Det är lätt att titta sig blind på Hitlers alla brott men han är tyvärr långt ifrån den enda tyrann vår värld har skådat. Denna artikel skall handla om den man som efter Mao har beordrat allra flest människor till döden, en man som berövat över 38 miljoner människor på deras liv, en man som regerade Sovjetunionen med järnhand i 29 års tid.

Enligt Ryssland och Sovjetunionens officiella uppgifter föddes Josef Stalin den 21 december år 1878 men faktum är hans riktiga födelse ägde rum tre dagar tidigare. Anledningen till detta är problem med övergångarna mellan den gamla ryska kalendern och den västerländska.

Stalin växte upp i en liten stad vid namn Gori i nuvarande Georgien och kom att bli den enda av familjens barn som levde ända till vuxen ålder. Han gick i en kyrkoskola och lämnade den med goda betyg som han sedan använde för att söka in till en ortodox prästutbildning. Vid 18 års ålder fick han för första gången höra om Karl Marx tankar och idéer då han gick med i en illegal socialdemokratisk sammanslutning. Hans medverkan i den socialdemokratiska sammanslutningen ledde till att han slängdes ut från prästutbildningen och att han blev eftersökt av Tsarens säkerhetspolis. Han bedrev i socialdemokratins namn flera strejker och bankrån vilket ledde till ett flertal fängelsestraff. Vid sex tillfällen lyckades han fly och anslöt alltid till sin förbjudna sammanslutning.

Under oktoberrevolutionen 1917 tog han sitt första allvarliga steg mot makten dels genom sitt skrivande för den kommunistiska tidskriften Pravda och dels genom sin inverkan i Bolsjevikspartiets exekutivkommitté. Efter revolutionen tog Stalin plats i vad som skulle kunna kallas för den första sovjetregeringen, det var under denna tid som han började utforma sina tankar om en totalitär stat. Det var alltså nu som han började överge Marx tankar och i stället började utforma sitt terrorvälde. Han samlade under inbördeskriget och efterkrigstiden på sig en allt större makt och 1922 utsågs han till Sovjetunionens generalsekreterare. Under denna tid var Sovjets ledare och grundare Lenin mycket sjuk vilket Stalin utnyttjade till att stärka sin maktposition. När Lenin sedan dog den 21 januari 1924 startades en maktkamp mellan Stalin och Lenins nära vän Lev Trotskij om vem som skulle bli unionens nye ledare. Legenden säger att en av Stalins lönnmördare mördare Trotskij med en istapp i Mexiko där han befann sig i exil undan Stalins terror.

Med Stalin vid makten inleddes en stor utrensning av alla de människor som diktatorn såg som ett hot mot sin egen makt, en utrensning som kom att fortsätta under resten av Stalins liv. Trots terrorn som Stalin bedrev var det många partitoppar i kommunistpartiet som försökte bli av med diktatorn. Ett exempel på det är Sergej Kirov som hade för avsikt att ersätta Stalin vid makten. Men Kirov gick likt alla andra som motsatte sig Stalins makt döden till mötes. Under Stalins tid vid makten beordrades över 38 miljoner människor till döds och långt många fler sattes i arbetsläger i det kalla Sibirien, läger som i hög grad liknade nazisternas koncentrationsläger.

Grundtanken med kommunism, den tanke som Marx arbetade fram, är en vacker tanke om en värld där alla lever sida vid sida med samma rättigheter. Tyvärr har alla de stater där man försökt att tillämpa denna ideologi kommit att bli hemska terrorvälden likt Sovjet under Stalins tid. Titta på Maos Kina, där över 100 miljoner människor rövades bort och dödades av staten, titta på Nordkorea, en stat som knappt en utomstående någonsin befunnit sig i, titta på Röda Khmerernas Kambodja där man gjorde pyramider av skallar från avrättade människor. Listan kan göras mycket längre. Jag förstår människor som tror på Marx tankar men jag förstår inte människor som kallar sig för kommunister. Ord förändras över tiden så har även ordet kommunist gjort. När ordet uppkom var det något vackert, ett ord för människor lika värde, men i dag är det något hemskt. Skulle jag i dag bilda en totalitär diktatur under liberalismens fana så kan jag lova er att folk om 50 år inte ser på liberalism på samma sätt som vi gör i dag. Kallar man sig för kommunist så anser inte jag att man respekterar de hundratals miljoner människor som dödats i denna ideologis namn. Man respekterar inte heller de människor som sett sina fäder rövas bort av den hemliga polisen mitt i natten. Kalla er gärna Marxister och säg att ni tror på Marx och Lenins tankar men snälla visa respekt för alla som levt och dött i kommunistiska stater genom att inte kalla er för kommunister.

av Fredrik Sundqvist