Visst är Lunds uteliv fantastiskt trevligt. 13 anrika nationer för alla tycken och smaker, eller? Kan man inte egentligen se det som en lång Mix Megapol sändning i kombination med fylla och hångel? Är det egentligen så spännande efter en termin?

Kanske har du kommit på dig själv med att dansa till Ushers senaste hit på ÖG:s och följande månader dansa till samma låt på i princip samtliga av Lunds nationer? Kanske har du också känt dig lite obekväm då du spanar in ragget från förra helgen i baren. Men denna gång ser han dig inte utan är upptagen med sitt sällskap som råkar vara den tjej din korridorares kompis förra pojkvän blev dumpad av veckan dessförinnan?

Jag besökte samtliga nationer första terminen i Lund. Låt oss säga att Statsvetenskapen gav rätt mycket utrymme till att göra andra saker än att plugga… Dragningen till Malmö och Köpenhamn har ökat varje termin. Längtan efter en dj som eftersträvar mer än att få åhörarna sjunga allsång till Natalie med stek-näven i luften blir allt större. Min inre röst säger därför något i stil med att det inte längre är okej att begränsa sig till utelivet i Lund. Vilket har lett till att jag besöker Malmö… någon gång i månaden…

Men vad beror det på? Varför är det en kraftansträngning att ta sig 12 minuter bort med tåget? Visst blir det lite jobbigare att ta sig hem sen, men främst handlar det nog om den ekonomiska aspekten. Vi har studiebidraget att leva på och det är skönt att slippa spendera flera hundra på en utekväll då man ofta kommer upp i några stycken utgångar i veckan.

MEN, för att inte verka alltför bitter och som ett för stort musikpretto måste jag ändå hävda att jag börjar se ljuset. Discobedience har gjort att jag en gång i månaden med glädje väljer att spendera en lördag i Lund. Nytillkomna Stadt på Mejeriet visade sig också vara ett välkomnat tillskott till Lunds nattliv. Ok, jag är en sucker för den electrovåg som för tillfället sköljer över oss, men jag är inte ute efter att samtliga nationer övergår till house och electro. Det krävs en variation i Lunds utbud och att fler nationer nischar sig. Säga vad man vill om schlagerkvällen på Helsingkrona, men de kör ändå på sitt koncept och gör något eget.

Lund är en grym stad och det är underbart att allt är så intensivt och samlat på en så liten areal. Men för att inte fastna i den lilla bubbla det faktiskt är bör man inse att det finns ett liv utöver nationslivet. Försök i alla fall att lämna bubblan ibland. Både för att träffa människor du inte utbytt kroppsvätskor med och för att uppleva ett uteliv med större variation. En dag kommer förhoppningsvis köttmarknaden på Hallands inte vara så lockande längre.

av Sandra Mickelsson