Foto: Unsplash, Arnaud Jaegers

Ingen aning om hur du tar dig till EUs vallokal den 9 juni? Fear no more! Följ bara dessa simpla steg.

7.23 EU-val är inget för sömntutor. Dags att gå upp!

7.44 Du sjunger I Love Europe med Christer Sjögren för full hals i duschen

8.05 Crossiant till frukost. Quoi d’autre?

9.15 Längtan efter der Kontinent slår dig med full kraft, och du tar tåget över till Köpenhamn. Passet ligger kvar hemma och dammar, och surfen kostar exakt lika mycket! EU er dejlig!

10.11 Är jag verkligen folkbokförd i Lund eller måste jag rösta i min hemstad?” I panik kastar du dig på första bästa tåg hem.

10.13 Du inser att du även kan rösta i någon av de lokaler för förtidsröstning som har öppet på valdagen. *pust*

10.15 “Vilka 27 länder är det som är med i EU nu igen?” Sverige, Slovenien, Portugal, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna… Innan du hinner klart är du tillbaka i Lund igen.

12.11 Du har spontant bjudit hem ett antal utbytesstudenter som pluggar i Lund via EU-projektet Erasmus+. 

12.31 Men den 9 juni har ju alla studenter redan åkt hem… Du ringer över en kompis som får hjälpa dig ta dig igenom 27 rättsmenyn med langos, gulash, tsatsiki och currywurst som du har slängt ihop. 

13.34 Du kommer på att Spanien minsann är med i EU, och tar dig en välförtjänt siesta. Eller siesta, som man säger på portugisiska!

17.03 Med ny energi bestämmer du dig för att göra lite sista minuten-research på vad de svenska partierna går till val på.

17.20 Alla cookies du måste godkänna irriterar dig något enormt, men du inser att EUs GDPR-lag trots allt är för din egen säkerhet.

17.46 Du inser att du inte kan något om EU-valet, och letar snabbt fram Fredrikas artikel ”En guide till EU-valet 2024”.

18.33 Det slår dig att du kan jobba i hela unionen utan arbetstillstånd. Du skriver ihop ett övertygande CV och personligt brev för att bli nästa Ursula von der Leyen. EU nākamais!

20.39 Med Europes The Final Countdown i lurarna, kastar du dig på cykeln till vallokalen.

20.41 Helvetti! Du kastar dig återigen på cykeln till vallokalen. Den här gången har du inte glömt legitimation och röstkort. 

20.58 Du ställer dig i kön innan klockan 21, vilket garanterar att du får rösta. Hurra! Men du kommer samtidigt ihåg att tidningen Panorama inte rekommenderar att man sladdar in i sista minuten.

21.00 Rösten är lagd, och du traskar nöjt hem. Du har bidragit till den europeiska demokratins framtid. Bra jobbat!


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Minna Falklöf Malmer, Skribent

Kategorier: Utdrag ur papperstidningen