Bild: Gülfer Ergín/unsplash

Top Gun handlar om en homosexuell relation, Karl-Bertil Jonsson viker sig för kapitalets intressen och Sune lägger grunden för mansdominansen i samhället. Ågren följer i Tarantinos fotspår och fultolkar klassiska verk.

Top Gun handlar egentligen om en homosexuell relation. Det hävdar i alla fall Quentin Tarantinos karaktär i filmen Sleep with Me från 1994. Fientligheten mellan Maverick och Iceman, som driver hela berättelsen framåt, grundar sig i själva verket i en undertryckt attraktion som inte kan finna uttryck i 80-talets USA. ‘Don’t ask, don’t tell’ ni vet. Total smörja om ni frågar mig. Topgun handlar om pang-pang och Tom Cruise topless, men spaningen var kul. Vilka andra dolda meningar kan finnas i klassiska verk? Låt oss undersöka…

Karl-Bertil Jonsson viker sig för kapitalets intressen

Karl-Bertil Jonsson hyllas ofta som givmildhet, generositet och medmänsklighet förkroppsligade i en  söt, liten folkhemspojke. Han tar från de rika och ger till de fattiga. Bullshit, menar marxisten. Sveriges Robin Hood viker sig för kapitalet precis som alla andra. Presenterna han ger stadens fattiga är ännu ett sätt att få ägarklassens exploatering att verka tolererbart för folket, precis som välfärdssystemet är. Han borde begå väpnad revolution mot pamppappan Tyko och se till att hans varuhus förstatligas omedelbums.

Anteckningar från källarhålet handlar om bakisångest

“… i detta iskalla, vedervärdiga tillstånd av halv förtvivlan och halv förtröstan, i detta att medvetet begrava sig själv levande i djupaste olycka i fyrtio år, i denna självförvållade men ändå tvivelsjuka oförmåga att ta sig ur sin belägenhet, i denna giftbryggd av otillfredsställda, inombords lagrade önskningar, i hela denna feberfrossa av vankelmod, av beslut som fattas orubbligt för all framtid och som i nästa ögonblick fräts sönder av ruelse…”

  • Anteckningar från källarhålet, Fjodor Dostojevskij, 1864

En klagosång om social exklusion menar litteraturvetaren. Rappakalja säger studenten. Om detta inte är världslitteraturens mest pricksäkra skildring av bakisångest så vet jag inte vad. 

Collab-idé: Dostojevskij x Resorb 

Sune lägger grunden för mansdominansen i samhället

Suneserien är berättelsen om en framfusig men slutligen oskyldig pojke som navigerar mellanstadiets sociala svårigheter. Struntprat, säger radikalfeministen. Barnboken lägger grunden för mansdominansen i samhället och indoktrinerar såväl killar som tjejer i det sexuella kontraktet. Sunes upprördhet när tjejer inte vill pussa honom är inget annat än mellanstadieversionen av incelkonceptet ‘mannens rätt till sex’. Tjejtjusare stavas nuförtiden mansgris. Man kan ju ställa frågan om Sune bör ursäktas då han verkar ha utrustats med en övermänskligt kraftig libido. Det är inte riktigt hans fel att han har ett prepubertalt sexdriv som överträffar den kåtaste av 20-åriga fuckboys, men det ursäktar inte hans rätt ut sagt rape-iga vibbar. Böckerna bör läsas som en fallstudie i anlag till sexmissbruk, inte som oskyldig barnlitteratur. 

1984 är en slående samtidsskildring

Det totalitära övervakningssamhället i 1984 påminner i kuslig grad till bevakningen som i rask takt växer fram i Kina. Tur att vi i västerländska demokratier skonas från den sortens förtryck. Nonsens, menar piratpartisten. Övervakningskameror i varenda hörn, stundande visitationszoner och appar som kramar ut varenda uns personlig information de kan ur apparater som sitter som fastsvetsade vid våra handflator under merparten av vår vakna tid. Dystopi har blivit en industri. Men Winston Smiths statligt organiserade undergång på grund av hans revolutionära instinkter saknar iallafall motstycke i västvärlden idag, säger ni. Sakta i backarna! Tänk er vad som hade hänt med Snowden om amerikanska staten hade fått tag på honom. Vill du förstå samtiden kan du hålla dig borta från Wolodarskis krönikor och grotta ner dig i Orwell istället. 

Jesu födelse i Bibeln är ett argument för abort

De kristna ser ett mirakel och guds förkroppsligande på jorden. Befängd tolkning säger ateisten. Hen ser snarare en förlossning utförd i ohygieniska förhållanden (närheten till djur är speciellt farlig ur ett smittoperspektiv). Att Maria inte tydligt kan redogöra för hur barnet kom till gör inte situationen bättre. Bara för att det är gud som smyger en roofie i drinken blir inte hela händelsen mindre förkastlig. En förundersökning borde inledas och ängeln bör efterlysas snarast möjligt. Därutöver ser ateisten en moder som måste bero på givmildhet från främlingar (såkallade ‘visa män’) då hon inte själv har råd med förnödenheter till sitt barn. Hon behöver blöjor, babyolja och barnmat, inte guld, rökelse och myrra. Kan man tänka sig ett tydligare argument för fri aborträtt? Följ Bibelns andemening och använd intäkterna från kyrkoskatten till distribuering av preventivmedel. Marias kropp, Marias val!

Fultolkningsmöjligheterna av världens konstnärliga gärningar är näst intill oändliga. Fortsättning följer…


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hampus Ågren, Skribent