Foto: Unsplash, Irina Iriser
Cykelfest vankas och du blir ramad på “cykelen” till nationen. På vägen dit pregar du ner tröjan med allt annat mög och utanför nationen huttar ni den sista slatten. Vad har hänt?
För en redig lundastudent eller någon som förstår skånskan är ord som rama säkert bekant. Det är svårt att bo i en cykelstad som Lund och inte höra denna synonym till “att skjutsa på ramen”. Att bli ramad är något som alla lundastudenter blir någon gång men att ordet är dialektalt förstod jag först när jag började i Lund.
Dialekter är, tillsammans med priset på kaffe och Lunds höjdskillnad, något som diskuteras flitigt bland oss studenter. Ofta gissas det var någon kommer ifrån baserat på deras dialekt och ofta gissas det fel. Men! Till oss studenters försvar talar vi svenskar allt mer likt varandra. Faktum är att dialekterna håller på att jämnas ut! Trots detta kvarstår en hel del dialektala ord och fraser. Kanske är det dessa ord som gör det svårt för stockholmare att förstå en skåning och vice versa? Kanske krävs det skånska för nybörjare?
Skånskan har många roliga (och fula) ord. De flesta hörs bara i Skånes “hjärtland” eller av skånska pensionärer såsom påg och tös. “Är det fars lille påg?” kan man höra någon säga. Många ord är förolämpande: Ålahue, ålarens, klydderöv som alla är olika unika skånska ord som betyder idiot eller den skånska motsvarigheten till idiot: fubbick. Men fubbick är mer än så!
Han e slug, han e hal, han lider inte av några samvetskval
Han ställer inga frågor, han bara tar. Han ger dig absolut inte några val
Så sjunger Timbuktu i låten “Fubbick fubbick”. I refrängen sjunger han:
Han e en fubbick, fubbick, ärketyp
Han e en fubbick mytoman
Han e en fubbick, fubbick, den värsta typen
Av fubbick i din stad
Att fubbick ofta återfinns på listor av skåningars favoritord är alltså inte så konstig. Men på dessa listor av favoritord finns inte bara förolämpningar utan även andra skånska ord. Räligt innebär att något är äckligt och motbjudande. Redigt betyder däremot ordentligt och duktigt. Är något klyddigt är det besvärligt och är du hialös då är du rastlös och otålig.
Kärt barn har många namn: datten, kull, jage och tafatt. I Skåne är det (i det flesta fall) pjätt som gäller. Och när det är leks i stadsparken, då är det rullebören som ska skjutas fram, inte skottkärran!
Slutligen finns det skånska ord som enligt mig saknar ett bra motstycke; ord som varje redig inflyttad lundastudent bör kunna: rama, mög, prega och hutta. Att prega ner betyder att trycka ner medan att hutta innebär att kasta iväg något. Men precis som med många dialektala ord har de skånska orden nyanser. Det finns ofta en innebörd eller känsla hos orden som kräver mer än en enkel synonym för att förklara. Ordet mög används som synonym till inte bara skit utan även skärp, smuts eller elände. Det är ett toppen ord som kan ha lite olika betydelser. Är ditt korrerum rörigt eller din cykel stulen? Vilket mög!
Skånskan är lite ful, lite klyddig och lite dansk. Men den är också användbar och på uppgång! Den har på det senaste åren, tro det eller ej, klassats som bland de sexigaste dialekterna i Sverige, en ära som både norrländskan och göteborgskan har slagits om. Skånskan är även, med sina tyska och danska rötter, lite kontinental. Så trots ett tidigare dåligt rykte och sina skorrande “r” har dialekten en charm och framförallt en användning. Därför behövs det skånska för nybörjare.
Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna
Rebecka Ring, Skribent