George Bush är minst sagt en intressant karaktär och kommer antagligen gå till historien som en av de allra mest hatade presidenterna i amerikansk historia. Faktum är dock att han faktiskt lyckats ganska bra inom politiken och att saker som hänt den 13:e december 2000 och 2003 kan kopplas samman med hans framgång.

Det amerikanska presidentvalet 2000 var det jämnaste valet sedan 1876. Bush förklarades som vinnare i de amerikanska medierna, men efter kontroverser kring valresultatet i Florida så var det många som ifrågasatte utgången. På grund av situationen så dröjde det över en månad innan Al Gore erkände sig besegrad, men den 13 december kastade han in handduken trots att han av många sågs som den rättmätige vinnaren. Hade Gore stått på sig är det mycket möjligt att Bush aldrig blivit president…

Precis efter valet så sjönk Bushs opinionssiffror för att sedan stiga kraftigt efter terrorattentaten den 11 september. För ett tag var Bush en populär president och hans krig mot Afghanistan och Irak möttes inledningsvis av stöd bland allmänheten, men när man inte hittade några massförstörelsevapen i Irak vände opinionen igen. För ett tag var det ytterst få som trodde att Bush skulle bli omvald men den 13 december 2003 kom en ny vändning i och med att amerikanska soldater grep Saddam Hussein. Rättsprocessen mot Saddam blev utdragen och media fylldes med reportage om de grova förbrytelser som han åtalades för. Som bekant vann Bush valet 2004 men vad hade hänt om Saddam kommit undan den 13 december?

av Olof ELfwering


7 kommentarer

Kommentarer är stängda.