Bild: Wikimedia Commons

När det kommer till temat skandaler kan jag nästan inte tänka mig ett bättre tema än vår egen konung, Carl den XVI Gustaf. En man som under sina 50 år på tronen har underhållit det svenska folket med sina felsägningar, fadäser och fortkörningsanklagelser. Trots denna underhållande herre vi kallar vår kung uppstår en större fråga hos mig; är det inte en skandal i sig att ha en kung som vi inte tar på allvar?

‘Tjabo”, som kungen kallats i sin ungdom, firade den 15:e september 2023 50 år på tronen med pompa och ståt. Jag ser firandet live på tv och ser vår konung sitta på parkett med ett glatt leende på läpparna. Missförstå mig inte att kungen inte gjort något viktigt under sin tid på tronen, för det har han givetvis. Det är bara så att lite andra saker kommit emellan och stulit uppmärksamheten från hans stordåd. I samband med OS i Atlanta 1996 så påstås kungen ha besökt Goldclub, en strippklubb som senare anklagas för att olagligt ha förmedlat sexuella tjänster. Kungen har setts beställa champagne och samtala med en kvinna på klubben. Kungahuset och Tjabo förnekar anklagelserna men rykten cirkulerar ändå, en skandal får jag lov att kalla det. 

En mer personlig upplevelse jag har av kungens snedsteg var sommaren 2018 när jag semestrade på Öland. Det var en otroligt varm sommar, det löd strängt bevattningsförbud på hela ön och alla gräsmattor lyste gula och torra. Det råkar vara så att kungen har sommarhus på Öland och jag tog mig friheten att besöka hans slott på Solliden. Men där lyste inte gräsmattan gult, nej, nej, utan till alla besökares häpnad vattnades alla kungens GRÖNA gräsmattor för fullt. Beslutet om bevattningen förmodar jag inte låg i kungens händer, men hans gröna gräsmatta symboliserar ändå något större. Alla de regler och förbud som av någon anledning inte gäller honom och hans familj. Ett flertal gånger har kungen setts susa förbi i sin BMW i mycket hög hastighet. En av kungens omkörningar i 140 blev till och med filmad, men kära Tjabo kan inte drabbas av några konsekvenser för han njuter av åtalsfrihet. Han kan alltså inte dömas för något brott, vilket är ett otroligt privilegium. Tänk att kunna få cruisa runt i 140 med BMW:en och vattna sin gräsmatta när man vill, skandalöst trevligt vore det. Låt oss inte glömma alla memes som skapats av kungen och alla hans fantastiska felsägningar. När kungen 1985 höll tal på torget i Arboga inledde han detta tal med frasen “Kära örebroare”. Befolkningen i Arboga blev minst sagt förvirrade av denna fras. Likaså blev publiken på Skansen när kungen höll tal på nationaldagen 2022. “Glad midsommar” avslutade han sitt tal med, istället för att önska glad nationaldag. Fadäser och felsägningar i plural har det varit minsann. 

Dessa minnesvärda ögonblick tänker jag på när jag tittar på kungens 50 års jubileum på tv. En tanke väcks hos mig om kungen verkligen tar sin post seriöst och om han förtjänar alla privilegium han har. Låt mig erkänna att jag är anti-rojalist och ser inte syftet med kungafamiljen överhuvudtaget mer än att det kostar mycket skattepengar. Men om vi nu ska ha en kung får det gärna vara någon som är seriös och kan hålla koll på vilken högtid vi firar och vilken stad han befinner sig. Vi skämtar om kungen, precis som jag själv dristar mig till att göra i denna text, men är det inte lite oroväckande egentligen? En man som många av oss inte tar på allvar lägger vi så mycket skattepengar, uppmärksamhet och tid på. Förra året fick dessutom kungen förhöjt apanage i regeringsbudgeten för att kunna genomföra firandet av sina 50 år på tronen. Lite oroväckande enligt mig och jag tänker använda mig av standard argumentet: “pengarna kan gå till bättre saker”. Särskilt om man tänker på den ekonomiska kris och inflation vi befinner oss i just nu. Det är alltså inte bara kungens beteende jag vill kalla skandal, kanske också faktumet att han är kung överhuvudtaget och vad det kostar samhället. 

Kungens firande av 50 år på tronen var däremot en späckad händelse. Tusentals människor hade samlats i septembersolen i centrala Stockholm för att skymta kungen åka förbi i en droska. Hela firandet avslutades med en spektakulär konsert och ett framträdande av Magnus Uggla. När artisten sjunger sin hit “Kung i baren” bryter även kungen ut i sång. Han skrattar och sjunger med till denna ikoniska låt, en låt som vi som studenter minst sagt kan relatera till när CSN:et just kommit in. Kungens härliga sång och glädje i denna stund är allt annat än skandal, jag skulle istället vilja kalla det en succé.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fredrika Andersson, Skribent