Bild: Bjork_man, hämtad från X

På min 19-årsdag lämnade jag min hemstad med en känsla av hat gentemot den. Men nu kryper min kärlek till Stockholm tillbaka och jag tror jag har en teori om varför…

Precis efter studenten kände jag att nej, jag måste bort. Jag kikade på min kartapp och valde mellan två städer att flytta till. Sen satt jag med vänner på en bar på Sveavägen och bestämde att det blev den ena. Jag drog.

Jag fick då en liten kick av att jag älskade att jag hatade Stockholm. Ibland hatade jag att jag hatade Stockholm. Drygt ett år senare flyttade jag till Lund och har börjat älska att jag älskar Stockholm. För detta tackar jag alla kära göteborgare, skåningar, värmlänningar, norrlänningar, ja alla som inte drar ut på i:na eller vad ni nu tror att vi gör.

Personligen har jag aldrig ens identifierat mig särskilt mycket som stockholmare, med min stadsdel ja, men inte med resten av det som utgör staden. Men det har ändrats och jag tror mig vara säker på att det är ni icke-stockholmare som har gjort mig och otaliga fler till dem Stockholms-älskande stockholmare vi numera är. 

För tänk efter, att ha stockholmare som gemensam fiende stärker er identitet, men det gör exakt samma sak med oss. Vi mot dem, stockholmare mot alla. För att undvika detta kommer här några tips.

1. Släpp det här med vår dialekt, har aldrig hört en så trött spaning.

2. Ni behöver inte se sådär stolta ut när ni säger att ni inte har varit i Stockholm i vuxen ålder.

3. Sluta upp med att fåna er över att Köpenhamn är en bättre stad. Det vet vi alla redan. Vi älskar också de sydligare breddgraderna.

4. Undvik att säga till oss att vi inte är så stockholmska som att det vore en komplimang.

5. Klaga inte på att alla jobb finns där, det är (typ) inte sant.

6. Glöm att vi är elitistiska, Lund är precis likadant om inte värre.

(7.) Och till alla göteborgare, ni får ett specialtips. God bless er, ni är verkligen härliga och flera av mina vänner i Lund är därifrån (kanske inte efter att de läser det här, who knows). Men ni måste komma ihåg att ni också kommer från en storstad, ni är storstadsbor, börja bete er som det. Byt ut det så kallade lillebrorskomplexet, eller som jag föredrar att kalla det, small dick energy, mot stor(stads)kukslugn.

Slutligen, till er som faktiskt hatar oss vill jag säga att ni gärna får det, vi är absolut inte felfria. Men för att inte skapa en grupp olidliga och Stockholms-vurmande människor, följ gärna tipsen.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Alex Rappoccio, Skribent

Kategorier: Krönikor