Bild: Aaron Chavez/unsplash

Varför är det så att kvinnor är besatta av våldet mot dem själva? Det verkar finnas en sorts paradoxal dragning till det blodisande övergrepp som sker varje dag, som är brännpunkten kring vilken det kvinnliga könet dansar. 

Det är april och ämnet på allas läppar är rättegången mot Johnny Depp. Vad som från början handlade om förtal blev snabbt en debatt om mäns våld mot kvinnor. Rättegången sänds live och behandlas som ett avsnitt av valfri dokusåpa. Skrollandes på TikTok är det svårt att undvika videor som gör narr av exfrun Amber Heard. En av dem, med bildtexten “Trying to figure out what Johnny Depp did wrong here…”, får mig att stänga ner appen för gott. I bakgrunden spelas ett ljudklipp från rättegången. Med gråten i halsen berättar Heard om hur Depp tar på hennes bröst och lår innan han sliter av hennes trosor. Syftet? Att leta efter hans kokain i hennes vagina. Sexigt, tycker kvinnorna på internet. 

Det är ett återkommande fenomen att kvinnor fixerar vid och sexualiserar våld. Rättegången mot Depp blev sinnebilden av det. Vi såg samma sak 2019 med Ted Bundy när Netflix släppte en dokumentär och en fiktiv film där mångas flickdröm Zac Efron spelade huvudrollen. Det resulterade i flertal tweets, instagraminlägg och tiktokvideor med kvinnor som blev förtjusta i en seriemördare. Någonstans längs vägen verkar faktumet att han dödade över 30 kvinnor försvunnit.

Man skulle kunna anta att detta endast är ett klassiskt 20-tals internetfenomen. Det är inte fallet. När Ted Bundy åtalades för sina mord på 70-talet fylldes hans brevlåda med allt från kärleksbrev till nakenbilder. Under rättegångarna närvarande kvinnor med brunfärgat hår som bar hoop-örhängen och mittbena – ett  stilexempel av den typen av offer Ted Bundy hängivit sig åt. 

Jag tänker ofta att kvinnor befinner sig under patriarkatet tillsammans. Att alla vill slå sig loss från männens makt och våld. Efter att ha sett efterspelet av Ted Bundy och Johnny Depps rättegångar, både på internet och i verkligheten, är jag inte lika säker. Vissa verkar finna njutning av den underlägsenhet vi befinner oss i. Här kan man spela kortet att kvinnorna endast tycker om traditionella män- och kvinnoroller i dess mest extrema form. Jag spekulerar att det är mer komplext än så. Genom att tillsätta motsatta känslor till våldet har man på ett eller annat sätt rationaliserat och distanserat sig från det. Visst är det så att män mördar kvinnor, men det könsbaserade våldet berör inte min kvinnlighet om jag tillskriver mördaren andra intentioner och känslor. 

Det kanske är att tro för mycket om dessa kvinnor. Likt dem kanske det här endast är ett försök av mig att rationalisera och distansera mig från deras situation. Oavsett anledning kan jag förutspå dessa kvinnors fascination när ännu en seriemördare blir aktuell. Nästa gång jag går hem i höstmörkret kan jag åtminstone lugna mig med att den eventuella överfallsvåldtäkt jag utsätts för blir underhållning för mina kvinnliga medparter.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ebba Wellergård, Skribent

Kategorier: Krönikor