Femtiotal och Côte d’Azur: 17-åriga Cécile beklagar sig över sin fars nya flickvän under en i övrigt klarblå himmel. Den kritiserades för sina nonchalanta sexskildringar när den kom ut (författaren var nämligen bara 18 år gammal), nu inte riktigt lika skandalös. (143 s.)

För den som flyttat till Lund för att ”bo nära kontinenten”: Köpenhamnstrilogin, Tove Ditlevsen (1971)

So far away but still so near! Ditlevsens Köpenhamnsskildring får en att längta över sundet. I de två första delarna Barndom och Ungdom får läsaren följa författarinnans uppväxt i arbetarområdet Vesterbro under 1920- och 30-talet. Därefter fortsätter vuxenlivet kantat av kärlek och missbruk i den tredje delen Gift. (384 s.)

För den med en tropisk längtan: Älskaren, Marguerite Duras (1984)

En ung fransyska och en äldre affärsman möts på en båt på Mekongfloden i 20-talets Indokina (nu Vietnam) och inleder en kärleksaffär. Det är en berättelse om passion, makt och samhällets koloniala strukturer, gestaltat av Duras knivskarpa språk! (123 s.)

För den som suktar efter the Big Apple: Just Kids, Patti Smith (2010)

En kärleksförklaring till 70-talets konstnärs-New York! Och till Robert Mapplethorp. Patti Smiths memoar är en vacker skildring av att vara ung och fri i en stad av möjligheter – med allt vad det innebär. (364 s.)

För den som vill se bortom safari-stråket: Allt går sönder, Chinua Achebe (1958)

Allt går sönder är en berättelse som dyker in i Igbo-folkets traditioner och hur dessa vittrar sönder när kristna missionärer anländer till området under slutet av 1800-talet (idag Nigeria). En av få klassiker som skildrar ett Afrika bortom den vite upptäcktsresandens perspektiv! (316 s.)

För den som drömmer om jordens ände: Skating to Antarctica, Jenny Diski (1997)

Ett vackert porträtt av författarens resa från London till Antarktis (ja, Sydpolen!) sammanflätad med en psykologisk resa tillbaka genom en barndom av vanvård och vita väggar. Klassad som icke-skönlitterär vilket enligt mig missunnar det konstnärliga språket en aning! (256 s.)


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Clara Tornbrant, Skribent