Foto: Wikimedia Commons

Jag älskar när kultur utmanar verklighetens gränser på ett subtilt och odramatiskt sätt. På ett sätt som vidgar världen, gör den lite mindre förutsägbar och lite mer magisk. Därför har jag skapat en lista med mina filmfavoriter inom magisk realism. Se detta som en guide för dig som genom kultur vill nära ett mer magiskt förhållningssätt till det verkliga.

Pans Labyrint (2006)
Detta är kanske det mest utmärkande exemplet på magisk realism. I den här filmen, regisserad av Guillermo del Toro, följer vi Ofelia som flyttat med sin mamma och nya styvfar till den spanska landsbygden. Samtidigt som de tydliga kontrasterna mellan godhet och ondska speglas i den verkliga världen, finns det en magisk dimension som inte är lika lättolkad.

Atlanta (2016-2022)
Detta är inte en film, men Donald Glovers serie har en given plats på listan. Huvudpersonen Earn försöker tillsammans med sin kusin Alfred ta sig fram på Atlantas hiphop-scen samtidigt som han navigerar genom livet och dess med- och motgångar. Detta görs med en berättarstil som blandar surrealism med realism och skildrar allt från frågor rörande rasism och fattigdom till relationer och föräldraskap.

Magnolia (1999)
Paul Thomas Andersons filmklassiker. Under ett dygn får vi följa olika personer i Los Angeles vars livsöden på olika sätt är sammanvävda. Denna film är nog den minst “magiska” på listan, men inslagen finns garanterat där. Vill du spekulera i eventuella budskap och göra en utdragen filmanalys finns det mycket att hämta i Magnolia.

Gräns (2018)
Tvärtemot titeln suddas gränsen mellan övernaturligt och realistiskt ut i denna svenska film regisserad av Ali Abbasi. Vi följer Tina, en tullinspektör som har ett sjätte sinne som gör att hon kan lukta sig till skam och rädsla. En dag i tullen möter hon den mystiska Vore som får henne att börja fundera på vem hon egentligen är. Genom att sätta svensk folktro i en nutida kontext befinner sig filmen i gränslandet mellan saga och verklighet, människa och djur och natur och stad.

All of Us Strangers (2023)
I den just nu aktuella “All of Us Strangers” regisserad av Andrew Haigh följer vi manusförfattaren Adam som bor ensam i ett lägenhetskomplex utanför London. En dag återvänder han till sitt barndomshem där han träffar sina föräldrar som dött i en olycka 30 år tidigare. Frusna i tiden sedan den dagen. Filmen skildrar trauman, ensamhet och kärlek i en värld där drömmar och verklighet tycks falla samman.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Noa Barnevik, Skribent

Kategorier: Utdrag ur papperstidningen