Foto: Minna Falklöf Malmer

Vad gör man egentligen på praktik? Medan utbytesstudenternas äventyr med vackra utflykter, exotisk mat och nya vänner flödar på instagram, är det desto svårare att få en inblick i hur det är att testa på arbetslivet. Praktikeleverna skriver sin kandidatuppsats, sticker iväg till annan ort och lämnar därmed ofta Lund för gott. För att få en bättre bild av i livet som praktikant har därför Panorama följt polkandstudenterna Thea Erlandsson och Tim Gashi, som under vårterminen praktiserade inom två olika branscher på Riksdagen.

Thea Erlandsson visar mig vant in på Liberalernas riksdagskansli. Förutom några pappersdockor av Johan Pehrson finns ingen person i sikte i den långa korridoren.

-Ledamöterna är ute och kampanjar och knackar dörr, förklarar Thea.

Det är drygt två veckor kvar till EU-valet, men som praktikant hos Liberalerna har Thea levt i EU-bubblan sedan mitten på januari. 

Thea slår sig ner på sitt kontor. Rummet är avskalat, men på väggen sitter några posters från Liberalernas ungdomsförbund, och som bordsduk ligger en flagga från Renew, den liberala partigruppen i Europaparlamentet.

Dagens första uppgift är att göra ett så kallat mediasvep, vilket betyder att Thea läser och rapporterar om alla relevanta nyheter om partiet. Det är för att uppmärksamma vad som sägs om partiet i media, samt kolla om det är något som partiet bör svara på. Fingrarna knapprar snabbt över tangentbordet. 

– Jag har aldrig läst så här mycket nyheter innan. […] ​​Man minns inte det som debatterades för två veckor sedan, berättar Thea.

Men arbetsuppgiften har också gett oväntade insikter. 

-För första gången har jag användning av min biblioteksundervisning, säger Thea och skrattar. 

Många av riksdagens partier har praktikanter under terminerna. Ofta är det personer med bakgrund i partiernas ungdomsförbund, men Thea menar att det viktigaste är att man tycker arbetet är intressant och håller med partiet mer eller mindre.

Thea sökte själv flera olika praktikplatser, och menar att det till stor del även handlar om tajming kring var man hamnar. Praktikplatserna har olika deadlines, vilket kan leda till svåra avvägningar.

-Jag tycker inte att man kan tacka ja och sedan dra tillbaka, men vissa gör ju det, säger Thea. 

Under tiden vi pratar kommer några kollegor in och hälsar. Thea verkar vara ett välkommet tillskott till kansliet. 

-Hennes kunskaper i Excel är ovärderliga, utbrister Theas kollega Lars Granath vid sitt besök. 

Theas egna förväntningar på arbetsuppgifterna har också överträffats.

-Jag trodde inte att jag skulle göra så mycket på egen hand. Jag trodde att jag kanske skulle koka kaffe, sitta och ta anteckningar på möten. Det har jag väl gjort lite, men jag har inte kokat kaffe. […] Man känner sig som en vanlig medarbetare på många sätt.

Arbetsuppgifterna har bland annat handlat om att uppdatera hemsidan, jobba med partiets valmanifest och formulera svar till valkompasser inför EU-valet. 

Har du fått någon inside-information?

-Det är väl mest att man får reda på något några dagar innan det kommer ut till media.

Praktiken har även blivit en ögonöppnare för hur många olika typer av jobb man kan göra som statsvetare, och att det inom många verksamheter behövs folk som kan politik. 

-Intresseorganisationer, de driver politik. Företag driver politik. Allt är politik. […] Man inser att man kan jobba med mycket mer än vad man trodde.

Thea menar även på att det inte spelar så stor roll om man har inriktat sig mot nationalekonomi eller statsvetenskap.

-Det är mer att man kan nischa sig åt andra frågor om man har läst NEK. Mer handel och finans.

