Bild: Agnes Kistner

Har ni någonsin funderat över hur svårt det är att hålla uppe sitt fokus en grå måndag? Kanske är det inte ni utan istället själva platsen som är problemet. Jag har nu gått igenom diverse platser på Campus och vilken som egentligen är bäst. Förlåt på förhand om jag förolämpar din favoritplats, men vill ni klara er nästa tenta, så följ råden nedan.

Sämst rankad hamnar Palestra. Anledningen till detta är att det känns lite som att man sitter i en grotta samt de tre toaletterna som alltid är upptagna. Ni kanske anser att det är fantastiskt att vara där när det är fint väder för att man kan gå utomhus. Det stämmer inte utan det blir ju en typ av tortyr när man sitter där inne i grottan och då blir tokbländad av solen. Något som också måste nämnas är att flera gånger vi varit på Palestra har mikrofonen krånglat för de stackars föreläsarna. En gång tog det en hel timme innan vår föreläsare fick igång mikrofonen. Förfärligt tråkigt när man unnat sig att sätta sig lite längre bak och då inte hör en smula. Förlåt, Palestra!

Vidare till nästa plats som kanske för många är en favorit, Eden. Jag ser lite Eden som ett köpcentrum, vilket i och för sig är är perfekt om man inte vill plugga alls. För så blir det nämligen för mig om jag går till Eden. Det är på tok för svårt att koncentrera sig, men det är ändå mysigt och det händer att man råkar hamna där. 

Näst på tur är LUX. Det må vara ett dyrt kaffe men älskar man inte bara att sitta i dendär aulan? Första gången jag satt där kändes det som om jag skulle se en film eller en musikal, vilket gör LUX aulan till den tveklöst bästa föreläsningssalen. Känns det inte lite som en föreställning när vissa föreläsare börjar gå upp och ner mellan stolarna samtidigt som de pratar? Hade jag velat jobba med standup hade jag nog provkört på LUX. Däremot att plugga på LUX är inte så mycket att hänga i julgranen. Ska man plugga finns det egentligen bara två platser värda av ens tid. 

Centrumet för hemtentor och fokus i högsta grad, universitetsbiblioteket även kallat UB. På denna magiska plats påbörjade jag samt avslutade jag min första hemtenta. Koncentrationen som man hittar på UB är något utöver det vanliga. Enda nackdelen är att det känns som man inte får andas ibland på grund av den väldigt tysta miljön, men äsch vem behöver andas när man skriver en hemtenta? 

Hur mycket man än får gjort på UB så toppar det trots allt inte SOL. SOL är den gyllene medelvägen för allt nämnt ovan. Det är inte för tyst, utan man kan fortfarande skvallra, äta sin lunch och plugga effektivt. Vill ta tillfället i akt att tipsa om lässalarna högst upp på taket, där man kan få ett helt klassrum för sig själv.. Tack vare SOL blir det lättare att gå upp på morgonen och den dagen SOL läggs ner hoppar jag troligen av universitetet.

Såklart finns det fördelar och nackdelar med alla platser på campus, och efter ett tag hittar man ett ställe som passar en själv. Ta denna text med en nypa salt för i själva verket är det de man pluggar med som gör den stora skillnaden.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Agnes Kistner, Skribent