Bild: Molly Fornell

Det måste vara årets mest hänsynslösa blandning av blåst och kyla innan vi kliver in i universitetshusets varma famn. Väl inomhus ringlar vi fram genom det förväntansfulla myllret av pol.kandare, fredsare och alla andra som anlänt till studentafton för att delta i det demokratiska samtalet denna novemberkväll.

Molly och Fredrika minglar runt en stund innan Thea ansluter och alla tre sätter sig ner för att tina upp. När den grandiosa studentafton-filmen rullar tystnar sorlet sakta till bilder på Tove Jansson, Pink Floyd och Olof Palme som alla är tidigare gäster i aulans praktfulla rum. Efteråt kliver förmannen i studentaftonutskottet upp på scenen och presenterar aftonens gäst. Alla huvuden vrids bakåt i nackspärr-position när Magdalena Andersson stabilt går ackompanjerad av applåder fram till podiet. 

Universitetshuset är fyllt av både exalterade och engagerade ungdomar, ivriga att få svar på sina frågor. När applåderna och sorlet lagt sig så inleder Magdalena Andersson med ett anförande. Till mångas förvåning tvekar hon inte på att direkt ta upp situationen i dagens Sverige. Gängkriminaliteten ligger till fokus och det är ett faktum att vi måste bryta rekryteringen. Magdalena säger att Sverige har blivit farligare, mer specifikt hänvisar hon till vårt land som en “gift cocktail”. F: Sittandes i publiken så får jag en stark känsla av att anförandet blir lite av ett power speech när Magdalena letar ögonkontakt med oss. Vi lyssnar och iakttar och vid flera tillfällen är tystnaden påtaglig när Magdalena gör sina taktiska andningspauser. 

T: Under aftonen fortsätter hon att adressera det kontroversiella och lyfter tidigt kriget mellan Israel och Hamas. Hon framhåller vikten av att hat mot en grupp i samhället inte minskar hatet mot en annan, och gör tydliga markeringar mot såväl antisemitism som islamofobi. Det är en genomgående röd tråd i hennes svar – att splittringar och polarisering ska undvikas. Istället är det sammanhållning och enighet som ska premieras, för att skapa hopp om framtiden. Alla ska med. M: Trots den turbulens som just råder i det politiska klimatet bemöter Magdalena på ett sätt som jag tycker känns respektfullt. En respekt mot alla parter som på något vis fallit offer för någon av de flertal oroligheter på senaste tiden och hennes stabila sosse-lugn har märkbar inverkan på publiken. 

F: I samband med detta så berörs den så kallade “Breda mitten” genomgående under kvällens sittning. Magdalena inledde tidigt med att få en fråga om S var perfekta? Då svarar hon lättsamt “Är menar du?” och skrattar till. Hon talar om hur det är S som har skolat in samhället och även alltid stått upp för arbetarrörelsen som bidragit till att alla människor får göra sina röster hörda. “Vi behöver folkrörelser så att röster hörs, då hade det låtit annorlunda i motionerna i riksdagen.” Tydligt både hör man och ser man allvaret i detta uttalande.

T: Däremot lämnas inte ämnet polarisering oberört. Hon utmanas i sin utfrågning av moderator Hannes Romare när hon får frågan om det ökar polariseringen i samhället att benämna sittande regering vid “SD-regering”. Publiken lyssnar spänt. Där håller hon inte med, utan menar på att det tydliggör det sverigedemokratiska inflytandet i Tidö-konstellationen. Hon ifrågasätts igen under kvällen, men istället kring det minskade förtroendet för Socialdemokraterna hos arbetarklassen och konsekvenserna det haft – att S betraktas ha förflyttat sig högerut efter avskaffandet av LAS och värnskatten, en del av samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna. Politik som ökat Reformisternas popularitet, en mer vänsterlutande förening inom Socialdemokraterna. Hon avfärdar däremot kyligt påståendet att S skulle blivit mer borgerliga och argumenterar för att “partiet inom partiet” Reformisterna endast söker efter uppmärksamhet. 

