Recept av Fredrik Sundqvist

Idag börjar vår receptserie på billig och god studentmat. Först ut är en korvgryta baserad på krossade tomater och vitvin, gjort för 3-5 portioner beroende på hur mycket ni äter.

  • 1 kryddig korv
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 1 konservburk med krossade tomater
  • ½ urkärnad chili (går att ersättas med pulverchili om man vill spara in lite extra)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Lite vitt vin från senaste festen (ca ett halvt dricksglas)
  • Grönsaker (student tips frysta grönsaker)

Börja med att skära korven och moroten i tunna skivor. De ska vara i lika stora bitar då detta ger perfekt konsistens. Nästa steg är att finhacka den urkärnade chilin och skära löken i tunna halvmånar. Fräs sedan allt detta i en stor stekpanna tills korven börjar få färg och löken blivit transparent. Det är viktigt att stekpannan är väldigt varm för annars kommer de kokas istället för stekas.

Häll nu i vinet och låt det reduceras i några minuter innan ni häller i de krossade tomaterna. Låt detta koka ett tag under tiden ni smaksätter grytan med vitlök, salt, peppar och andra kryddor ni har hemma och tycker om, jag förslår örtkryddor (timjan, rosmarin, basilika etc.) då dessa passar väldigt bra till grytor och ger en fyllig smak. Vill man få grytan riktigt god kan man köpa färska örtkryddor som ni hackar och låter koka in i grytan.

Som en fattig student kan man spara pengar genom att köpa färdiga fryspåsar med blandade grönsaker. Väljer ni att använda dessa så lägg i grönsakerna när det är några minuter kvar då de främst behöver värmas upp för att behålla sin konsistens. Väljer ni att lyxa till det så är mitt förslag att använda paprika och zucchini. Det är viktigt att inte lägga i grönsaker för tidigt då de kommer att tappa sitt tuggmotstånd. Zucchinin behöver lite mer tid än paprikan. När grönsakerna är klara så är grytan klar.

Till denna gryta föreslår jag att man serverar pasta men det passar även med potatis eller ris. Smaklig måltid!

av Fredrik Sundqvist