Bild: Selma Jahic

Livet är mörkt. Jag kan inte ställa tillbaka klockan som jag ställde om för en månad sedan, jag har det kollektiva ansvaret att informera mig om alla hemskheter som försiggår i världen och blankar jag tentan så blir jag betalningsskyldig till CSN. Det mörka blir kvar men låt oss lyfta fram även det ljusa. Här kommer jag med tips på saker att fira varje dag!

Fyfan vad livet känns mörkt just nu. Nu när jag, klockan 16, tittar ut genom fönstret på socialhögskolan har det redan börjat skymma och jag räknar ner dagarna (130 stycken i skrivande stund) tills det är dags att ställa tillbaka klockan. Alldeles strax är det dags för mig att gå hem till min stökiga lägenhet som har problem med värmen, för att äta resterna av köttbullar och makaroner medan jag tittar på nyheterna. Vad kommer det att handla om idag? Gängkriminalitet, konflikten mellan Hamas och Israel eller kanske rättegången som just nu pågår mot en misshandlad flickas föräldrar. Sen ska jag lägga mig. Imorgon ska jag gå upp igen och ta mig till Sambib för att skriva en tenta om hur klimatförändringar skapar krig. Sen börjar det skymma igen. Fyfan vad livet känns mörkt just nu.

Även om man kanske inte tror det efter min texts bittra start, så är jag en person som ser positivt på livet. Jag älskar att romantisera vardagen och att varje dag ha något nytt att se framemot. Att tända ljus inför plugg-sessions är min favoritaktivitet och söndagar är min favoritdag eftersom det släpps nytt avsnitt av Solsidan. I det, av olika andledningar, mörka livet vi alla lever i måste vi finna saker som motiverar oss, som gör att livet känns ljust. Jag vill hjälpa till med detta och mitt bidrag blir en lista på saker värda att fira. 

Listan består av 10 punkter, vilt spridda skurar så att du förhoppningsvis finner minst en sak som passar dig. Så här kommer den, efter mer än nog upptrappning – listan på saker att fira i vinterdeppens mörker: 

  • Muffinsarna i Edens kafé kostar lika mycket när de har frosting och en färsk jordgubbe på som när de inte har detta lyxiga tillägg
  • Mecenat har just nu ett erbjudande där en biobiljett kan köpas med 31% rabatt
  • JULBELYSNING!!! (skulle det vara att du inte firar jul är det ändå mysbelysning och ser trevligt ut)
  • Uppfinningarna termosen, GPS och färg-tv
  • Att universitet i Sverige är gratis
  • Att människan har naglar? Tänk va töntigt det hade sett ut om fingarna verkligen såg ut som korvar
  • Jag har den senaste månaden läst en kurs om miljö, fred och konflikt samtidigt som det känns som att jag genomlidit en av de mest regnrika månaderna i mitt liv (kan vara viss överdrift här men det hör inte till saken). Massa länder i världen har problem med vattenbrist – antingen för att det regnar för lite eller för att det saknas kapacitet att ta hand om vattnet. Jag vill meddela er alla att just detta inte är ett aktuellt problem i Skåne i november månad.
  • Sverige har 838 temadagar varje år (källa: temadagar.se). Min nödlösning när övriga punkter på listan inte riktigt gör jobbet. “Vad ska jag ens fira? Låt mig googla det!”.
  • Nationspriser
  • Saker som underlättar kurslitteraturen; underrubriker, teckenstorlek över 10 och när artikeln är 26 sidor men inräknat där är abstract på 3 språk samt 5 sidor med referenser. 

Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frida Martini, Skribent