Vad kan vi förvänta oss av kvällen?

De senaste månaderna i amerikansk politik har varit intensiva och med allt som hänt är det inte svårt att känna sig vilsen som läsare, oavsett grad av intresse. Utländska som svenska medier skriver febrilt om Trumps uttalanden, impeachment-processen, de demokratiska kandidaterna, highlightsen från debatterna och mycket mer. Det finns sällan utrymme för en översikt, eller ett mer utförligt förklarande av de olika skeendena av den amerikanska politik vi följer. Med denna bakgrund, diskuterade tre ‘Murica-nördar vad som kunde förklaras bättre och mer utförligt för den mer eller mindre vilsna läsaren. Framför allt, känner vi att det finns luckor att fylla när det kommer till primärvalet för demokraterna. Mycket har hänt, och mycket kommer från denna stund att hända, inte minst i nattens avgörande Super Tuesday-val. Med detta val som start, tänker vi fylla dessa luckor av politiska oklarheter om det amerikanska primärvalet varje tisdag. Med andra ord, fortsätter Super Tuesday varje tisdag på Panorama med uppdateringar om primärvalet i synnerhet, och amerikansk politik i allmänhet!

Hälsningar, Noah Bohm, Erik Sjögren och Lukas Andreasson

Embed from Getty Images

Demokraternas kandidater

Hittills har fyra delstater haft primärval – Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina. Trots att de här delstaterna är små ska deras vikt i primärvalsrörelsen inte underskattas. De delar sammanlagt endast ut strax över 4% av delegaterna, men är onekligen viktiga för att sätta narrativet och bygga mediauppmärksamhet. Exempelvis ser vi att den nuvarande ledande kandidaten för demokraterna, Bernie Sanders, får extremt mycket uppmärksamhet både i media och under debatterna, vilket ofta fungerar som gratis PR inför kommande delstatsomröstningar.

Det är fyra kandidater som är kvar inför super tuesday; Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren och Michael Bloomberg. Så sent som igår var även Pete Buttigieg och Amy Klobuchar med i valet, men de har sedan dess hoppat av, och stödjer numera Bidens kampanj.

Bernie Sanders, den nuvarande ledaren, är senator från Vermont och den enda kandidaten som har uttalat sig själv som socialdemokrat. Policymässigt är Sanders den mest radikala kandidaten, vilket har lett till oro från demokraternas håll om han kan ena partiet. I opinionsundersökningarna inför Super Tuesday ser det bra ut för Sanders, vilket antagligen har att göra med hans framgångar i de tidigare delstaterna och den mediala uppmärksamhet som följer.

Joe Biden ligger strax bakom Sanders, och har länge ansetts vara favoriten för att få den demokratiska nomineringen. Den tidigare vicepresidenten till Barack Obama har inte gjort särskilt bra ifrån sig i de tre första delstaterna, men har efter en jordskredsseger i South Carolina och stöd från både Buttigieg och Klobuchar goda chanser att göra bättre ifrån sig under Super Tuesday.

Den tredje kandidaten och den enda kvinnan med chans att vinna nomineringen är Elizabeth Warren. Warren, som är senator i Massachusetts, står likt Sanders på vänsterkanten i valet, men har inte lyckats fånga den uppmärksamheten Sanders har inför Super Tuesday. Hon har inte gjort särskilt bra ifrån sig i de fyra första delstaterna, och det är inte mycket som talar för att hon kan bryta den trenden på tisdag.

Primärvalets ’dark horse’ just nu är Michael Bloomberg. Bloomberg är tidigare borgmästare i New York City och filantrop, med ett nettovärde som ligger långt över den nuvarande presidenten Donald Trump. Bloomberg hoppade in i primärvalet bra mycket senare än de andra kandidaterna, men har sin fördel i form av finansiella tillgångar. Han har pumpat in rekordsummor med pengar i hans kampanj, vilket förväntas leda till att det kommer gå rätt bra för honom på Super Tuesday.

Embed from Getty Images

Röstningsdags

Vad kan vi då förvänta oss av Super Tuesday? Amy Klobuchar och Pete Buttiegeg hoppade som sagt av i veckan, trots det att båda två har gjort bättre ifrån sig räknat till antal mandat än Elizabeth Warren och Mike Bloomberg. Hur kommer det sig?

Ett svar på den frågan är att kampanjer kostar, och den med störst finansiella tillgångar har potential att ta sig längre. Bloombergs nettovärde används inte bara till att ge Trump mindervärdeskomplex, utan möjliggör även förutsättningar för Bloombergs kampanjande som ingen annan kandidat kan mäta sig med. Borgmästaren har hittills inga delegater från de fyra första delstaterna, men har å andra sidan knappt lagt några resurser där. Bloomberg har sedan dag ett varit inställd på en stenhård satsning på delstaterna som röstar ikväll under Super Tuesday, då det innefattar 14 delstater.

Ännu mer exakt, avgörs ikväll ödet för 1357 delegater av de totala 1991 delegater som finns att tävla om. Fler delstater innebär fler platser att kampanja, vilket i sin tur säger sig självt att denna kväll kräver mer finansiella satsningar än någon annan under primärvalets gång.  Varken Buttiegeg och Klobuchar har i närheten av de tillgångar som Bloomberg har, och når inte heller upp till det finansiella stöd som Bernie och Biden har, vilket till viss del kan förklara deras avgång inför primärvalets mest kostsamma omgång.

En kandidat att hålla ögonen på i kväll är Elizabeth Warren, som likt Buttiegeg och Klobuchar kan hävdas ha för lite tillgångar, samtidigt som hon inte vunnit delegater i den utsträckning som Bernie och Biden har. Dessutom, saknar Warren stöd från avhoppade kandidater till skillnad från Biden och har inte lyckats fånga den vänsterorienterade målgruppen i samma omfattning som Bernie. “Money talks” och den med mest pengar kan tala högst och överröstar andra. En stark väljarbas kan anses vara en annan försäkran om att kunna fortsätta. Elizabeth Warren behöver mer salt på den hala is hon står på i de två avseendena, om hon ska överleva kvällens primärval.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lukas Andreasson och Noah Bohm, skribenter

Kategorier: Krönikor