Bild: Nina Pyrell

Tiden i Lund börjar gå mot sitt slut. Om tio månader åker de flesta på utbyte världen runt. Livet börjar. Tänk att om kanske fem år så kommer vi alla sitta på ett kontor och tänka tillbaka på studentlivet som ett minne, inte vardag. Kanske ångrar du den där fyllan för fem år sedan eller så minns du den där härliga kvällen då du bara kunde skratta. Hela livet handlar om förändring. Situationer som kommer forma dig som individ sker ständigt och du kan inte göra någonting åt det eller det kanske var en negativ inställning. Min farmor sa till mig när vi pratade i telefon häromdagen att “Livet förändras och det enda du kan göra är att försöka göra det bästa av situationen”. Förändringar sker och bubblan i Lund är en period i ditt liv som kommer påverka dina framtida handlingar. Alla umgängen, fester och middagar som sker under åren kommer bli annorlunda med tiden. 

Gymnasiet handlade om hierarkier, festinbjudningar och den billiga vodkan. Livet kändes tufft, men egentligen nu i efterhand så skulle jag säga att det var en tid av strukturer. Skolan var mellan åtta till fyra och sen fick du hemlagad mat, barnbidrag och all tid du vill till att umgås med familj och vänner. Sedan kom universitet, vilket blev en helt ny värld. Helt plötsligt skulle du leva själv och ta hand om alla vardagssysslor. Det fanns inte längre en mamma eller pappa som tjatade på dig gällande plugget eller att du borde träna. Strukturen försvann och nu var det helt plötsligt du som skulle planera ditt liv. Efter några år i studentlivet kom tanken om framtiden. Framtiden som började närma sig runt hörnet. Vad ska du jobba som? Vad ska du göra efter studentlivet? Frågor som enbart du kan besvara, men hur lätt är det egentligen att besvara dessa frågor?

Jag har ingen aning vad jag vill bli och samtidigt känns det som många redan vet att de ska hit och dit. De ska ansöka dit och de ska jobba där. Jag vet ingenting. Okej, jag skulle vilja bo där men vad ska jag göra där. Frågor som jag just nu inte kan svara på utan att bli osäker. Samtidigt tänker jag att det kommer. En vacker dag kommer jag vakna upp och känna att de där frågorna har ett rätt svar och äntligen då kommer jag känna mig helt felfri, men du vet inte vilka förändringar som kommer ske och det enda du och jag kan göra är att försöka göra det bästa av situationen. 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nina Pyrell, Skribent