Bild: Fredrika Andersson

Vad ser du på bilden här ovan? En radio, en veckotidning, en väckarklocka och en kamera, det vill säga diverse olika prylar som alla fyller egna, värdefulla funktioner. En stor sorg för mig att vi börjar se mindre och mindre av prylar som dessa nu förtiden. Radions morgonnyheter, den digitala kamerans färgglada, skarpa bilder och dagstidningens skvaller har allesammans ersatts av en enda pryl, vår mobiltelefon. Detta är knappast en nyhet men ändå något jag reflekterar över dagligen och som jag tycker är ganska sorgligt. 

Givetvis kan en mobiltelefon fylla alla de funktioner prylarna på bilden gör, men frågan är om den gör det lika bra? Jämför bara känslan av att läsa pushnotiser på telefonen jämfört med att knäppa på radion på morgonen, skruva lite för att få bra täckning och sedan i lugn och ro sitta och avnjuta en monotom radioröst som förser dig med dagens nyheter och diverse annat tjafs och intetsägande pladder. Myshetsfaktorn med radions brus kontra Aftonbladets pushnotiser är inte ett svårt val. Låt oss för all del inte glömma tidningen. Vad kan slå att öppna en tidning och få ta del av inte bara nyheter utan även korsord, serier, debattartiklar och allt vad det kan vara. Detta handlar inte heller bara om mysfaktor, även om det är huvudorsaken av anledningen till varför denna text blir skriven, nej det handlar också om kvalitén på nyheterna vi matas med. Just när det gäller vår nyhetskonsumtion i dagens samhälle ser jag allvarligt på försvinnandet av prylarna. Idag upplever jag att majoriteten av personerna i min omgivning hämtar sina nyheter från olika nyhetsappar och ofta från TikTok som kommit att bli en väldigt populär nyhetskälla. TikTok kan visserligen ge oss massvis med information väldigt snabbt men kvalitén och sanningshalten av nyheterna på Tiktok är i min mening väldigt låg. Ofta är det en väldigt partisk och fragmentarisk bild man får om man söker efter nyheter på Tiktok. Dessutom är några stycken 15 sekunders videoklipp inte ekvivalent med att läsa en hel dagstidning. 

Samtidigt är väl uppfinningen av mobiltelefonen onekligen något bra. Mobiltelefonen fyller alla funktioner vi kan tänka oss och både frigör oss från ägandet av diverse prylar och gör kommunikation så mycket snabbare och enklare för oss. Mobiltelefoner kan hjälpa oss att underlätta vardagen på miljoner olika sätt. Allt är smidigt, snabbt och så otroligt bra tack vare mobiltelefoner. Vår generation är iallafall uppväxt med den inställningen inpräntad i hjärnan. Visserligen upplever jag att kritiken växt på senaste tiden bland mina vänner, mot mobiltelefoner, sociala medier och vissa appar såsom TikTok. Kanske är det för vi känner oss fängslade och medberoende av detta multifunktionella, tekniska under: mobiltelefonen. Jag och många i min omgivning kanske är nostalgiska för en värld där vi levde i ett långsammare tempo och var och en av dessa prylar på bilden gav oss ett litet äventyr i vardagen. Såsom att promenera till affären för att köpa skivor eller hämta dagstidningen i morgondimman. Vår generation har ersatt de små äventyren med vårt ändlösa scrollande som är svårt att sluta upp med till och med när vi ska lägga oss och sova. Vi ställer in ett alarm på mobilen på kvällen och kan sedan knappt släppa mobilen för att kunna komma till ro och somna. Min fula gamla väckarklocka har däremot bara en enda funktion, att väcka mig, och är inget jag vill sträcka mig efter och kolla flödet på under kvällen. Den står på mitt nattduksbord och är ful, charmig och funktionell. 

Nu kanske det låter som att jag ser med nostalgiska ögon på dessa grunkor och prylar vars funktion egentligen kan fyllas på andra sätt, vilket jag visserligen gör. Jag kan känna en klump i bröstet när min mamma pratar om sin Walkman hon hade på 80-talet eller ser min morfars gamla vinylspelare och hans samling med Christer Sjögren skivor. Kanske romantiserar jag föregående årtionden i lite för hög grad, men jag tror att prylarna gav liv till nya intressen på ett sätt som en mobiltelefon aldrig kan göra. Likaså skapar vi inte samma band till en mobiltelefon som man kan göra till vissa andra prylar. När jag tittar på min radio om 10 år kommer jag tänka på hur den stod på och spelade i mitt korridorsrum på Delphi. Min lilla digitala kamera som är med på bilden är ärvd av min farfar och har varit med på otaliga resor runt Europa under hans liv. Mobiltelefonen kan aldrig uppfylla emotionella band på detta sätt. 

Så hur löser vi detta? När mobiltelefonen har alla dessa vardagliga funktioner vi behöver och vill ha våra liv så kan vi inte frigöra oss från den. Jo visst kan du det, ta tillbaka makten och införskaffa några prylar som både höjer myshetsfaktorn i din vardag och gör dig mindre skärmberoende. Detta är inte fråga om uppmuntring till överkonsumtion utan frigörelse. Grunkor kan lätt införskaffas second hand eller begagnade och jag lovar att dina far- och morföräldrar har någon pryl de gärna vill ska gå i arv. För vår allmänbildning, sömn och för vårt välmåendes skull är det dags att åter ge liv till prylarna!


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fredrika Andersson, Skribent

Kategorier: Krönikor