av Amanda Malmquist och Tim Isaksson

Det är den tionde oktober 2010 och utanför AF-Borgen har ett fyrtiotal människor samlats för fotografering och välkomnande. De är här med anledning av 10/10/10 – 350.orgs Global Day of Doing – som samlade miljontals människor världen runt för att arbeta för klimatet. I Lund har Hållbart Universitet i samarbete med LUPEF, UPF och Ekologiska institutionen anordnat en heldag med guidade turer, urban odling, filmvisning och paneldebatt som satte de medverkande på prov både fysiskt, emotionellt och kunskapsmässigt.

Morgonen är klar och solig och på planen utanför AF-Borgen är stämningen hög. Representanter från LUPEF och Hållbart universitet värmer upp deltagarna och fotografen tar plats på borgens tak. Klockan tio över tio togs det foto som laddades upp på 350.orgs hemsida för att visa stöd för den globala aktionsdagen. Efter en kort presentation av dagens schema var det dags att sätta igång och turerna drog iväg antingen till cykel eller fots till kolonilotter och odlingslotter runt om i Lund. På vägen kunde vem som helst som var intresserad ansluta sig till sällskapet.

Jens Eriksson visade upp koloniområdet Öster II

Grupperna leddes till Jupitergatan och koloniområdena Öster 1 och 2 där Jens Eriksson, områdets materialförvaltare tillika lottägare och för dagen tillfällig guide, presenterade området och dess historia. Under guidningens lopp fick deltagarna svar på allt från ekologisk odling till det kollektiva ansvaret inom området och hur ofta folk besöker sina hus och rabatter. De pittoreska små stugorna och den oklanderligt skötta växtligheten lockade till många leenden och mycket inspiration, vilket avspeglades väl i paparazzimässig fotografering och många frågor om hur man skaffar sig en egen lott. (För tips, se här)

Efter koloniträdgårdarna erbjöds möjligheten att hjälpa till i de olika odlingslotterna bakom Färs & Frosta Sparbank Arena. Det handlade om att rycka, klippa, dra, gräva och plantera och under arbetets gång bjöds det på kaffe och kaka medan ägare och deltagare delade med sig av tips och fakta. Initiativtagarna till dagens arbete var på plats och barnfamiljer och studenter likaväl som lokal-tv och studentradio hjälper till och trotsar dimman innan vädret lättar.

Kommunen hämtar regelbundet trädgårdsavfallet och kommer tillbaka med näringsrik kompostjord

Arbetet pågick hela dagen fram till klockan fem då den oerhört drabbande filmen Home visades i Ekologihuset. Efter en kort fika bakad på ekologiska varor skänkta av Coop Konsum gick vi tillbaka in i Blå hallen för att lyssna till intressanta föredrag och en livlig paneldebatt. Talarna representerade varsin sektor som arbetar för att lösa klimathotet, nämligen vetenskapen, näringslivet och aktivisterna: Svante Björck, professor i geologi vid Lunds universitet; miljö- och CSR-konsult Elisabeth Ernehag; och Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig på Greenpeace Sverige.

Björck höll logiskt nog ett högst vetenkapligt föredrag som efter en upptakt på femton svårbegripliga minuter fyllda av för lekmannen komplexa grafer, siffror och begrepp levererade en otvetydig sanning: människans utsläpp av växthusgaser ligger bakom den globala uppvärmning vi ser, trots att planeten definitivt har varit mycket varmare tidigare och trots att solen befinner sig i den intensiva delen av sin cykel [se här för en ny, omvälvande teori på det området, reds. anm.]. På en fråga berättade han också att graden av konsensus över detta bland världens geologer faktiskt är minst 95% men att de fem skeptiska procenten får oproportionerligt mycket mediautrymme, vilket ger allmänheten en missvisande bild.

Ernehag radade upp väldigt många exempel på företag som sysslar med miljfrågor och Corporate Social Responsibility (CSR) – och tjänar pengar på det. Hon menade att detta inte bara utgör nya affärsmöjligheter utan att företagen faktiskt måste bli mer medvetna och erbjuda mer hållbara produkter och tjänster, dels eftersom konsumenterna i allt större utsträckning kräver det och dels för att det är en global nödvändighet för att klara av den enorma utmaning vi står inför. Hon presenterade också förvånande höga opinionssiffror om miljömedvetenhet bland företag och allmänheten för att backa upp sina argument, och frågade sig sen varför inte mer görs om dessa siffror stämmer. Hon fick mycket medhåll av publiken men också mothugg, särskilt när det gällde det ”klimatneutrala” flygbolaget Nature Air och flygindustrin i allmänhet, som Ernehag faktiskt jobbar inom.

Liveröd pratade om vikten av att alla engagerar sig i klimatfrågan i allmänhet och om Greenpeace i synnerhet. Vid flera tillfällen kände han sig tvungen att värja sig för anklagelser om att föredraget skulle vara ett propagandatal för Greenpeace, vilket kändes lite onödigt med tanke på att publiken var fullständigt införstådd med att han företräder organisationen. Han visade upp många exempel på aktioner som Greenpeace utfört och gick stenhårt in för att inspirera var och en i publiken – och verkade lyckas väldigt bra. Samtidigt ville han betona att Greenpeace mest sysslar med medvetandehöjning, vetenskapliga undersökningar och politiska påtryckningar, men här lyckades han inte övertyga åhörarna lika enkelt. Många var av uppfattningen att epitetet ”ekoterrorister” är väldigt orättvist men kanske ändå talande för vad organisationen egentligen är känd för i allmänhetens ögon, och kan inte dessa uppseendeväckande aktioner ibland – inte alltid men ibland – vara skadligt för miljökampen som helhet?

Debatten kom att bli en högst livlig frågestund där publikens frågor hade räckt natten igenom. Tidsnöd och den sena timmen kortade dock ner den intressanta dialogen, men ämnen som hann vidröras var bland annat mer om flygindustrin, skillnaden mellan synsätten ”profit kills the world” och det ekonomiska ”profit is the world” och vad som egentligen är tillräckligt – kan man verkligen fira sådana omställningar som inte kommer leda till tillnärmelsevis tillräckligt stora utsläppsminskningar? På frågan om talarna var optimistiska inför framtiden eller ej kom Björck med det illa förebådande svaret att ja, vi kommer att klara det här – men först krävs det att något stort händer. Något som får sommarens askmoln att försvinna i jämförelse. Något riktigt hemskt. Tyvärr tror han att det är vad som krävs för att folk ska inse att vi måste agera nu. En annan intressant ämne som kom upp var frågan om finansierings- och organiseringsmallen som Greenpeace använder sig av – medlemsavgifter och donationer till en organisation som i mycket liknar ett multinationellt företag – i sig är hållbar i framtiden kom också upp, med 350.orgs mer decentraliserade organisering som kontrast. Förutom att Liveröd bekräftade frågans legitimitet lyste dock svaren med sin frånvaro, även från publiken.

Avtackande av arrangörer och medverkande samt utdelningar av Heroes of Today-tidningar satte pricken över i:t för en väldigt lyckad dag i Lund i klimatets tecken som häpnadsväckande nog bara var ett av 7347 event i 188 länder. Våra skribenter hann dock även sätta sig ner med panelmedlemmarna och fortsätta utfrågningen. Dessa intervjuer hittar ni på startsidan.

av Amanda Malmquist och Tim Isaksson

Kategorier: Krönikor