Bild: Aline Forsström

Att uttrycka sig har alltid varit viktigt för oss människor och när man tänker på att yttra sig så går tankarna oftast till politiska åsikter eller känslor. Däremot vill jag hävda att det finns ett annat uttryck som man inte tänker på lika ofta, men som är exakt lika viktigt; kläder och stil. Det finns hundra olika sätt att uttrycka sig när det kommer till personlig stil. Även fast du inte kanske inte tänker på vad du sätter på dig på morgonen är det fortfarande ett uttryck- att du helt enkelt inte bryr dig. Varje stil är individuell och varje person har ett unik sätt att forma sin personlighet genom sina kläder. Jag har därför tagit det på mig själv att prata med 3 stycken Lupefare och fråga vad som är viktigast för dem när de väljer kläder.

Minna, 20 år, Uppsala, Politices Kandidatprogram

Vad får folk för intryck av dig från din stil?

Jag gör det ganska mycket för mig själv, jag eftersträvar inte någon slags trendighet. Jag gör det för att känna mig lite proffsig. Jag tänker att jag känner mig väldigt proffsig. Folk tänker att jag inte klär mig ‘pol.kand-igt’, utan de tror att jag pluggar något humanistiskt, typ litteratur. 

Var hittar du nya kläder?

Jag shoppar bara second hand. Det har gått så lång tid att jag nu har ett system; jag har alltid mer eller mindre 10 saker som jag letar efter. Typ om jag letar efter en jacka och hittar en kjol jag har velat ha i 6 månader. 

Hiss och diss på nuvarande modetrender?

Jag har tänkt mycket på örhängen på senaste. Jag har märkt att många har på sig fina örhängen nuförtiden. Jag gillar att stora örhängen är inne just nu men jag har inte riktigt koll på trender längre. Om jag ska komma på något är det är dåligt att emo stilen börjar bli inne igen. Om jag ska hissa något är virkat och sjalar najs. 

Henrietta, 21 år, Uppsala, Pol.kand

Vad tror du folk får för intryck av din klädstil? Hur vill du uttrycka dig i din stil?

Jag vet inte vad jag vill uttrycka. Jag har försökt få mer stil men det är svårt att inte klä mig i något annat än en tjocktröja eftersom vi bor i Sverige. Jag vill ofta klä mig fint, men oftast finns inte tiden eller orken. 

Under vilken årstid känner du att du klär dig bäst?

Under sommarhalvåret men också under slutet av våren och början av hösten. 

Hiss och diss på nuvarande modetrend?

Jag är inte en Y2K-tjej, så diss är på de lågmidjade jeansen. Hiss på kappor och skjortor. 

Edvin, 21 år, Umeå, Pol.Kand

Vad tror du att folk får för intryck av din stil och hur vill du uttrycka dig i din stil?

Jag tror folk tycker att jag ser ut som en gubbe och jag tänker inte så mycket på hur jag uttrycker mig, utan jag sätter bara på mig vad jag tycker är snyggt.

Vart hittar du inspiration till att klä dig som du gör?

Det finns alldeles för få Instagram influencers för män som klär sig snyggt. Det är antagligen att de klär sig som gamla ‘Peaky Blinders’ snubbar eller så bryr de sig ingenting. Jag tror att det är mycket Instagram och serier där jag hittar inspiration. Jag såg en gång Demolition Man med Jake Gyllenhaal och tänkte ‘Gud vad snyggt han klär sig, jag vill ha sånna Marshall hörlurar’. 

Hiss och diss på nuvarande modetrender?

Hiss på att oversized är tillbaka. Diss på att det börjar bli lite mer ätstört mode. Hiss på att det är tajt här uppe och baggier där nere. Och diss att folk börjar klä sig som ‘Peaky Blinders’.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Aline Forsström, Skribent