Jag är garanterat inte den enda som har mött, upplevt och smått börjat störa mig på reaktionen man möter när man som pol kandare försöker förklara vad man pluggar. Nästan dagligen och speciellt när jag är ute på nationer så händer samma sak. I samtal med någon så kommer ganska snart den klassiska frågan upp om vad jag pluggar, och resultatet slår aldrig fel: förvirring.

Frågan i sig är det inget ovanligt med, det känns som standardfrågan nummer ett i studentstaden Lund. Nej det är först när du svarat och berättat vad du läser, som förvirringen blir total. Man ser det ganska snabbt på den som frågade och det avslöjas ganska tidigt, att hon eller han inte har den minsta aning om vad statsvetenskap eller pol kand-programmet är för någonting. Nu menar jag inte att alla studenter i Lund är lika okunniga, det finns faktiskt en del som har väldigt bra koll. Tråkigt nog är dessa en liten grupp jämfört med de som står som ett frågetecken när de hör ord som pol kand eller statsvetenskap.

Hur konversationen sedan fortskrider beror oftast på hur mycket man orkar förklara. Det kan ibland tyckas lite underligt att ett ämne som statsvetenskap, vilket är ett av universitetets äldsta ämnen och som årligen studeras av hundratals studenter, är så pass okänt hos andra studenter. Tyvärr är väl sanningen den att många endast har koll på sin egen utbildning, och är ganska ointresserade av de andra ämnena.

Läkare, jurister, ekonomer, sjuksköterskor, alla vet ju vad de sysslar med, men om jag ska vara helt ärlig så är jag ibland lite osäker på hur jag ska beskriva livet efter en pol kand-examen. Vårt program kan ju leda till så många olika sorters jobb och det tar alltför lång tid att försöka förklara det, eller ens ge några bra exempel. När du då för en gångs skull radar upp exempel på möjliga yrkesval för pol kandare så brukar folk alltid haka upp sig på diplomat och politiker. För det är ju just de yrkesgrupperna de känner igen från tv och tidningar. Tv har ju ännu inte försökt sig på att göra någon tv-serie om yrkesgrupper som analytiker eller utredare på något statligt departement, och det kanske är tur, för så värst underhållande hade det nog inte blivit. De andra utbildningarna har ju alla sina tv-serier, alltifrån Grey’s Anatomy till Ally Mcbeal, och kanske är det just det vi pol kandare saknar.

Nej, jag får nog tyvärr vänta förgäves på att det ska komma en tv-serie om pol kandare, eller i alla fall om något yrke relaterat till vår utbildning. Kanal 5 lär ju inte försöka sig på att göra en spännande och actionladdad tv-serie om departementssekreterare och handläggare på jordbruksdepartementet. Även om jag vet att vår utbildning kan leda till mer spännande yrken.

Man kan alltid hoppas på att folk blir mer upplysta inom en snar framtid och att jag då ständigt slipper förklara de mest grundläggande sakerna om min utbildning. Fast vem vet, det kanske bara är jag som irriterar mig på det, alla andra kanske hittat smarta knep för att snabbt klara av frågan om utbildning utan att helt förvirra den man talar med. I så fall tipsa gärna!

Till dess kommer det att heta att jag antingen plugga till läkare, jurist eller ekonom, för att slippa stå en hel kväll och prata om min utbildning.

av Joakim Carbonnier

Kategorier:

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.