Uppsala och Lunds universitet är Sveriges mest anrika och båda två har anor som sträcker sig ända till 1400-talet. Under en längre tid lades bägge universiteten ner då det genomfördes skolreformer, men medan Lund universitet anses ha grundats efter nedläggningen anses Uppsala universitet ha grundats före nedläggningen. Lunds universitet har vid ett flertal tillfällen ansökt om att få detta ändrat men får gång på gång avslag – men varför?

Officiellt sett anses Uppsala universitet, med sina 527 år, vara Sveriges äldsta men faktum är att danskarna anlade Nordens första universitet i Lund redan 52 år tidigare, 1425. Båda dessa universitet kom att läggas ner på 1500-talet i samband med att länderna reformerades, i Lunds fall skedde denna nedläggning år 1536.

Efter freden i Roskilde år 1658 var Lund i svensk ägo vilket var anledningen till att konung Karl X Gustav detta år besökte staden. Vid detta besök lade biskop Peder Windstrup fram en önskan för kungen att få universitet återupprättat då en ny prästutbildning skulle påskynda befolkningens försvenskning, men kungen lyssnade inte på biskopen. När Karl X Gustav dog år 1660 skulle hans son Karl XI efterträda som kung men då han bara var 4 år gammal inrättades en förmyndarregering som styrde Sverige fram tills dess att han blev myndig vid 16 års ålder. Förmyndarregeringen gjorde en annan bedömning av biskopens förfrågan och startade snart en utvärdering om hur ett nytt universitet i Lund skulle vara utformat. Den 19 december 1666 godkändes den nya Universitetsförfattningen men det dröjde trotts detta ända fram till 28 januari 1668 innan universitetet åter var i bruk.

Det skulle ur denna korta historiska återblick vara lätt att hävda att universitet här i Lund inte fått sin fulla upprättelse på grund av den svenska fåfängan; att de svenska myndigheterna inte vill ge danskarna äran för att ha upprättat vårt allra äldsta universitet. Sanningen är att verksamheten på Uppsala universitet aldrig lades ner helt. Under en 80-årsperiod var verksamheten så gott som obefintlig men den fortsatte trots allt i liten skala. Skolverket definierar därför Uppsala universitet som en och samma verksamhet medan universiteten i Lund anses ha varit två olika.

av Fredrik Sundqvist