Flytten till Stockholm har dock inte varit några problem. Thea var inte ensam om att göra praktik i huvudstaden den här terminen, utan andra har gjort praktik på bland annat MSB, Utrikesdepartementet och SIDA.

-Det svåraste var det där med boende. […] Det sociala kändes lugnt.

Det är dags för lunch i riksdagshusets restaurang. Att hitta dit visar dock svårare än man tror, och det tar några knapptryckningar innan vi hamnar på rätt våning. 

-Jag har bara lärt mig en hiss och hur jag ska åka med den, ursäktar sig Thea och skrattar. 

Det är full rörelse i resturangen. I folkmassan går det att skymta ett och annat välkänt ansikte, och i kön står Tim Gashi som under terminen gör praktik på tidningen Altinget. Tim och Thea skämtar om deras olika roller inom politiken.

-Jag har försökt få Thea att läcka något hela terminen, skojar Tim.

För Tim fanns tanken att göra praktik på en tidning redan från början. Förvaltningen var rolig att studera, men han var osäker på om det var där han ville jobba.

-Jag hade två kriterier. Antingen vill jag göra något jag tycker är kul, eller så vill jag vara på en häftig plats. 

Tim hade innan sett att Altinget sökte statsvetare till praktik, och skrev därför och frågade direkt till tidningen. Efter det gick det ganska fort innan han tackat ja till praktikplatsen.

Thea och Tim reflekterar över vad de har haft nytta av från sina tidigare studier. Båda påpekar att det är svårt att peka ut något specifikt de har lärt sig, men att de har fått en god övergripande förståelse för det politiska systemet. De har också lärt sig att snabbare sätta sig in i nya ämnen, något som lönar sig både som journalist och utredare. 

Båda är överens om att alla kan komma ut på praktik, men att det kan vara bra att söka många olika praktikplatser. 

-Lägg inte alla ägg i en korg, konstaterar Thea.

Men hur är det egentligen med att få jobb efter praktik? Thea och Tim har flera exempel på personer som fått anställning efter sin praktik. 

-Visa lite go så kommer folk att notera det, säger Thea.

Tim tillägger att praktikplatsen oavsett kan vara en viktig kontakt senare i arbetslivet. 

Efter lunch ska Thea iväg på ett möte, men Tim har gjort klart sin deadline till morgondagen och har därför bestämt sig för att lyssna på utfrågningen av statsminister Ulf Kristersson i kammaren.

-Skriva till redaktionen om jag tycker något verkar värt att fånga upp.

Innan praktiken har Tim varit engagerad på Radio AF och skrivit på fotbollsforumet Svenska Fans, men förutom det är praktiken hans första erfarenhet som journalist. 

Sportjournalistiken verkar dock inte locka lika mycket längre.

-Jag har märkt att sportpersoner är jävligt tråkiga. Alltså att intervjua. […] De säger samma sak vad man än frågar. 

Ibland innebär också praktik att man får omvärdera vissa saker som man lärt sig, som sättet att skriva.

-Vissa har ju problem när de kommer från akademivärlden. Man skriver väldigt långt och väldigt krångligt. […] Men som journalist ska man ju försöka skriva så enkelt som möjligt, säger Tims kollega Miranda Olsson.

Det visar sig dessutom att både hon och kollegan Axel Hyttnäs Telin gjort praktik på Altinget innan de fick anställning på tidningen. 

Journalistyrket har gett mersmak, och till hösten ska Tim fortsätta att plugga till journalist. Tim berättar att han tyckt det varit skönt att få testa på yrket i praktiken innan, och att han även insett att han inte bara gillar det kreativa i yrket, utan även skrivandet som hantverk.

-Jag skriver ibland om hiskeligt torra saker. 

Thea har sökt en master i Göteborg.

-Om jag börjar jobba nu så kommer jag typ inte att plugga igen. 

Efter reportaget gjordes fick Thea ett erbjudande om jobb på Liberalernas riksdagskansli, så om det blir några fortsatta studier för Thea återstår att se.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna

Minna Falklöf Malmer, Skribent