T: Under frågestunden lyfts det som tydligt saknas under Magdalenas anförande och utfrågning – den sakpolitiska diskussionen. Studenterna ställer frågor om det som alla undrar: vad Socialdemokraterna vill göra. ChatControl och integritet, anständiga studentbostäder, psykisk ohälsa och klimatkrisen är några av de ämnen som tas upp. Oppositionsledarens svar skrapar på ytan och lämnar en aning otillfredställd. Det känns som att mer hade kunnat sägas, som att fler konkreta förslag hade kunnat presenteras. De nu ersatta ledorden frihet, jämlikhet och solidaritet lyser med sin frånvaro. M: När moderator Hannes Romare frågar om vad det var för fel på dem, stiger publikens varma skratt upp i det välvda taket. Jag skrattar också och Magdalena replikerar rappt åtföljt av mer skratt (se de bästa citaten längre ner för exakta meningsutbyten). Det är en sitcom-känsla präglar kvällen på ett sätt som jag fann oväntat av Magdalena. 

T: Efter ett långt samtal om partiets historia och utveckling skiftar tonen åt det mer personliga hållet. Moderatorerna undrar: “Vad är din drivkraft?” och en annan sida av Magdalena Andersson tillåts träda fram. En som har sina fötter ideologiskt rotade i den riktiga socialdemokratin. “Ilska!”, utropar hon tydligt och klart. Det finns ingen tvekan om att det fortfarande brinner en eld inom henne. 

Kvällen lider mot sitt slut och Thea, Molly och Fredrika samlar ihop sina saker samtidigt som ungdomarna hopas framför scenen tillsammans med Magdalena, som tar sin tid att tala med studenterna som lyssnat. Tankarna snurrar fortfarande och det tar inte många sekunder innan alla bara måste dela sina åsikter om kvällen med varandra. Många dröjer kvar en stund i foajén, både för ett gott snack med vänner och från den kalla vinden utomhus. Tillsammans med alla andra gäster så rör vi oss ut från foajén, ut i den kalla höstluften. Avslutningsvis så hade vi velat dela med oss av våra favoritcitat under kvällens gång.

F: “Ingen demokrati är äldre än att varje ny generation engagerar sig politiskt.” – Magdalena Andersson under diskussion om S ansvar att uppmuntra och ta vara på ungdomars tankar.

M: Moderator Hannes Romare frågar om S nya ledord: Respekt, gemensam ansträngning och rättvisa. Magdalena replikerar snabbt: “ Tycker du vi ska byta?” Moderator Hannes: “Om jag får vara lite fräck så skulle jag säga att de nya ledorden är lite borgerliga?” Magdalena: “Rättvisa är väl ändå inte borgerligt?” – Magdalena om socialdemokraternas nya ledord för partiet.

T: “Han kunde ringa mig. Han kunde ringa Jimmie Åkesson. Han valde att ringa Jimmie Åkesson.” – Magdalena Andersson kring regeringsbildningsprocessen. 

Beskriv kvällen med tre ord:

F: Skrattfylld, klarvaken och allvarlig.

M: Komiskt, en “bred-mitten-känsla” och stabilt 

T: En blandning av humoristiska inslag, men seriösa ämnen och en uppskattande publik. 

Något mindre bra med kvällen:

F: Stundtals kunde jag komma på mig själv hur jag längtade efter lite mer djupgående svar av Magdalena.  

M: Novembervädret. Nej, men jag upplevde stundvis samtalet som ganska ”allmänt”. Hade gärna sett någon mer djupdykning i aktuell fråga.

T: Bristen på sakpolitik och att hon ibland undvek vissa frågor eller inte riktigt vågade svara seriöst på dem.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fredrika Broomé, Molly Fornell & Thea Erlandsson, Skribenter