Historien har visat oss vilka sorts människor som styrde USA under president Nixons tid i Vita Huset. Som vi alla vet fick Nixon själv avgå efter Watergateskandalen 1974, en skandal som bland annat visade att hans administration spionerat på Demokraterna.

Det har i efterhand även uppdagats att Nixon fuskade med skatten, fick olagliga kampanjdonationer, beordrade hemliga bombningar, och förföljde fiender med statliga byråer, avlyssningar och inbrott. Med andra ord så var Nixon en man som gjorde vad som krävdes för att få makt.

Under de nästan två åren av rykten kring Watergateskandalen så var det många i Nixons administration som avgick. Det kanske mest häpnadsväckande var när vicepresidenten Spiro Agnew avgick den 10 oktober 1973, efter att det uppdagats att han tagit emot mutor. Han ersattes den 6 december samma år av Gerald Ford, en man som än i dag brukar kallas för USA mest inkompetenta president, trots att George W Bush satt vid makten i hela 8 år. Ford är den enda presidenten i amerikansk historia som aldrig blivit vald till president. Han fick tillträda som amerikansk president efter det att Nixon blev tvungen att avgå efter Watergateskandalen. Ford förlorade sedan valet år 1976 mot demokraten Jimmy Carter, som ändå faktiskt hyllade Ford i sitt installationstal för att ha lyckats läka landet efter Watergateskandalen.

av Fredrik Sundqvist


2 kommentarer

Kommentarer är stängda.