Foto: Axel Alterius

Ända sen barnsben har jag fascinerats av fjällmiljöer, från knotig björkskog i lågfjäll till de karga landskapen på högfjället där bara laven växer, så har jag alltid älskat det. Att fjällvandra har för mig varit en otrolig naturupplevelse, men också ett tillfälle att få reflektera om det mesta, och därför följer här en guide till mina favoritplatser att fjällvandra här i vårt avlånga land, samt lite allmänna knep som kan vara bra att ha om ni springer på en ren.

När ska vi gå?

När på året ska man vandra? Fjället är alltid vackert oavsett årstid, men för dig som söker den bekvämaste vandringsupplevelsen är sommaren helt klart bäst. Om det nu är på sommaren som ni planerar att vandra så kan jag bara starkt rekommendera tidig sommar. Att vandra under de tidiga veckorna i juni har flertalet fördelar jämfört med att vandra senare under sommaren. Först och definitivt främst, myggen. Myggor är helt klart den största nackdelen med att vandra på sommaren, men om man går tidigt, så slipper man de värsta myggsvärmarna som dyker upp senare på året. Missförstå mig inte, det kommer finnas myggor, så ta med myggspray!!! Men i början av sommaren har många av dem inte kläckts än och därför slipper man det värsta, så länge våren inte varit ovanligt varm förstås, men det är nog ingen risk i år.

Den andra anledningen att gå tidigt under sommaren är ljuset. Då sommarsolståndet infaller någon gång under juni (i år den 20:e) är det självklart som ljusast under juni-juli. Även om det kan verka ganska jobbigt att försöka sova när det är så ljust hela tiden kan detta enkelt lösas med att helt enkelt ha något för ögonen, och fördelarna av att det är så ljust är stora. För alla er som tältat vet ni nog hur jobbigt det kan vara att frysande krypa runt i mörkret men en ficklampa och leta efter något klädesplagg, men när solen går ner klockan 23, så slipper ni allt detta. Det är ljust när man slår upp tältet och lagar middag, det är ljust när man vaknar och ska packa ihop allt, och under natten är det bara att snabbt se sig omkring för att hitta allt man behöver. Kort sagt är fördelarna med att det är så ljust hela tiden svåra att överskatta.

Den tredje anledningen att gå tidigt under sommaren är snö (och vatten). I dagens globalt uppvärmda värld kommer snön sent och smälter tidigt, och även om det självklart finns vatten i sjöar och bäckar hela sommaren så finns det som mest i början av sommarn. Förutom större vattendrag finns det även många vårbäckar som fortfarande porlar, och tack vare detta finns det nästan alltid vatten i princip överallt, nästan oavsett vart du går. Att dricka vatten direkt från en fjällbäck är (enligt mig) en känsla som helt enkelt inte går att slå. Men att det finns så mycket vatten leder även till något som kan vara skönt att tänka på; bär inte vatten! Detta kan såklart variera beroende på vart ni går, men om ni märker att ni ofta passerar bäckar och åar så strunta i att bära med er vatten, då vatten väger förvånansvärt mycket. När ni blir törstiga så stanna istället till och drick på plats, istället för att släpa med er en massa vatten som ändå kommer vara ljummet och smaka plast.

Last och komfort

Jag har redan nämnt att det kan vara bra att inte bära med sig vatten då vatten kan vara förvånansvärt tungt, och detta leder naturligt till det första tipset: packa lätt! Det kan verkligen vara en bra ide att ta med sig extrakläder till nödsituationer, men ta då med plagg såsom strumpor och underkläder och undvik större plagg såsom tröjor/jackor då dessa tar mycket plats (dessutom kan man torka/vädra kläder genom att hänga dom utanpå ryggsäcken medans man går). Tumregel är att om det finns ett lättare alternativ till det du vill ha med, ta det. Exempelvis istället för att ta med sig ett helt spritkök, ta bara med en gasbrännare.

När det kommer till mat rekommenderar jag starkt frystorkat. Det är lätt att bära med sig och man äter direkt ur påsen, och på så sätt slipper du ta med kåsa/tallrik då detta bara tar onödig plats. Det kan dock vara bra att ha med sig en mindre kåsa då den kan vara skön att dricka ur, samt att ha till frukosten. Till frukost rekommenderar jag gröt. Något som både är gott och hjälper en att vakna på morgonen är att blanda havregryn med blåbärssoppa (som man köper på pulver), som du sedan kokar gröt på (uppenbarligen). 

Foto: Axel Alterius

Nedan följer en lista med lite extra småsaker utöver den vanliga packningen som kan vara bra att ta med sig:

  • Tofflor (nästan ett måste!)
  • Plastpåsar
  • Multirengöring (fungerar som schampo/tvål, samt kan man tvätta kläder i det)
  • “Spork”, istället för bestick
  • En bok
  • En extra flaska myggspray (det behövs)
  • Bara kastrull (stekpanna etc. är överflödigt)

För den ultimata packlistan se förra upplagan av Panorama!

Platser och preferenser

Var och hur du vill varandra är självklart väldigt subjektivt, men följande är några mina favoriter när det kommer till vart och hur man vandrar. En av de häftigaste känslorna jag upplever under en fjällvandring är känslan av att försvinna i den till synes oändliga naturen, och den känslan uppnås inte bara av de otaliga vidderna, utan även genom avsaknaden av andra. Några av de häftigaste fjällvandringsupplevelserna jag har haft har vart då jag varit (eller åtminstone känt att jag varit) fullständigt ensam. Efter några dagar med bara de man går med kan värden kännas både mindre och större på en och samma gång, och hela världen känns som att den bara finns där och då.

På grund av detta brukar jag undvika de mer välbesökta vandringsdestinationerna, och föredrar istället de mer avlägsna leden, ju avlägsnare desto bättre. Det är verkligen inget fel med att gå mer populära leder såsom Kungsleden (de är ju populära av en anledning), men jag föredrar verkligen de mer enskilda stigarna. Därför rekommenderar jag att ni hittar något lite mer avlägset inför er vandringssemester, förslagsvis Jämtland eller Härjedalen, där det (åtminstone i början av sommaren) är något färre folk uppe på fjället än i t.ex. Lappland.

Er tur!

Detta har förhoppningsvis både hjälpt och inspirera er inför ert kommande fjällupplevelser, men det viktigaste av allt är att testa vad ni tycker funkar bäst. Detta har som sagt varit några av mina bästa tips inför en given vandringssemester, men det är upp till er att testa er fram och upptäcka vad det är som ni själva tycker blir både smidigast och roligast. Förutom att springa på en ren, alla älskar renar!


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Axel Alterius, Skribent