Bild: Unsplash

Extra Extra! Gör revolution, nu endast till priset av ett osminkat ansikte! Bli den rebell du alltid drömt om, bara kasta fejkfransarna och din foundation! Varför inte slita av bh:n också nu när vi ändå är igång?

Paris Fashion Week är precis över, veckan där kändisar från när och fjärran trängs för att få vara med på ett hörn i det prestigefyllda vimlet. Men störst rubriker knep inte något av modehusen, hela mediala utrymmet gick till Baywatch-skådespelaren Pamela Anderson. Hon gick nämligen dit (bli inte chockad nu) – osminkad! 

Jag har faktiskt aldrig sett Baywatch (kanske är den riktiga skandalen?) eller visste vem Anderson var innan. Men under några dagar svämmas mitt flöde över av artiklar om hjältinnan. Rebellen. Kvinnan UTAN smink! Men trots alla artiklar som hyllar hennes ”power statement” känns det oerhört bisarrt. För när ett osminkat ansikte ger rubriker, då är något riktigt fel. 

Det osminkade ansiktet. Ett tabula rasa eller ett känsloladdat spänningsfält? Precis som så mycket annat som kvinnor gör, verkar det svårt att göra rätt (och män som sminkar sig, herregud! Det chockerar fortfarande många). När man börjar prata om sminkning, då blir det gärna laddat. Någon sminkar sig ”aldrig”, en annan började när hon var tolv och jag kallsvettas över det nytillkomna aknen under sminket när porslinshyn bredvid utbrister ” fy vad ful jag är, titta på finnen!” 

Kvinnlig skönhet. Någon vill påstå att det är ett maktmedel, en annan ser det som vår begränsning. En tredje kanske inte vill prata om någon existerande kvinnlig skönhet alls? Jag vet bara att under de dagar man bara känner sig i dåligt skick, då känns det direkt jobbigt att exponera sig inför en del människor. Ibland orkar man inte vara lika optimistisk som mensreklamen” Don’t let your period stop you girl! Ride your horse! Climb a mountain!” Jag orkar inte bli den ofrivilliga talespersonen för glåmigheten dem dagarna. 

Då funderar jag, hänger min identitet på en tunn tråd baserat på mitt utseende? Jag vet att ingen av mina vänner skulle se ner på mig om jag såg lite risig ut. Här hittar vi nog den eviga frågan, hur ytliga är vi mot varandra i samhället i stort? Hur ytlig är du egentligen mot din dejt? Men viktigast, hur ytlig är du egentligen mot dig själv? 

Samhället. Ja, det är vi som skriver om Pamela Anderson och det är också vi som läser det. Men vi tar inte bara del av hyllningar åt ett osminkat ansikte, tvärtom är sociala medier fyllda med toxiska ideal lika mycket som fikarummets dietprat. Även om mycket av nittiotalets spännande trender är tillbaka, så följde även “heroin chic” och de lågmidjade byxorna med. Men till skillnad från nu, fanns varken sociala medier eller deras omfattande algoritmer med förmåga att spä på och ständigt finnas där. Vid frukosten. I skolan. Under täcket. 

Jag blir så förbannad över det. 

Det är skandal att en vuxen kvinna inte kan dyka upp på ett evenemang osminkad utan att bli största nyhetshändelsen – oavsett hur positiva kommentarerna är. Det är en skandal att jag känner skam över hormonaknen när jag är osminkad. Det är en skandal att de lågmidjade byxorna är tillbaka!

Om du inte ska till nästa modevecka, kan du faktiskt skapa en härlig uppståndelse ändå. 

Sminka dig idag, var osminkad imorgon! Oavsett vad du väljer, ska det inte spela någon roll. 

Kasta bh.n. Låt oss göra revolution. 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Molly Fornell, Skribent