I dag är Centerpartiet Sveriges femte största parti och jag tror många i vår generation tänker på dem som ett av små partierna i riksdagen, men så har det inte alltid varit. En gång i tiden var Centern Sveriges näst största parti och deras dåvarande ledare Torbjörn Fälldin var till och med statsminister. Fälldin ledde tre olika regeringar trots att det bara ägde rum två val under denna period.
Valet 1976 tog en borgerlig koalitionsregering med Fälldin som statsminister makten. Förutom Centerpartiet bestod regeringen av Moderaterna och Folkpartiet. Denna regering kom att ha stora samarbetssvårigheter främst i kärnkraftsfrågan, där Centern var stora motståndare medan de andra två partierna var för en utbyggnad av kärnkraften. Som en följd av osämjan avgick Fälldin efter två år som statsminister. Den resterande perioden fram till valet året därpå (på den tiden var mandatperioderna treåriga) var dolkpartisten Ola Ullsten statsminister.
Valet 1979 kom att leda till ytterligare en borgerlig koalitionsregering styrd av Fälldin men även den kom att ha stora samarbetssvårigheter, men denna gång var det Moderaterna som kom att lämna regeringen. Den avlösande faktorn var stridigheter i budgeten. Efter Moderaternas uttåg ur regeringen fortsatte Centerpartiet och Folkpartiet att regera fram tills valet 1982 då man tappade makten till Socialdemokraterna styrda av Olof Palme.
Fälldin fortsatte som partiledare för Centerpartiet ytterligare tre år fram tills den 5 december 1985. Hans ersattes tillfälligt av Karin Söder men den långvarige ersättaren kom att bli Olof Johansson.
av Fredrik Sundqvist
2 kommentarer
Kommentarer är stängda.